29. National Pediatric Surgery Congress and 27. National Congress of The Egyptian Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 32

A Rare Cause of Appendicitis: Intestinal Parasites

AIM:Obstruction of the lumen of appendix is the first inflammatory triggering event in appendicitis. Although the lymphoid hyperplasia in systemic infections is the most common cause of this obstruction in children, parasite balls may also cause obstruction. Our cases are presented to demonstrate the clinical features of this pathology.

MATERIALS AND METHODS:Appendectomy is performed to 1282 male and 679 female patients between the years 2000-2011 in our clinical with the diagnosis of appendicitis. A retrospective analysis revealed 21 patients, 12 male and 9 female parasites caused appendicitis.

FINDINGS:In all cases clinical evidence combined with imaging revealed appendicitis. During the operation, parasites are encountered in the lumen and appendectomy is performed to all cases. In 14 of the patients, other intestinal parasites encountered throughout the intestines. Histopathological examination of the specimens showed 13 Enterobius vermicularis and 8 Ascaris lumbricoides as the main obstructive ball.

RESULT:In appendicitis, which is frequently encountered in pediatric surgery, the causative agents may be different intestinal parasites which must be kept in mind because of the frequent encounter of these pathogens in our country.

Nadir Apandisit Nedeni: Barsak Parazitleri

AMAÇ:Apendiks lümeninin herhangi bir nedenle tıkanması, bu organın inflamasyonunda tetiği çeken ilk olaydır. Çocuklarda lümen genellikle sistemik infeksiyonlarda oluşan lenfoid hiperplazi ile tıkanırsa da barsak parazitlerine bağlı yumaklar lümeni tıkayabilir. Histopatolojik olarak tanınabilen bu patolojilerin klinik özelliklerinin vugulanması amacıyla kliniğimizdeki olgular sunulmuştur.

GEREÇ VE YÖNTEM:Kliniğimizde 2000-2011 yılları arasında 1282’si erkek, 679’u kız olguya apandisit tanısıyla apendektomi yapılmıştır. Tüm hastalar geriye dönük olarak incelenerek histopatolojik tanısında paraziter apandisit saptanan 12’si erkek, 9’u kız hastanın klinik özellikleri araştırılmıştır.

BULGULAR:Hastaların tümünün klinik özelliklerinin tipik apandisit belirtileri olduğu ve direkt karın grafisi ve karın ultrasonografisi ile tanı kesileştirilmiştir. Daha sonra ameliyata alınan hastalarda parazitler lümen içinde görülmüş ve tüm hastalara apendektomi yapılmıştır. Hastaların 14’ünde ameliyat sırasında barsaklarda da parazit olduğu belirlenmiştir. Çıkarılan materyellerin histopatolojik incelemesinde apendiks lümeninde hastaların 13’ünde Enterobius vermicularis yumaklarının, 8’inde Ascaris lumbricoides’in lümeni tıkadığı görülmüştür.

SONUÇ:Çocuk cerrahisinde sık görülen apandisitte etken değişik barsak parazitleri olabilir. Bu nedenle ülkemizde yaygın görüldüğünden her zaman parazit veya parazit yumakları da apandisit nedeni olarak düşünülmelidir.

Close