31st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 22

OUR EXPERIENCES ON BRONCHOSCOPY IN FOREIGN BODY ASPIRATON

Aim: Aspiration of foreign body (FB) is a common condition which causes high mortality and morbidity. Especially toddlers and young children are under risk of this accident. In order to diagnose and treat FB aspiration bronchoscopy is usually used. The patients who have undergone bronchoscopy with the initial diagnose of FB aspiration between years 2003-2013 were retrospectively analyzed and compared with the scientific literature.

Results: There were 67 patients who were undergone bronchoscopy with the initial diagnose of FB aspiration. Patients ages were between 4 months to 14 years. Mean of the age is 2.9 years but most of the patients were between 1.5-5 years old. There were 33 male and 34 female patients. Most of the patients were admitted to the hospital with coughing (51 patients), other complaints were wheezing (38 patients), respiratory distress (19 patients) and hypoxia (12 patients). The most common complication was pneumonia (11 patients), those patients also had fever. Syndromic patients were admitted with acute change in condition and one patient was admitted with acute respiratory insufficiency. Parents of 50 patients were witnessed the accident, only 15 of those patients were admitted to hospital on the same day. The mean time between the initial complaint and the admission is 14.8 days and one patient was admitted after a year. Plain chest radiograph was seen in 20 patients. 5 of those x-rays were said to be normal and 3 of those normal ones had FB in bronchoscopy. The most common finding was air trapping (6 patients), mediastinal shift (3 patients), FB (3 patients), infiltration (3 patients) and atelectasis (2 patients). Computerized tomography was performed to 4 patients, 2 of them had mediastinal shift, 1 patient had subcutaneous emphysema and foreign body was seen in one patient. FB was found in 40 patients in bronchoscopy. Left bronchial tree was the most common place for the FB (26 patients). FB found in right bronchial tree was in 20 patients, 5 patients had in trachea and 5 patients had bilaterally. There were no FB in 14 patients but 11 had mucoid secretion and/or plug. The most common FB was peanut (10 patients) others were hazelnut (8 patients), chestnut (3 patients), and almond (3 patients), also watermelon seed, sunflower seed, pear, chick pea, carrot, walnut and pea were found. Inorganic FB were bead, needle, toy and pencil cover. We could not find the data of 3 patients. None of our patients had postoperative complications.

Discussion: Scientific literature review published by Foltran et al. showed that most of the FB aspiration cases were from Turkey. When we compare our findings with the scientific literature; as the mean age is 1.5-5 years, having more girls than boys, most families were witnessed the event, organic FB are the majority, there no conflicts. Delayed admission and diagnose also caused pneumonia in our patients as the literature. Diagnosis and treatment can both be made by bronchoscopy, as we did. With experienced physicians, bronchoscopy can be performed without any complications.

YABANCI CİSİM ASPİRASYONU’NDA BRONKOSKOPİ DENEYİMİMİZ

Amaç: Yabancı cisim aspirasyonu çocuklarda ciddi mortalite ve morbidite sebebi olan ve sık görülen bir durumdur. Özellikle süt çocuğu ve oyun çocuğu çağında meydana gelen bu kazanın tanısı ve eşzamanlı tedavisinde genellikle bronkoskopi kullanılmaktadır. 2003-2013 yılları arasında yabancı cisim aspirasyonu ön tanısı ile bronkoskopi yapılan hastalarımız geriye dönük olarak incelenerek literatür ile karşılaştırılması planlandı.

