30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster With Presentation - 131

MALROTATION AND MIDGUT VOLVULUS MIMICKING DUODENAL ATRESIA IN THE NEONATAL PERIOD: CASE REPORT

 

The neonates with duodenal atresia have bilious vomiting and abdominal distention and “double-bubble” sign is a typical sign for duodenal atresia. Although it is typical for duodenal atresia, it can also be seen in other duodenal obstructing pathologies such as malrotation and midgut volvulus.

A neonate who had bilious vomiting had “double-bubble” sign in plain abdominal X-ray and had a prediagnosis of duodenal atresia. Laparoscopy was performed with the prediagnosis of duodenal atresia. Appendix was located at left hypochondriac area, root of mesentery was narrow and intestines were malrotated. Laparotomy by using right upper transverse incision was performed. The intestines were found to rotate twice (720 degrees). Midgut volvulus was manually corrected and perfusion of intestines was found to be normal. Ladd procedure was performed; intestines were opened as a fan. There was no complication during or after the surgery and in his one- year follow-up he has no problem.

As a conclusion, malrotation which is one of the differential diagnoses of duodenal atresia should be kept in mind in patients with duodenal atresia-like symptoms and signs and operation should be planned according to these. 

YENİDOĞAN DÖNEMİNDE DUODENAL ATREZİYİ TAKLİT EDEN MALROTASYON VE ORTA BARSAK VOLVULUSU

 

Duodenal  atrezili yenidoğanlarda safralı kusma, karında distansiyon olup “double-bubble” bulgusu tipiktir. Bu belirti duodenal atrezi için tipik olmasına rağmen duodenal tıkanıklık- bası yapan malrotasyon, ortabarsak volvulusu gibi hastalıklarda da görülebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Safralı kusan yenidoğanın ayakta direk karın grafisinde “double-bubble” bulgusu olup duodenal atrezi öntanısıyla ameliyata alındı. Yapılan laparoskopide apendiksin sol hipokondriyak alanda olduğu, mezenter kökünün dar olduğu ve barsaklarda malrotasyon olduğu izlendi. Sağ üst kadran transvers kesiyle laparotomi yapıldı ve barsakların iki tur (720°) döndüğü izlendi. Ortabarsak volvulusu manüel olarak düzeltildikten sonra barsakların dolaşımı kontrol edildi. Ladd prosedürü sonrasında barsaklar yelpaze şeklinde açıldı. Ameliyat sırasında ve sonrasında herhangi bir komplikasyon gelişmedi. Bir yıllık izlemde hastanın herhangi bir sıkıntısı olmadı.

Sonuç olarak, duodenal atrezinin ayırıcı tanıları içerisinde olan malrotasyon duodenal atrezi benzeri belirtileri ve bulguları olan hastalarda akılda tutulmalı ve ameliyat buna göre planlanmalıdır.

Close