31st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 12

Percutaneous Tracheostomy in Children: Early Results

Background : Tracheostomy is a standard procedure typically used to bypass an upper airway obstruction or to access the lower airway for long-term ventilation and pulmonary care. Percutaneous tracheostomy(PT); has already replaced the traditional open surgical tracheotomy in adults and it is indeed the procedure of choice in the majority of cases. This is attributable to the fact that, in experienced hands, it is safe, easy and quick, leaves no scar and does not require demolition of tracheal cartilages. Perioperative complications are rare and of special importance is very low rate of stoma infections. However PT is still rarely used in children, which is caused partially by the fact that the tracheostomy is less often performed in kids than in adults and partially by lack of an appropriate methods and/or equipment. Therefore we aimed to describe our early experience with PT in children.

 

Material and methods: A retrospective review was performed of prospectively collected data from 13 children who underwent elective PT at our institution from January 2012 to July 2013. Indications, complications, and outcomes were evaluated. PT was created between 1st and 2nd cartilage rings by Seldinger technique. Serial dilations were used on the initial 6 patients (Giaglia technique) and a separating clamp (Griggs technique) was used on the last 7 patients.

 

Results: Mean age of the patients was 5 years(2month-16years).7 (54%) tracheostomies were created in infants below1 year Mean weight of the patients was 11kg( 3-40kg).The indication of tracheostomy was the need of long-term ventilation and pulmonary care in all patients. All but one was neurologically impaired kids. 7( 54 %) of the patients required additional laparoscopic Nissen fundoplication and gastrostomy done at the same time with tracheostomy in 4 patients and before tracheostomy in 3 patients . The procedure was done under flexible bronchoscopy guidance in 7(54%) patients and rigid bronchoscopy guidance in 6(%46) patients. The only complication was esophageal laceration in one patient (7.6%) which repaired via immediate cervical approach. After this complication, we modified our approach and did all cases under rigid bronchoscopic guidance instead of flexible bronchoscopy. There were no stoma infections and bleeding.

 

Conclusion: PT is a easy, safe and less invasive alternative to surgical tracheostomy in children, even in infants. It is of utmost importance that every stage of PT should be performed under direct bronchoscopic vision. Rigid bronchoscopy allows for precise selection of the place of the stoma, suction of the trachea and, early recognition and reaction to a possible complication.

 

Çocuklarda Perkütan Trakeostomi: Erken Dönem Sonuçlar

Giriş: Trakeostomi üst hava yolu tıkanıklığında ya da uzun süreli ventilasyon ihtiyacı için alt hava yoluna erişim sağlamak amacıyla yapılan standart bir işlemdir. Günümüzde perkütan trakeostomi (PT) erişkinlerde standart cerrahi trakeostominin yerini almaya başlamıştır. Deneyimli ellerde kolaylıkla, güvenilir ve hızlı yapılabilmesi, trakeal kıkırdakların zedelenmemesi ve daha az stoma enfeksiyonu görülmesi nedenlerinden dolayı tercih edilmektedir. Ancak çocuk hastalarda uygun yöntem ve donanımların olmaması ve işlemin çocuklarda daha az yapılması nedeniyle ender olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada çocuklarda PT ile ilgili erken dönem deneyimlerin sunulması amaçlandı.

 

Materyal ve Metot: Klinikte Ocak 2012- Temmuz 2013 tarihleri arası elektif PT yapılan 13 hastanın ileriye dönük toplanan bilgileri endikasyonlar, komplikasyonlar ve izlem sonuçları açısından değerlendirildi. PT; 1. ve 2. trakeal kıkırdaklar arasında bronkoskopik görüş altında trakeaya Seldinger yöntemi ile giriş sağlandıktan sonra ilk 6 çocukta seri dilatasyonlar (Giaglia tekniği), son 7 hastada ise klemple aralama yöntemi ( Griggs tekniği ) kullanılarak oluşturuldu.

 

Sonuçlar: Çocukların yaşı 2 ay ile 16 yaş arasında değişmekte olup ortalama yaş 5 idi. Yedi (%54) PT; bir yaş altı süt çocuklarında oluşturuldu. Hastaların ortalama ağırlığı 11kg idi( 3-40 kg). Trakeostomi endikasyonu pulmoner hipoplazisi olan bir hasta dışında tüm hastalarda nörolojik etkilenme nedeniyle gelişen uzun süreli ventilasyon desteği ihtiyacı idi. Hastaların

yedisinde (%54) laparoskopik Nissen fundoplikasyonu ve gastrostomi de yapılması gerekti, (4 hastada trakeostomi ile eş zamanlı 3 olguda ise trakeostomiden önce). PT 7(%54) çocukta fleksible bronkoskopi, 6 (46%) hastada ise rijid bronkoskopi eşliğinde yapıldı. Tek komplikasyon 1 (%7.6) hastada gelişen özofagus perforasyonu idi. Perforasyon aynı seansta fark edilip servikal yaklaşımla onarıldı. Bu komplikasyondan sonra işlemler rijid bronkoskopi eşliğinde ve seri dilatasyonlar yerine klemp ile ayırma yöntemi kullanılarak yapılmaya başlandı. Hiçbir hastada stoma enfeksiyonu ya da kanama görülmedi.

 

Yorum: Çocuklarda PT kolay uygulanabilir güvenli ve cerrahi trakeostomiye oranla daha az invaziv bir yöntemdir. Düşük ağırlıklı süt çocuklarında da uygulanabilir. İşlemin her aşamasının rijid bronkoskopi görüşü altında yapılması çok önemlidir. Bu şekilde trakeostomi için uygun yerin seçilmesi, aspirasyon ve olası komplikasyonları erken fark etme olanakları vardır. 

Close