29. National Pediatric Surgery Congress and 27. National Congress of The Egyptian Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 110

THE IMPACT OF 4D ULTRASONOGRAPHY AND FETAL MRI IMAGING IN THE PERINATAL MANAGEMENT OF A TEMPOROFACIAL MASS

Introduction/aim: Teratomas are the most frequent solid neoplasms in newborns, their prenatal diagnosis could be usually obtained by ultrasonography after the midpregnancy. Here, we describe the prenatal diagnosis of a fetal temporofacial teratoma located on the right.

Case Report:A healthy, 24-year-old pregnant, Gravida 2, Para 1 was referred to our clinic for a suspicion of fetal face anomaly. After Doppler Ultrasound scan and 4D-dimention we found a spherical, exophytic, well-circumscribed, poorly vascularized temporofacial tumour (53x44mm) with solid and cystic components located on the right fetal temple of the fetus, in 265/7 gestational weeks. The cerebral and other facial structures, and the left sagittal view were normal, there was no additional abnormality. The termination or follow-up of pregnancy and postnatal resection (with collaborate another branches specialists) were discussed with the family by the perinatologist and pediatric surgeon. Family opted for the continuation of pregnancy and refused invasive fetal karyotyping procedure. In follow-up scans, a remarkable increasing in size of tumour (up to 14x16cm) and almost completely covered with the tumoural mass of fetal right hemiface were detected. A female baby, 2850 gram, with Apgar scores 8 and 10 in first and 5th minutes was delivered with C/S section without any tumoural laceration in 35th week gestation. A huge, right temporofacial tumour (16x14cm) was inspected. Newborn was ransferred to another center for multidisciplinary approaching of the tumour. Following the successful resection, the histopathology was consistent with mature teratoma.

Conclusion: Besides 4D ultrasound visualization, fetal magnetic resonance imaging seems to be a facilitating factor in predicting the perinatal outcomes, as well as promoting the perception of the fetal malformations by the family. The presence of an expeditious tumoural growth during follow-up and a remarkable displacement of the facial structures, and a good perinatal management and postsurgical outcome are interesting things of our case.  

TEMPOROFASİYAL DEV KİTLENİN PERİNATAL YÖNETİMİNDE FETAL MRI GÖRÜNTÜLEME VE 4D ULTRASONOGRAFİNİN DEĞERİ

Giriş/Amaç: Teratomlar yenidoğanlarda en sık görülen solid tümörlerdir.Gebeliğin orta dönemlerinden itibaren ultrasonografi ile prenatal tanılama genellikle yapılabilmektedir. Burada, sağ temporofasiyal yerleşimli bir teratom tanımlanmıştır.

 

Olgu Sunumu:24 yaşında Gravida 2, Para 1 sağlıklı gebe kliniğimize fetal yüz anomalisi şüphesi ile refere edildi. 4 boyutlu Doppler ile yapılan ultrasonografide 265/7 haftalık gebede, fetusun sağ şakağı üzerinde yerleşmiş 53x44mm boyutunda yuvarlak, dışarıya doğru taşmış, iyi sınırlanmış, zayıf vaskülarize bir kitle saptandı. Beyin ve diğer fasiyal yapılar, sol sagital görünüm normal olup ilave bir anomali saptanmadı. Aile,gebeliğin devamı ya da sonlandırılması, diğer branş uzmanlarına konsülte edilerek kitlenin postnatal dönemde eksizyonu konularında perinatolog ve çocuk cerrahı tarafından detaylı olarak bilgilendirildi. Aile gebeliğin devamın ve karyotipleme gibi girişimsel işlemlerin yapılmamasına karar verdi. Takiplerde tümöral kitlenin 14x16 cm gibi hızla büyüyerek sağ yüzünü kapladı.1. ve 5. Dakika APGAR skorları 8 ve 10 olan 2850 gramlık kız bebek tümörde laserasyon olmaksızın sezaryen ile doğurtuldu. Sağ temporofasialde dev kitlesi olan hasta ailesinin isteği üzerine multidisipliner olarak opera edilebileceği bir başka merkeze transfer edildi. Başarılı bir tumor rezeksiynu sonrası, histopatolojide matür teratom saptandı.

 

Tartışma:4 boyutlu ultrasonografik görüntüleme, Fetal MRI perinatal sonuçları belirleyen en önemli factor gibi görünmesi yanısıra; ailelerin fetal malformasyonlar algılamasını değiştirmiştir. Fasiyal yapılarda belirgin bir yerdeğiştirmeye neden olan yayılımcı tümöral büyümede iyi bir perinatal yönetim ve cerrahis sonrası iyi sonuç vakamızı ilginç kılmıştır. 

Close