30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 8

LAPAROSCOPIC EXCISION OF AN INTRAABDOMINAL BRONCHOGENIC CYST IN A 2-MONTH-OLD BABY

Background and aim: Bronchogenic cysts are very rare foregut anomalies. Reported numbers of intraabdominal bronchogenic cyst in children is extremely rare, and only 8 cases has been reported to the date. The diagnosis of intraabdominal bronchogenic cyst is usually made after pathologocial examination, and their attachmants to the stomach, pancreas, and bladder are well known. In this study we report laparoscopic excision of an intraabdominal cyst in a 2-month-old baby, which was diagnosed as duplication cyst prenataly.

Case report: In our case,  an intraabdominal cyst has been detected in prenatal period  and presumed diagnosis as duplication cyst has been made with prenatal MRI. Postnataly, abdominal US revealed a cyst, 1,5X2cm in size, located between posterior surface of stomach, tail of pancreas, splenic hilum, and upper pole of left kidney. After admission to our clinic and preparation to surgical intevention, she operated laparoscopicaly, and a cystic mass was excised from the posterior stomach wall. The diagnosis of bronchogenic cyst with gastric mucosa was made by pathology. She discharged home on 5th postop. day, and 6 months after operation there was no intraabdominal pathology or recurren cyst detected by US.

Conclusion: Laparoscopic excision of an ovarian, mesenteric, and/or retroperitoneal cysts in children are well known, and assumed as safe end effective method. We believe laparoscopic excision of an intraabdominal bronchogenic cyst may also safe and effective method in infant period. 

İKİ AYLIK BİR OLGUDA, İNTRAABDOMİNAL BRONKOJENİK KİSTİN LAPAROSKOPİK EKSİZYONU

Giriş ve Amaç: Embriyolojik olarak önbarsaktan köken alan bronkojenik kistler, nadir görülen anomalilerdir. Abdominal yerleşimli bronkojenik kistler bugüne kadar çocuklarda 8 adet rapor edilmişlerdir. Tanıları genellikle cerrahi eksizyon sonrası patolojik olarak konulan intraabdominal yerleşimli bronkojenik kistlerin mide, pankreas ve mesane ile ilişkileri olabileceği bildirilmiştir. Bu çalışmamızda, prenatal olarak intraabdominal kistik kitle tanısı alan ve laparoskopik olarak eksize edilen 2 aylık bir abdominal bronkojenik kist olgusu sunulmuştur.

Olgu Sunumu: Prenatal takipleri sırasında intraabdominal kistik kitle saptanan olguda prenatal MRI incelemesinde muhtemel intestinal duplikasyon tanısı konulmuştur. Postnatal tetkiklerinde, batın US’de mide arka yüzü, pankreas kuyruğu, sol böbrek üst polü ve dalak hilusu arasında yerleşmiş 1,5X2cm çapında kistik yapı saptanan hasta kliniğimize refere edildi. Gerekli hazırlıkları takiben laparoskopik olarak operasyona alınan olguda mide arka yüzden kaynaklandığı düşünülen kistik yapı eksize edildi. Patolojik olarak gastrik mukoza içeren bronkojenik kist olarak tanısı konuldu. Ameliyattan sonra beşinci gün sorunsuz olarak taburcu edilen olgunun operasyondan sonra 6. ayda yapılan batın US’unda batın içinde patoloji veya kist rekürrensi saptanmadı.

Sonuç: Over, mezenter, retroperitoneal kaynaklı intraabdominal kistlerin laparoskopik olarak eksizyonunun güvenli ve efektif olduğu uzun zamandan beri bilinmektedir. Laparoskopik girişimin, yenidoğan döneminde saptanmış intraabdominal yerleşimli bronkojenik kistlerin eksizyonunda da etkili ve güvenli bir metod olabileceğini düşünmekteyiz. 

Close