31st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 53

Intrauterine "wandering" adnexal torsion: laparoscopic excision in a 15 day old neonate

AIM: To present laparoscopic approach in a patient diagnosed with intraabdominal cystic lesion during prenatal life. 

PATIENT: The diagnosis of intraabdominal cystic lesion was established in female fetus at 28 week of gestation. The fetal ultrasonography revealed a 45x41mm "wandering" cystic lesion with radiologic appearance highly suspicious of cystic intestinal duplication. On second postnatal week the cyst increased in dimension (55x45mm) and became apparent on anterior abdominal wall on physical examination. Blood AFP levels were within normal range. The decision for diagnostic laparoscopy was made. 5mm working port was introduced through the umblicus and one accessory instrument was introduced via stab incision just right to the umblicus. Cyst was identified in the left lower quadrant and was attched to the sigmoid colon by a vascular pedicle. Left fallopian tube and ovary were diagnosed to be normal. Right fallopian tube and ovary were absent. Diagnosis of "wandering" fetal adnexal torsion was established. The cyst was aspirated vie a catheter inserted though abdominal wall percunaeously. Then it was brought out through the umblical incision and excision was completed outside the abdomen. The patient had an uneventful postoperative period and was discharged on the second day following the operation. The pathologi examination did not identify any viable ovarian or tubal tissue within or in the wall of the cyst.

DISCUSSION: Laparoscopy comes ahead as a valuable diagnostic tool in prenatally diagnosed intraabdominal cystic lesions. At the same time laparoscopic approach can be used under right circumstances in such cases as a treatment option.

Intrauterin “dolaşan” adneksiyal torsiyon: 15 günlük bebekte laparoskopik eksizyon

AMAÇ: Prenatal dönemde tanı alan hastaya uygulanan laparoskopik yöntemi sunmak 

HASTA: 28. Gebelik haftasında karın içinde kistik lezyon saptanan kız bebekte yapılan takip ultrasonografik görüntülemelerde kistik kitlenin 45x41mm olduğu ve kitlenin duvar yapısının radyolojik görüntüsünün kistik barsak duplikasyonuyla uyumlu olduğu gözlendi. Bu ön tanıya destek olan bir diğer unsur da kistin batın içinde sürekli yer değiştirmesiydi. Postnatal dönemdeki takipte ise kistin 2 hafta içinde büyüdüğü (55x45mm) ve pelvise yerleştiği görüldü. Yapılan kanda AFP ölçümü bebeğin yaşıyla uyumlu normal geldi. Klinik olarak karın ön duvarında kitlenin gözle görülür hale gelmesi ve barsak duplikasyonu ön tanısı nedeniyle hastaya 15 günlükken laparoskopik eksplorasyon kararı alındı. Göbekten 5mm port aracılığıya yerleştirilen kamera ile yapılan ekplorasyonda batın sol alt kadranda sigmoid kolon antimezenterik tarafına vasküler pedikül aracılığıyla yapışık olan kistik kitle saptandı. Sol fallop tüpü ve over normal görünümde idi. Ancak sağda over ve fallop tüpü izlenmedi. Fetal adneks torsiyonu tanısı konan hastada umblikus sağından stab insizyonu ile yerleştirilen tek el aleti yardımı ve sol alt kadrandan perkütan yerleştirilen branül aracılığıyla kist içeriği aspire edildi ve kist göbek insizyonundan dışarı alınarak eksize edildi. Postop sorunsuz seyreden hasta 2. günde sorunsuz olarak taburcu edildi. Patolojik incelemede kist duvarının tamamen nekroze olduğu ve over veya tubaya ait hiçbir bulgunun kalmadığı gözlendi. 

TARTIŞMA: Prenatal dönemde saptanan batın içi kistik kitlelerde diagnostik laparoskopi doğru bir seçenek olarak öne çıkmaktadır. Laparoskopi aynı zamanda bu tip olgularda tedavi yaklaşımı olarak da uygun bir seçenektir.

Close