29. National Pediatric Surgery Congress and 27. National Congress of The Egyptian Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 37

TRANSANAL ENDOREKTAL PULL-THROUGH VERSUS SOAVE-BOLEY PROCEDURE IN HIRSCHSPRUNG DISEASE: A COMPARISION STUDY

Aim

Although numerous operative techniques have been described in the management of Hirschsprung’s disease, management strategies have evolved into less invasive and cosmetically more acceptable surgical techniques over the years. The aim of this study was to compare the functional outcomes of transanal endorectal pull-through (TERPT) and Soave-Boley (SB).

Material-Methods

Hospital records of 34 patients who had undergone TERPT and 55 patients who had undergone SB operations in the last 20 years were reviewed retrospectively. Data regarding mean hospital stay, resumption of enteral feedings, stool frequency, continence status and postoperative complications were assessed.

Results

Mean hospital stay was 18.3±9.3 days for SB and 5.6±1.7 days for TERPT (p=0.000). Enteral feedings were resumed on day 3 for SB and day 2 for TERPT (p=0.000). Stool frequency was similar (1-3/day) for both procedures. Constipation was noted in 14% of SB and 9% of TERPT group (p=0.421). Incontinence rates for SB and TERPT was 12% vs. none respectively (p=0.04); however, soiling was found to be higher in TERPT group (32.3% for TERPT and 7.2% for SB, p=0.003). Postoperative enterocolitis was significantly more frequent in SB patients (n; 29%) and (n; 11%) in TERPT procedure (p=0.041). Five patients developed stercoral fistula following SB procedure. There were no statistically significant differences between the two procedures in terms of complications including anastomotic stricture, pelvic abscess and perianal dermatitis.

Conclusion

TERPT seems to be associated with less postoperative complications, better continence level, earlier resumption of enteral feedings, shorter recovery and hospital stay, perfect cosmetic outcome when compared to SB procedure; however, soiling is a significant problem for patients who had undergone TERPT.

  

 

HİRSCHSPRUNG HASTALIĞI TEDAVİSİNDE İKİ POPÜLER TEKNİĞİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ: SOAVE-BOLEY VE TRANSANAL ENDOREKTAL PULL-THROUGH.

Amaç

Hirschsprung Hastalığı’nda birçok cerrahi teknik tanımlanmış olmakla beraber giderek daha az invaziv ve kozmetik açıdan daha kabul edilebilir teknikler tercih edilmektedir. Bu çalışmanın amacı en popüler ve benzer iki teknik olan transanal endorektal pull-through (TERPT) ile Soave-Boley (SB) operasyonlarının fonksiyonel sonuçlarını karşılaştırmaktır.

Gereç-Yöntem

Kliniğimizde son 20 yıl içinde TERPT uygulanmış olan 34 hasta ile SB uygulanmış olan 55 olgunun hastane kayıtları geriye dönük taranmıştır. Ortalama hastanede yatış süresi, enteral beslenmeye geçiş zamanı, günlük dışkılama sayısı, kontinans durumu ve postoperatif komplikasyonlar açısından karşılaştırmalı değerlendirilmiştir.

Sonuçlar

Ortalama hastanede yatış süresi SB için 18.3±9.3 gün ve TERPT için 5.6±1.7 gündür (p=0.000). Enteral beslenmeye geçiş SB için 3, TERPT için ise 2 gündür (p=0.000). Dışkılama sayısı her iki grup için 1-3 kez/gün olup gruplar arasında fark saptanmamıştır. SB sonrası kabızlık %14, TERPT sonrası ise %9 oranında görülmüştür (p=0.421). Postoperatif inkontinans SB uygulanan olgularda %12 iken TERPT grubunda gözlenmemiştir (p=0.04); iç çamaşırda lekelenme ise TERPT grubunda daha yüksektir (TERPT için %32.3, SB için %7.2, p=0.003). Postoperatif enterokolit SB sonrası %29, TERPT sonrası ise %11 hastada gözlenmiştir (p=0.041). Beş olguda SB operasyonunu takiben sterkoral fistül gelişmiştir. İki operasyon arasında anastomoz darlığı, pelvik apse, perianal dermatit açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmamıştır.  

Sonuç

Tüm sonuçlar değerlendirildiğinde, TERPT operasyonu SB’ e göre daha az postoperatif komplikasyon, daha iyi kontinans, daha erken enteral beslenme, daha kısa hastanede yatış, mükemmele yakın kozmetik sonuç sağlasa da postoperatif iç çamaşırda lekelenme oranı daha sıktır.

  

 

Close