31st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 168

Genitourinary System Trauma in Children

Aim: Patients who suffered from blunt trauma to genitourinary  system(GUS) were examined retrospectively for effective factors to renal trauma(RT).

Method

Patients data who had GUS trauma between February 2010 and July 2012 were gathered from files.

According to trauma organ severity scale grade 4 and 5 RT’s were recorded as severe, the others not severe. RT’s graded above grade 2 were examined by DMSA scintigraphy.                                                                                                                             

Results

21 male and 13 female(mean age 8.82) were reviewed. There were 23 cases of RT and 12 cases of extrarenal GUS trauma.   11 Vehicle out Traffic Accidents(VOTA), 4 Vehicle in Traffic Accidents(VITA) and 2 Falling from Height (FFH) cases were detected. While number of grade 1 and 2 RT’s   were in excess, 4 patients (18%) had grade 4 and 5 RT. 13 renal and 12 extrarenal cases had hematuria. 7 RT’s were isolated while 15 RT’s had additional organ injury. 15 RT were on the right, 7 were on the left side. Renal scingraphy revealed decreased function in 4 patients. Double J stend was inserted to 2 patients for expending perirenal collection. Hematuria and operation requirement was higher in extrarenal trauma group. In VOTA, RT rates were low and extrarenal GUS trauma rates were high while the opposite was true in VITA and FFH. There was no difference in terms of other parameters. Surgery requirement, loss of renal function was more in left RT’s.

Conclusion

Among children in FFH and VITA , RT rates are higher so research should be made accordingly.

Çocuklarda Genitoüriner Sistem Travmaları

Amaç:   Künt genitoüriner system (GÜS) travması geçiren hastalar retrospektif olarak incelenerek renal travma(RT) üzerine etkili faktörler  ortaya çıkarıldı.

Hastalar ve metodlar: Şubat 2010 ile Temmuz 2012 tarihleri arası GÜS travması geçiren hastaların dosyalarından verileri toplandı. RT’ler Travma Organ Şiddet  Scalasına göre grade 4 ve 5 olanlar şiddetli, diğerleri  şiddetli olmayan olarak ayrıldı. Grade  2 ve üzeri skoru olanlar DMSA  sintigrafisi ile böbrek fonksiyonları  incelendi.

Sonuçlar: Ortalama yaşları 8.82 olan 21’i erkek, 13’ü kız 34 olgu incelendi. RT 22 olguda, extrarenal GÜS travması 12 olguda mevcuttu. Araç dışı trafik kazası  (ADTK)11, araç içi (AİTK) 4, yüksekten düşme (YD) 17  ve patlama 2 olguda tespit edildi. RT’lerin  skoru daha çok I-II iken,   4 hasta (%18) grade IV ve V idi. 13 renal ve 12 ekstrarenal   olguda hematüri mevcuttu.

RT hastalarının    7’si izole  iken   15’inde ise ek travma mevcuttu.  RT’lerin 15’i sağ 7’si sol lokalizasyonluydu. Şiddetli travması olan 8 hastadan 4’ünde sintigrafide böbrek fonksiyonlarında  düşme tesbit edildi.

Şiddetli RT’sı olan  2 hastada expanse olan perirenal koleksiyon nedeni ile double j kateter takılırken ekstarenal  travması olan  9 hastaya operasyon yapıldı. Ekstrarenal yaralanmalarda daha fazla operasyon ihtiyacı ve hematüri tespit edildi. ADTK’larda RT oranları düşük, extrarenal ürogenital yaralanmaların oranı yüksek, AİTK’larında ve YD’de ise bunun tam tersi geçerli idi.  Diğer parametreler açısından  gruplar arası fark tespit edilmedi. Cerrahi işlem  ihtiyacı, fonksiyon kaybı sol RT’lerde  fazlaydı.       

Sonuçlar:    Çocuklarda  YD ve AİTK’larında  daha fazla oranda RT’sı gerçekleşmektedir. Bu yüzden bu tip travmalarda RT olacağı akılda tutulup  buna göre tetkikler planlanmalıdır.

 

 

Close