31st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 55

EXAMINATION OF RESOURCES WITH HEALTH LAW AND MEDICAL LAW

AIM: Health and Medical Law concepts used today by presenting content and resources, and to emphasize the difference between them was to evaluate its position among the other branches of law.

MATERIALS AND METHODS: Written various books and articles about health law and medical law are examined according to historical order, in order to determine the differences and similarities between in terms of their concepts’ content and resources. In addition; the opinion was taken from a faculty member of the University’s Law Faculty Department of Administrative Law in our city.

FINDINGS: From time to time it is used interchangeably with "Health Law" is a more general concept and Medicine Law is considered to be a sub-branch of Health Law. For this reason, the two concepts’ sources are similar. These resources serve as a source of law in our country and in international documents that ratified by Turkey. It is also necessary to define the meanings of “health” and “illness”. According to the World Health Organization's definition of health, not only the sick or infirm, also it is a state of well-being physically, mentally and socially. In some ways private law principles, in some ways public law principles are dominated in health law. For this reason, in order to determine health law’s position among the other branches of law should be studied together with the branches of fundamental law.

RESULT: “Health Law” is such an essential part of our daily life in our country and around the world that is very important for physicians and other health care providers. We are in thought that known and shared of the information contained herein will create a separate dimension perspective to all health care professions

SAĞLIK HUKUKU VE TIP HUKUKU KAVRAMLARI İLE KAYNAKLARININ İRDELENMESİ

AMAÇ: Günümüzde sıkça kullanılan Sağlık ve Tıp Hukuku kavramlarının içeriklerinin ve kaynaklarının sunularak aralarındaki farkın vurgulanması ve diğer hukuk dalları arasındaki yerinin irdelenmesi amaçlanmıştır.

GEREÇ VE YÖNTEM: Sağlık Hukuku ve Tıp Hukuku konusunda yazılan değişik kitap ve makaleler tarihsel sıraya göre incelenerek bu kavramlar arasında içerik, kaynak yönünden aralarındaki farklar ve birliktelikler belirlenmiştir. Ayrıca ilimizdeki bir üniversitenin Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalından ilgili öğretim üyesinin görüşü alınmıştır.

BULGULAR: Zaman zaman birbirlerinin yerine kullanılsa da “Sağlık Hukuku” daha genel bir kavramdır ve Tıp Hukuku, Sağlık Hukuku’nun bir alt dalı olarak kabul edilir. Bu nedenle iki kavramın da kaynakları benzerlik gösterir. Bu kaynaklar, yurdumuzda hukuk kaynağı niteliği taşıyan ve Türkiye tarafından onaylanmış uluslararası belgelerdir. Bu kavramların anlamını tanımlamak için aynı zamanda “sağlık” ve “hastalık” kavramlarını da tanımlamak gereklidir. Dünya Sağlık örgütünün tanımına göre sağlık, yalnızca hasta ya da sakat olmamak değil, bedensel, ruhsal ve toplumsal olarak da iyi olma halidir. Sağlık Hukukunda bazı yönlerden özel hukuk, bazı yönlerden de kamu hukuku ilkeleri egemendir. Bu nedenle Sağlık Hukukunun diğer hukuk dalları arasındaki yerinin belirlenebilmesi için bu temel hukuk dallarının birlikte irdelenmesi gereklidir.

SONUÇ: Ülkemizde ve dünyada günlük yaşantımızın önemli bir parçası olan “Sağlık Hukuku” hekimler ve diğer tüm sağlık personeli için çok önemlidir. Buradaki bilgilerin bilinmesi ve paylaşılmasının oluşturacağı farkındalık ile tüm sağlık personelinin mesleklerine olan bakış açısının ayrı bir boyut kazanacağı düşüncesindeyiz.

Close