29. National Pediatric Surgery Congress and 27. National Congress of The Egyptian Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 47

The epidemiological study of major burn patients in Central Anatolia and Recommendations for combatting burn injuries

Aim:The studies about the prevalence of burns in national or provincial level which  represent the entire population increase  over time. The purpose  of this  study is to estimate the incidience of national burn population and reveal the properties of them by  analyzing the burn patients applying from Konya and surronding population retrospectively.

 

Methods: In the study  457 burn patients admitted  to Konya Training and Research Hospital Burn Unit between 2008-2010 were reviewed retrospectively. The patients  were hospitalized  according to ABA(American Burn Association)  criteria and all of them were major burns. Patient’s age,sex , the agents causing burn injury, admission times to the health center , the area and depth of burn ,the  months when the burn occurred were analyzed.

 

Results: The female population was greater than male. 204 (44.6%)  patients  were between 0 and 5 age  which were statistically significant. Second degree burns were found in 377(82.7%) patients. The mean duration of application  time to the health center was 252.8±892.5 minutes. Most of the burns were on  head and neck region but this  was not statistically significant. Scald burn up to 247 agents (54.1%) cases were in the form of burns. In second place flame burns 95 (20.7%) cases, 23 (5.1%) cases were electrical burns.  

Conclusion :

In this study, the incidence  of burns and the properties of burn patients   were confirmed from a sampling which represents all of the country population.  

From this study we think that the plan for combatting burns should be as following.

1. The first step to combat burns is to protect children for the perevention of children burns.

2.Parent information and training should be essential in preventing children burns. Parents should be informed about the the  seriousness and difficulty  of burn treatment.  

3. The reasons of scald burns should  be determined.The  traditional tea drinking habits have been reviewed and further prevention methods should be taken.

4.  The persons exposed burn injury must be transferred  to the  health center immediately and safely . Then if necessary  they  have to  be send  to a special burns unit .

5. Burn treatment unıts  must be managed from a single center which is connected  to each other with a network.

 6. It should not be forgetten that contact burns  are  usually seen on small areas but  their effects are deep.  So the treatment should  de done according to this.

7. The domestic accidents play gerater role in burn injuriesand  this affects children firstly and young ladies secondly. So the plan  of the house designing  should be done by thinking children . They must be get away from any factor that may cause burn injury and their parents should be trained about this subject.

Orta Anadolu Bölgesinde Majör Yanıklı Hastaların Epidemiyolojik Açıdan İncelenmesi Ve Yanıkla Mücadele Önerileri

Amaç: Ülkemizde yanık sıklığına ilişkin ulusal veya il düzeyinde tüm nüfusu temsil edebilecek bir saha çalışmaları zamanla artnaktadır.. Bu çalışmanın amacı, Konya ve etrafındaki nüfusu temsil edebilecek bir saha çalışmasıyla toplumda yanık insidansını tahmin etmek, yanık olgularının özelliklerini tanımlamak ve analiz etmektir.

Gereç ve Yöntemler: Çalışmada 2008-2010 yılları arasında  Konya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Yanık Ünitesi'ne başvuran ve yatarak tedavi gören 457 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaneye yatış endikasyonlarımız ABA (American Burn Association) kriterlerine göre majör yanıklı hastalar olarak kabul edildi. Hastalar yaş, yanığı oluşturan etken, hastanın sağlık merkezine başvuru süresi, yanık yaralanmasının bölgesi, yanık yaralanmasının alanı, yanık yaralanmasının derinliği, hastanın cinsiyeti, yanık yaralanmasının oluştuğu ay, yanık yaralanmasının oluştuğu yer açısından incelendi.

Bulgular: Çalışmada bayan populasyon fazla idi . Yaş olarak en fazla 204(%44.6) hasta ile 0-5 yaş idi buda istatistiksel açıdan anlamlı bulundu. 377 (%82.7) hasta ile en çok 2. derece yanıklar. Sağlık merkezine başvuru süresi ortalama 252.8±892.5 dk içinde hastalar sağlık merkezine ne ulaşmışlar ve tedavileri başlamıştır. En çok baş, boyun bölgede yanığa rastlanmış ama istatistiksel olarak anlamlı değildi. Yanık etkeni en fazla 247(%54.1) olgu ile haşlanma şeklinde idi. İkinci sırada alev yanığı 95 (%20.7) olgu, 23(%5.1)olgu elektrik yanığı tespit edilmiştir.gelmektedir.

Tartışma ve Sonuç: Bu çalışma, ülkemizde yanık insidansını ve yanık olgularının özelliklerini, bir bölge nüfusunun tümünü temsil eden örneklemle, saptadığımız kadarıyla, betimlemiş olmaktadır. Buradan çıkaracağımız sonuçlarla yanıkla mücadele planımız şu şekilde oluşmuştur:

1. Yanıkla mücadelede en önemli basamak çocukların korunması ve çocuk yanıklarının önlenmesidir.

2. Çocuk yanıklarının engellenmesinde ebeveyn bilgilendirme ve eğitimi esas olmalıdır. Ebeveynler üzerinde çocukları korumaya yönelik yanık yaralanmasının ciddiyetini ve tedavinin zorluğunu anlatan eğitimler yapılmalıdır.

3.  Haşlanma yanıklarının sebepleri ortaya konulmalı, geleneksel çay içme alışkanlığı gözden geçirilerek, daha az kazaya uğrayacak önlemler alınmalıdır.

4. Yanık yaralanmasına maruz kalmış kişilerin hızlı ve güvenli şekilde sağlık kurumuna ve oradan gerekenleri özel yanık tedavi birimine ulaşması sağlanmalıdır.

5. Yanık tedavi brimleri tek merkezden yönetilerek ağ ile birbirine bağlı olmalı. Yanıklı hastanın tedavisinin düzenlenmesi ve devamı için birbirleri ile irtibatlı olmalıdır.

6. Cisim yanıklarının genellikle alan olarak az ama derin yanıklar oluşturduğu unutulmamalı ve tedavi yönlendirmesi ona göre yapılmalıdır.

7. Yanık yaralanmasında ev içi kazaların rolü büyüktür. Bu kazalarda en çok etkilenen çocuklardır. İkinci etkilenen genç bayanlardır. Engellemek için ev içi dizaynının çocuklara göre planlanması, yanık oluşturabilecek etkenlerden çocukların uzak tutulması, ebeveyn eğitimi ön planda olmalıdır.

Close