31st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 124

LAPAROSCOPIC PARTIAL NEPHRECTOMY IN CHILDREN

Aim: To report our experience with laparoscopic transperitoneal (TP) partial nephrectomy for duplicated pyeloureteral systems in children.

Patients and Methods: We retrospectively reviewed the outcome of 9 patients (5 female, 4 male) laparoscopic partial ureteronephrectomies (6 upper and 3 lower pole nephrectomies) using a TP approach, performed between Januarry 2010 and June 2013. All procedures were completed successfully using 3 ports the hilar vessels, renal parenchyma were all transected using the Ligasure.   Follow up based on clinical examinations and renal ultrasounds.

Results:  Mean age at surgery was 11 months (range 3 months–3 years), with five children younger than 1 year. The average operative time was 110 min (range 70–150). There was no need for conversion and no intraoperative complications. Mean postoperative hospital stay was 3, 5 (2-5days) days. There were no postoperative early and late complications.

Conclusions: We recommend the TP approach for laparoscopic heminephrectomy due to the improved vascular exposure and control, diminished need for renal mobilization, and greater working space that can be obtained, especially in toddlers with a higher morbidity rate caused by the lack of retroperitoneal space.

 

ÇOCUKLARDA LAPAROSKOPİK PARSİYEL NEFREKTOMİ

Amaç:  Duplike sistem olan çocuklarda, laparoskopik transperitoneal (TP) parsiyel nefrektomi deneyimlerimizin sonuçlarını sunmak.

Hastalar ve Yöntemler: Ocak 2010- Haziran 2013 tarihleri arasında kliniğimizde laparoskopik TP parsiyel nefrektomi yapılan 9 hastanın (5 kız, 4 erkek)  dosyaları, geriye dönük olarak,  incelendi. Üç port kullanılarak yapılan işlemlerde böbrek damarları ve parankimin kesilmesinde Ligasure kullanıldı. Hastaların altısında üst ve üçünde alt pole laparoskoik parsiyel nefrektomi yapıldı. Kayıtlar; cerrahi endikasyonlar, hastaların yaşları, cinsiyetleri, cerrahi işlemler, hastanede kalış süreleri, ameliyat sırasındaki komplikasyonlar ve açık cerrahiye geçiş yönünden değerlendirildi. Hastaların ameliyat sonrası takipleri fizik muayene ve ultrasonografi ile yapıldı.

Bulgular: İncelenen 9 hastanın (5 kız, 4 erkek) ortalama yaşları 11 ay (3 ay–3 yaş)  ve 5 hasta 1 yaştan daha küçüktü. Ortalama ameliyat süresi 110 dakika (70-150dakika) olup, hiç bir hastada açık cerrahiye geçilmedi.  Hastaların hastanede ortalama kalış süreleri 3,5 gün (2–5 gün) idi.  Ameliyat sonrası erken ve geç dönemde herhangi bir komplikasyon tespit edilmedi.

Sonuç: Çocuklarda laparoskopik TP parsiyel nefrekomi; daha iyi vasküler görüntü sağlaması, böbrek mobilizasyon ihtiyacının daha az olması, özellikle küçük çocuklarda, retroperitoneal girişimlere göre daha geniş bir çalışma alanı sağlaması gibi avantajları ve daha az morbidite ihtimalini sağlamaktadır.

Close