31st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 59

PORT CATHETER APPLICATIONS

Background:

Central venous catheters are used for long period treatments like chemotherapy, antibiotherapy, parenteral nutrition and blood products. In our study, port catheter usages in patients were defined, and catheter periods in-patients with their locations and complications were evaluated.

Material-Methods:

Port catheter applications were evaluated retrospectively between January 2006 and 2012. Records were evaluated for ages, gender, application reasons, vessels, purposes, duration, revisions or excision reasons with durations. Chi-square test was used for statistics.

 Results:

 148 records were found. 30 records were excluded for absent information. For 118 patients, Male/female numbers were 64/54. 111 patients had chemotherapy, 7 had venous access with port insertions. 91 had port insertion, 23 had excision and 4 had simultaneous revision. 54 patients were between 2-6-year-old period. This was the biggest group in study. Median period for catheter in-patient was 17 months. Right external jugular vein was used in 57 patients. 60 patients had port catheters for ALL. 44 catheters are still in use. Ports were excised in 18 patients for infection and in 17 patients for occlusion. Complications were more in right external jugular veins (p=0.030). However, periods for external port catheters were more than internal catheters statistically (p=0.046).

Discussion:

Port catheters were mostly inserted in preschool patients for chemotherapy and intravenous access. Complications were seen at the right regions mostly, and usage periods were more in external jugular vein applications. In literature, data is absent for these conclusions. Factors that cause these conclusions must be investigated to increase the effectiveness of port catheters. 

PORT KATETER UYGULAMALARI

Amaç: Santral ven kateterleri uzun süreli damar yolu ihtiyacı olan hastalara kemoterapi, antibiyotik, parenteral nütrisyon ve kan ürünleri verilmesi gibi amaçlarla kullanılır. Çalışmamızda port kateter kullanılan hastaların özellikleri tanımlanmış ve buna bağlı olarak  kateter kalış süreleriyle yerleşim yerlerinde gelişen  komplikasyonların değerlendirilmesi yapılmıştır.Materyal ve Method: Ocak 2006 ile Ocak 2012 tarihlerinde yapılan port kateter uygulamalarını retrospektif olarak incelendi. Hasta dosyaları cinsiyet, yaş, takılma sebepleri, kullanılan damarlar, kateter takılma amacı, kalış süreleri, revizyon ile çıkarılma süreleri ve sebepleri açısından değerlendirildi. Chi-kare testi ile istatistiksel değerlendirilme yapıldı.

Sonuçlar: 148 hastanın kayıtları geriye dönük incelenmiştir. 30 hastanın kayıtlarında eksiklik olduğu için çalışmadan çıkarılmıştır. 118 hastanın Erkek/Kız sayıları 64/54 olarak bulundu. 111 hastaya kemoterapi, 7 hastaya damar yolu için port takıldı. 91 hastaya port takılması, 23 hastaya çıkarılma  ve 4 hastaya eş zamanlı revizyon yapıldı. 54 hasta 2-6 yaş aralığındaydı ve bu en büyük grubu oluşturmaktaydı. Ortalama kateter kalışı 17 aydı. 57 hastaya sağ external juguler kullanıldı. 60 hastaya ALL tedavisi için port takıldı. 44 hastada kateter kullanılmaya devam etmektedir. 18 hasta enfeksiyon, 17 hastada tıkanma nedeni ile port çıkarıldı. Sağ external jugulere takılan kateterlerde komplikasyon oranı diğer yerleşim yerlerine göre fazlaydı(p=0.030). Ancak external port kateterler, internal portlara göre istatistiksel olarak daha çok kaldı (p=0.046).

Tartışma:Kemoterapi ve damar yolu amaçlı port kateter kullanımları daha çok okul öncesi çocuklarda gerekmektedir. Boyun sağ tarafının kullanımlarında komplikasyonlar daha çok olmaktadır ve external juguler venlere yerleştirildiğinde kateter kalışı daha fazla olmaktadır. Literatürde açıklayıcı veriler yoktur. Bu durumlara sebep olacak etkenler araştırılarak port kullanımı daha verimli kılınmalıdır.

Close