29. National Pediatric Surgery Congress and 27. National Congress of The Egyptian Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 26

The New Treatment Method In Pectus Excavatum Deformity: Vacuum Therapy

Introduction: Minimal invasive repair of pectus excavatum (MIRPE) technique is usually preferred in pectus excavatum (PE) deformity. Nonsurgical alternative treatment techniques are used in PE deformity. Chest wall lifting with the help of a vacuum is the one of these treatments. Successful results of vacuum therapy have been reported in patients with symmetrical and asymmetrical PE deformity. Vacuum method has been used during MIRPE to facilitate the transition between sternum and heart out of PE primary treatment. The vacuum method has become interesting in the treatment of PE deformity. We have presented preliminary results in cases with asymmetric PE.

     Materials and method: Vacuum therapy was applied three patients (1 female, 2 male) with asymmetric PE deformities. Appropriate vacuum according to patient’s body and deformity (16 cm, 19 cm and 26 cm diameter) was chosen. First, we trained patients and parents for vacuum therapy applying, after vacuum cup was (Klobe, Germany) applied by patient and/or family as vacuum pressure up to %15 below atmospheric pressure. Initially, the vacuum was applied twice daily each practice at least 30 minutes. Daily practice time was increased. Patients were followed before and after vacuum applying in terms of possible complications and effectiveness.

     Results: In three patient, vacuum treatment is still in progress. In one patient, we have seen visually noticeable improvement in levels of PE deformity after 5 months application. No complications were observed. Initially, moderate sternal pain and pressure sensation regressed later.

    Conclusion: Vacuum therapy is an alternative method to surgical treatment in patients with asymmetric PE deformity.

Pektus Ekskavatum Tedavisinde Yeni Bir Yöntem: Vakum Terapisi

 

      Giriş: Pektus ekskavatum (PE) deformitesinde minimal invaziv onarım (MİRPE) tekniği ile tedavi tercih edilmektedir. PE deformitesinde cerrahi olmayan alternatif tedavi yöntemleri de kullanılmaktadır. Bir vakum yardımıyla çökük göğüs duvarını kaldırmak bu tedavilerden bir tanesidir. Vakum tedavisi ile simetrik ve asimetrik PE deformitesi olgularında başarılı sonuçları bildirilmektedir. Vakum yöntemi PE’nin primer tedavisi dışında MIRPE sırasında kalp ile sternum arasından geçişi kolaylaştırmak amacı ile de kullanılmaktadır. Vakum yöntemi PE deformitesinin tedavisinde ilgi çekici hale gelmiştir. Asimetrik PE olgularında uygulamaya başladığımız vakum tedavisi ve ön sonuçlarını paylaşmak istiyoruz.

 

     Gereç ve yöntem: Vakum tedavisi asimetrik PE deformitesi olan 3 (2 erkek, 1 kız) olguda uygulanmaya başlandı. Hastanın vücut ve deformitesine uygun (16 cm, 19cm ve 26 cm çaplı) vakum kabı seçildi. Vakum kabı (Klobe, Almanya); tarafımızdan ilk eğitimi verildikten sonra atmosferik basıncın % 15’ geçmeyecek şekilde hasta ve/veya ailesi tarafından uygulandı. Başlangıçta her bir uygulamada en az 30 dakika olacak şekilde, günde iki kez vakum uygulandı. Günlük uygulama süresi zamanla arttırıldı. Uygulama öncesi ve sonrası oluşabilecek tedavinin etkinliği ve komplikasyonlar açısından hastalar değerlendirilerek takibe alındı.

 

     Bulgular: Üç hastanın vakum tedavisi halen devam etmektedir. Bir hastada 5 aylık uygulama sonrası gözle görülür düzelme saptandı. Hiçbir hastada komplikasyon gelişmedi. Başlangıçta orta dereceli sternal ağrı ve basınç hissinin sonradan gerilediği gözlendi.

 

    Sonuç: Vakum tedavisi asimetrik PE deformitesine sahip hastalarda cerrahi tedaviye alternatif bir yöntemdir.

Close