Bulgular: Kliniğimizde yabancı cisim aspirasyonu şüphesi ile bronkoskopi yapılan, ameliyat raporuna ulaşılabilen toplam hasta sayısı 67. Hastaların yaşları 4 aylıktan 14 yaşa kadar değişmekteydi. Ortalaması 2,9 yaş olan hastalar genellikle 1,5-5 yaş arasındaydı. Hastalarımızın 33’ü erkek, 34’ü kız olarak bulundu. Hastalarımızda en sık rastlanılan şikayet öksürük (51 hasta), daha sonra görülen şikayetler ise hırıltı (38 hasta), solunum sıkıntısı (19 hasta) ve morarmaydı (12 hasta). Komplikasyon olarak en sık alt solunum yolu enfeksiyonu görülmekle beraber bu hastalarda başvuru anında ateş de mevcuttu (11 hasta). Sendromik olan hastalarda genel durum bozukluğu ve bir hastada da ilk başvuru şikayeti olarak ani gelişen solunum yetmezliği görüldü. 67 hastanın 50’sinde aile, hastanın yabancı cisim aspirasyonuna tanık olmuştu. Şikayetlerin başlamasından hastaneye başvuru anına kadar geçen sürenin ortalaması 14,8 gün, en uzun süre 1 yılken (1 hasta), aspirasyonuna tanık olunan hastaların yalnızca 15’i aynı gün hastaneye getirilmiş. Hastaların 20’sine akciğer grafisi çekilmiş, 5 hastada grafi normal olarak değerlendirilmiş, bu hastaların 3’ünde bronkoskopide yabancı cisim saptanmış. Akciğer grafilerinde en çok rastlanılan patoloji havalanma artışı (6 hasta), mediastinel kayma (3 hasta), yabancı cisim (3 hasta), infiltrasyon (3 hasta), atelektazi (2 hasta). 4 hastaya bilgisayarlı tomografi çekilmiş, bu hastaların 2’sinde mediastinel kayma saptanırken, 1 hastada ciltaltı amfizem, 1 hastada da yabancı cisim görülmüş. Bronkoskopide yabancı cisim bulunan hasta sayısı 40. Yabancı cismin en sık yerleştiği yer sol bronş ve dalları (26 hasta), sol ana bronş (17 hasta), sonrasında sırası ile sağ bronş ve dalları (20 hasta), sağ ana bronş (16 hasta), trakea (5 hasta) ve bilateral (5 hasta) bulunmuş. Yabancı cisim aspirasyonu şüphesi ile bronkoskopi yapılan 67 hastanın 14’ünde herhangi bir yabancı cisim bulunmamakla birlikte bu hastaların 11’inde mukus tıkacı ve/veya sekresyon saptanmış. Bulunan yabancı cisim olarak en sık fıstık raporlanmış (10 hasta), sonrasında sırası ile fındık (8 hasta), kestane (3 hasta), badem (3 hasta) görülmüş. Birer hastada karpuz çekirdeği, ay çekirdeği, armut, havuç, nohut, leblebi, erik, ceviz, fasulye saptanmış. Bulunan gıda dışı yabancı cisimler ise tespih tanesi (1 hasta), iğne (2 hasta), oyuncak parçası (1 hasta) ve kalem kapağı (1 hasta). 3 hastada ise çıkartılan yabancı cismin ne olduğu kayıtlarda bulunamadı. Hastalarımızın hiçbirinde ameliyat sonrası dönemde herhangi bir komplikasyon görülmedi.

Tartışma: Foltran ve ark. yaptığı literatür taramasında dünyada en çok olgunun Türkiye’de olduğu görülmüştür. Mevcut bulgularımız literatürdeki olgular ile karşılaştırıldığında hasta yaşının 1,5-5 yaş arasında olması, kız çocuklarda erkek çocuklardan daha sık görülmesi, ailenin olaya sıklıkla tanık olması, en sık kuruyemiş gibi gıda maddelerinin görülmesi literatür ile uyumlu olarak saptanmıştır. Gecikmiş tanılı hastalarda alt solunum yolu enfeksiyonu gibi komplikasyonların saptanması da yine literatürle uyumlu olarak görülmüştür. Yabancı cisim aspirasyonlarında öncelikli olarak yapılan tetkiklerde genellikle patoloji saptanmamakla beraber rastlanılan bulguların yabancı cisim aspirasyonunda patognomik olmaması nedeni ile literatürde de benzer örneklerinin görülmüş olması üzerine hastalarımızda kesin tanı ve aynı zamanda tedavi amacı ile bronkoskopi yapmayı tercih ettik. Deneyimli kişilerce yapıldığında girişim sırasında ve sonrasında komplikasyon yaşanmadan uygulanabilecek bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz.

Close