32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 147

Scrotal calculus in a boy: a rare case

Introduction: Scrotal calculi(SC)(calculi in hydrocele fluid) are freely mobile calcified bodies that lie in the space between the tunicae lining the scrotum and the testes. These calcified bodies are believed to originate either as fibrinous deposits in the tunica vaginalis testis after trauma or inflammation, as desquamated endothelial cells, or as remnants of the appendix testis or appendix epididymidis that have undergone torsion. The frequency of scrotal calculi is about 1.95%according to a series of 3435 adult patients and others. However, it is very rare in pediatric age group and not exactly known the incidence.

Case: A 6 years old boy was admitted with a right-sided hemiscrotal less painful swelling. On physical examination, there was a large hydrocele in the right side of the scrotum. An ultrasound examination wasn't requested. Hydrocelectomy with general anesthesia was performed through inguinal incision. During hydrocelectomy, an off-white colored calculus in the hydrocele sac was seen after clear hydrocele fluid was drained(Figure-1). The calculus was about 7 mm(Figure-2). The calculus was composed of calcium, oxalate and phosphorus in the biochemical analysis. There weren’t detected any abnormalities in serum calcium, phosphorus of the patient or any calculi on the urinary tract ultrasound examination postoperatively. Any histological examinations of the hydrocele wall or testes weren’t performed because it was not thought any malignancy. The patient was discharged after surgery without any problem.

Conclusion: In the English literature, SC which have been a condition usually seen in adults  have been seen fairly rare in the children up till now. SC may not be recognized unless there is pain in children with hydrocele but may be determined incidentally.  Therefore, if a patient with hydrocele is fallowed, it should be performed ultrasound examination at least once.  If a scrotal calculus was determined in the patient, surgery should not be delayed.

Erkek bir çocukta scrotal taş: nadir bir olgu

Giriş: Skrotal taşlar (ST) ( hidrosel sıvısında taşlar), skrotum tunikasıyla testis arasındaki boşlukta bulunan, serbestçe hareket eden kalsifiye yapılardır. Bu kalsifiye oluşumların, travma veya inflamasyon sonrası tunika vajinaliste fibrinöz birikintiden yada torsiyon geçirmiş apendiks epididimisin kalıntısından kaynaklandığına inanılmaktadır. Skrotal taşların sıklığı 3435 hastalı bir seri ve diğer yetişkin hasta serilerinde yaklaşık %1,95’tir. Fakat bu hastalık çocuklarda çok nadirdir ve sıklığı tam olarak bilinmemektedir.

Olgu: 6 yaşında bir erkek hasta sağ hemiskrotumda az ağrılı bir şişlikle başvurdu. Muayenede sağda büyük bir hidroseli vardı. Hastadan ultrason istenmedi. Genel anestezi altında inguinal insizyonla hidroselektomi yapıldı. Hidroselektomi esnasında, berrak hidrosel sıvısı boşaltıldıktan sonra hidrosel kesesinde kirli beyaz renkli bir taş görüldü(Resim-1). Taş yaklaşık 7 mm idi(Resim-2). Biyokimyasal analizde, taşın yapısı kalsiyum, okzalat ve fosfordan oluşmaktaydı. Ameliyat sonrası, hastanın serum kalsiyum ve fosforunda anormallik veya üriner sistem ultrasonunda herhangi bir taş tespit edilmedi. Testis veya hidosel duvarında herhangi bir malinite düşünülmediği için histopatolojik inceleme yapılmadı. Hasta ameliyat sonarsı herhangi bir sorun olmadan taburcu edildi.

Sonuç: İngilizce literatürde genellikle erişkinlerde görülen bir durum olan skrotal taşlar(ST),    çocuklarda, günümüze kadar oldukça nadir görülmüştür. ST, hidroselli çocuklarda ağrı olamdıkça tespit edilemeyebilir ancak tesadüfen belirlenebilir. Bu yüzden, hidroselli bir hasta takip ediliyorsa en azından bir kez ultrason yapılmalıdır. Eğer hastada bir skrotal taş var ise, ameliyat geciktirilmemelidir.

Close