31st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 72

High Fibre Formulas at Childhood Constipation

Purpose: Constipation is one of the most common symptoms in childhood. It is most commonly seen between 2 and 4 years old. Toilet training, increasing the fibre in diet , and laxatives are used for treatment. In this study, we investigated the efficiency of high fibre formulas at childhood constipation.

Methods: We evaluated the patients who were older than 1 years old and treated and followed for functional constipation. The patients were divided into two groups: group 1 not taking fiber formula and group 2 taking high fiber formulas and response to the treatment were compared. 

Results: All patients in two groups were recovered and their defecation pattern was improved. However, in group 2 also efficacy of the treatment was significantly higher than those in group 1. 

Conclusion: We concluded that high fiber content formulas can be used successfully in the treatment of constipation in children. This formula can also be used instead of high fiber content diet or classical constipation treatment.

Çocukluk Dönemindeki Kabızlıkta Yüksek Fibrin İçerikli Mamaların Yeri

Amaç: Kabızlık çocukluk çağının en sık görülen yakınmalarından birisidir. Genellikle 2-4 yaş arasında görülür. Kabızlık tedavisinde tuvalet eğitimi, diyetteki lifin artırılması ve oral laksatifler kullanılır. Bu çalışmada yüksek fibrin içerikli mamaların kabızlık tedavisindeki etkililerinin gösterilmesi amaçlanmıştır.

Yöntem: Polikliniğimize kabızlık nedeniyle başvuran ve fonksiyonel kabızlık tanısıyla takip edilen bir yaş üstü hastaların kayıtları retrospektif olarak incelendi. Klasik kabızlık tedavisi verilen hastalar (Grup 1) ile klasik kabızlık tedavisine ek olarak yüksek fibrin içerikli mama verilen hastalar (Grup 2) tedaviye verdikleri cevap açısından birbirleriyle karşılaştırıldı. 

Bulgular: Her iki grubun da tedaviden anlamlı olarak fayda gördüğü, kabızlık şikayetlerinin tedavi öncesine göre anlamlı olarak düzeldiği saptandı. (p<0,001; p<0,001). Ayrıca Grup 2’ deki olguların  Grup 1’ deki olgulara göre anlamlı olarak tedaviden daha fazla fayda gördükleri tespit edildi (p<0,001). 

Sonuç: Bu çalışmada kabızlık tedavisinde yüksek lifli beslenme yanında yüksek fibrin içerikli mamaların da kullanılabileceği gösterilmiştir. Özellikle lifli besinleri tüketmek istemeyen ya da tüketmekte zorlanan, ayrıca klasik tedaviye yanıt alınamayan çocuklarda tedaviye alternatif olabilir. 

Close