32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 60

Myogenic differentiation of human foreskin stem cells on a 3D nano fibrous scaffold for bladder tissue engineering

Purpose: Tissue engineering of smooth muscle is an encouraging method to rebuild the loss of muscle tissue. Our study appraises the human foreskin stem (hFSSCs) cells as a new cell resource for this application. As a new perspective and the aim of the project, differentiating the hFSSCs into myogenic lineage then seeding the cells on a scaffold that is mimicked to bladder formation have chosen.

Materials and Methods: Myogenic potentials of hFSSCs was examined by immunocytochemistry, immunohistochemistry, FACS, qPCR (quantitative PCR). Furthermore, hFSSCs selectively expressed the myogenic markers MEF2 (myogenic enhancer factor 2) and α-sarcomeric actin. Dexamethasone and bFGF (basic fibroblast growth factor) were supplemented in the medium for the myogenic differentiation. A highly porous poly-l-lactic acid (PLLA) scaffold were used as a scaffold.

Results: Poly-l-lactic acid (PLLA) scaffold delivered a 3D structure for making the most of cell-matrix permeation, upheld myogenic differentiation of the stimulated hFSSCs, and helped tissue remodeling in vivo. Our results show that myogenic-differentiated hFSSCs seeded on PLLA scaffold may be possibly utilized for cell-related tissue engineering for bladder diseases needful to cytoplaty.

 

Mesane doku mühendisliği amaçlı 3D nano lifli iskele üzerindeki insan sünnet derisi kök hücrelerin düz kas hücrelerine farklılaştırılması

Amaç: Düz kas doku mühendisliği  çeşitli nedenlerle kaybolan veya hasar gören kas dokusunun yeniden yapılandırılması için ümit verici bir yöntemdir. Çalışmamız bu uygulama için yeni bir kök hücre kaynağı olan insan sünnet derisi kök hücrelerini içermektedir. Yeni bir bakış açısı ve proje amacı olarak; mesane oluşumunu taklit edilebilecek bir iskele üzerinde sünnet derisinden izole edilen kök hücrelerin düz kas hücrelerine farklılaştırılmış halde ekimi seçilmiştir.

Materyal ve Metod: İnsan sünnet derisi kök hücrelerinin kas hücrelerine farklılaşabilme kapasiteleri immünositokimya, floresans etkin hücre sıralama ve kantitatif gen anlatımı analizi yöntemleriyle tespit edilmiştir. Aynı zamanda, özgün şekilde insan sünnet derisi kök hücrelerinin miyojenik işaretleyiciler olan MEF2 (Miyosit Enhancer Faktör2) ve α-sarkomerik aktin genlerini eksprese ettiği görülmüştür. Deksametazon ve bFGF (temel fibroblast büyüme faktörü) hücre besiyerine kas hücrelerine farklılaşma süreci için eklenmiştir. İleri derecede porlu yapıya sahip poli-l-laktik asit ise iskele oluşumu amacıyla kullanılmıştır.

Sonuçlar: Poli-l-laktik asit iskele matriks geçirgenlik özelliği sunabilecek 3 boyutlu bir iskele görevi görmüştür ve insan sünnet derisi kök hücrelerinin kas hücrelerine farklılaştıktan sonra mesane modelleme süreci için uygun bir ortam oluşturmuştur. Sonuçlarımız göstermiştir ki, kas hücrelerine farklılaşan insan sünnet derisi hücreleri bu iskele üzerine uygunca ekilebilmiş ve mesane hasarına dayalı birçok hastalık için tedavi amacıyla kullanılabilecek bir kaynak oluşturabilmiştir.

 

Close