31st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 62

Effect of Clioquinol on the İntestinal Adhesion

Aim: In this study, clioquinol was used that ıt is metal chelating and ıt is prevent collegen synthesis . also clioquinol provide to moderation of  reactive oxygen species and inflammatory process were limited so we estimate prevent to intestinal adhesion. We eveluated to effect of clioquinol at intestinal adhesion in rat and we examined with biochemical, pathological and quantitatively.

Materyal Method: The study was performed on wistar-albino rats. Petesial bleeding in1 cm2 area of cecum was created with a toothbrush and adhesion has been created. The rats were divided at 5 groups, respectively sham, saline, carboxy methyl cellulose+sodium hyaluronate, 1% methylene blue and clioquinol. Rats were killed in 14.day and IL 10 and TNF alpha were studies in  blood samples of rat. Histopathological examination was been in biopsy of adhesion area. Also we  evaluated as the quantitative .

Results: TNF-alpha level was the highest value in group 2 (saline) and group 3 (Carboxy Methyl Cellulose). The lowest level in group 5 (clioquinol)(p<0.001).  IL 10 was highest in group 5(p<0.001).  A high degree of adhesion (grade 2 and 3) were seen in group3and4 with Quantitative analysis.  Fibroblastic activity, inflammation and foreign body reaction was highest in group 3 and 4. Inflammation and fibroblastic activity was decreased by clioquinol. Foreign body reaction  is high in  group 3.

Discussion:  Clioquinol reduced intestinal inflammation. Foreign body reaction lower than other adhesion inhibitors. We found that it prevented to adhesion formation. As a result, clioquinol could be used to prevent intestinal adhesion.

İntestinal adezyon üzerine clioquinolun etkisi

Amaç: Çalışmada metal şelatlama özelliği olan ve bu sayede kollajen sentezinin ara basamaklarında bulunan metalleri şelatlayarak adezyonu engellemesi beklenen Clioquinol kullanıldı. Clioquinol’ün aynı zamanda spesifik reaktif oksijen radikallerinin moderasyonunu sağlayarak inflamatuar süreci sınırlandırması da beklenen etkiler arasındadır. Biz bu çalışma ile ratlarda oluşturulan intestinal adezyon üzerine clioquinolun biyokimyasal, patolojik ve kantitatif etkisini araştırmak istedik. Gereç yöntem: Çalışma toplam 40 adet Wistar-Albino türü rat üzerinde gerçekleştirildi. Çekumda 1 cm2 alanda diş fırçası ile peteşiel kanama oluşturuldu ve adezyon oluşturuldu. Ratlar sham, serum fizyolojik, Carboxy Metil Selüloz+Sodyum Hyaluronat, %1 lik metilen mavisi ve Clioquinol grubu olarak 5 gruba ayrıldı. Ratlar 14 gün sonra sakrifiye edilip kan örneklerinden IL 10 ve TNF alfa çalışıldı. Adezyon bölgesinden biyopsi alınıp histopatolojik değerlendirme yapıldı. Ayrıca kantitatif olarak adezyon değerlendirilmesi yapıldı. Sonuçlar: Tnf alfa düzeyi en yüksek değeri grup 2 (serum fizyolojik) ve grup 3 (Carboxy Metil Seluloz) de görüldü. En düşük seviyeye ise grup 5 (clioquinol) grubunda görüldü(p<0.001). IL 10 ün ise en yüksek değeri grup 5 de görüldü(p<0.001). Kantitatif analizde ise diğer gruplar ile karşılaştırıldığında grup 3 ve grup 4 (Metilen mavisi) yüksek derecede adezyon(grade 2 ve 3) görüldü. Fibroblastik aktivite, inflamasyon ve yabancı cisim reasiyonu grup 3 ve 4 de en yüksekti. İnflamasyon ve fibroblastik aktivite clioquinol ile azaldı. Yabancı cisim reaksiyonu ise grup 3 de en fazla idi (%87.5). Tartışma: Clioquinol intestinal adezyon sonrası inflamasyonu azalttığı görüldü. Ayrıca yabancı cisim reaksiyonu diğer adezyon önleyicilerden daha düşüktü. Bu etkileri ile adezyon oluşumunu engellediği tespit edildi. Sonuç olarak clioquinol intestinal adezyonun engellenmesi amacı ile kullanılabileceği kanaatindeyiz.

Close