32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 75

Mesenteric cyst located on the sigmoid and descending colon presenting with an interesting clinical picture: Case Presentation

Introduction: Mesenteric cysts are very rare tumors arising from the small intestine in 80% and the colon mesentery in 20% of pediatric cases. The clinical picture of the patient changes according to the size, localization and content of the cyst and whether it is complicated or not. We present a case with symptoms of fever, abdominal pain and diarrhea due to intracyst infection where a cyst originating from the descending colon and sigmoid mesentery was found and surgically treated.

Case presentation: Cystic masses were found during the abdominal ultrasonography of a 10-month-old male who had started to have symptoms of fever and abdominal pain about a month ago. Magnetic resonance imaging revealed a septate, thin-walled abdominal cyst that filled the entire pelvis and extended to the right and left lumbar region in the midline with septate contrast enhancement indicating infection in the mid-section cyst walls. Physical examination revealed diffuse guarding and sensitivity, especially marked in the left lower quadrant. Intestinal sounds were normoactive. Cysts of 15*10 cm, 7*5 cm and 3*2 cm size filled with serous fluid and stemming from the sigmoid colon were present during surgery. Another 8*5 ​​cm cyst with thicker walls than the other cysts, arising from the descending colon mesentery and filled with dense content was also present. The cyst was excised with 15 cm of colon resection. Histopathological examination revealed an infected mesenteric cyst. The patient was fed orally on the 5th day and discharged on the 6th day.

Conclusion: An infected mesenteric cyst should be considered in cases with an abdominal cyst detected following symptoms such as abdominal pain and fever.

Farklı bir klinik tabloyla başvuran, sigmoid ve inen kolon yerleşimli mezenterik kist: Olgu Sunumu

Giriş: Mezenter kistleri çocuk olguların %80’inde ince barsak, %20’sinde ise kolon mezenterinden kaynaklanan ve çok nadir görülen tümörlerdir. Hastalığın kliniği kistin boyutu, lokalizasyonu, içeriği ve komplike olup olmamasına göre değişir. Bu çalışmada inen kolon ve sigmoid mezenterinden köken alan ve kist içi enfeksiyona bağlı olarak ateş yüksekliği, karın ağrısı ve ishal şikayetleri sonrası tespit edilen ve cerrahi olarak tedavi edilen bir hasta sunulmuştur.

Olgu sunumu: Yaklaşık bir ay önce ateş yüksekliği ve karın ağrısı şikayetleri başlayan 10 aylık erkek hastanın yapılan ultrasonografik incelemesinde batında kistik kitleler saptanmış. Manyetik rezonans görüntüleme’de ise batında tüm pelvisi dolduran orta hatta sağ ve sol lomber bölgeye uzanan septalı, ince duvarlı, orta bölümdeki kist duvarlarında ise enfeksiyona işaret eden septalı kontrast tutulum alanları saptanmış.  Hastanın yapılan fizik muayenesinde özellikle sol alt kadranda yaygın defans ve hassasiyet mevcuttu. Barsak sesleri normoaktif olarak alınmaktaydı. Operasyonda sigmoid kolondan kaynaklanan 15*10 cm, 7*5 cm ve 3*2 cm’lik içleri seröz bir sıvı ile dolu kistler mevcuttu. Ayrıca inen kolon mezosundan kaynaklanan yaklaşık 8*5 cm’lik diğer kistlere göre daha kalın duvarlı ve içi yoğun içerikle dolu başka bir kist mevcuttu. Hastaya yaklaşık 15 cm’lik kolon rezeksiyonu ile birlikte kist eksizyonu uygulandı. Kistlerin histopatolojik inceleme raporu enfekte mezenter kisti olarak rapor edildi. Hasta beşinci gün oral beslendi, altıncı gün taburcu edildi.

Sonuç:  Karın ağrısı ve ateş gibi yakınmalar nedeniyle yapılan incelemelerinde batında kist saptanan olgularda enfekte mezenter kisti de ayırıcı tanıda akılda tutulmalıdır. 

Close