32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 183

EXTRACORPOREAL NODE AND THORACOSCOPIC PLICATION IN DIAPHRAGMATIC EVENTRATION

~~INTRODUCTION: Diaphragmatic eventration is a rare clinical table however it is easy to diagnose. Most of the patients are asymptomatic. The aim of the treatment is to replace the mediastinum to the other side by means of flattening the diaphragm and to prevent paradoxical movement as much as possible and to provide lung expansion. Therefore thoracotomy method is used generally. However thanks to the development of laparoscopy or thoracoscopic method, thoracoscopic or laparoscopic plication can be applied on diaphragmatic eventration.
This study aims to present the surgical experience on the two children patients who had thoracoscopic diaphragmatic plication due to the diaphragmatic eventration.
CASE REPORT
The first patient was 1,5 years old. It was determined that there was diaphragmatic eventration eventrated to the half of the lung on the right side seen on the PA lung graphies by paediatrics due to the recurring lung infection. The second patient is 2 years old consulting with the similar complaints to our clinic. For both patients thoracoscopic diaphragmatic plication was planned. Under the general anaesthesia, in the right lateral decubitus position the 3 mm camera port and 3 mm two working ports were entered from the right scapula. It was seen that diaphragm was high. The place where the diaphragm should be was marked by means of a pen. 1/0 Polypropylene needle was passed through from the point marked and the plication was performed on 2-3 points on the diaphragm and the needle was taken out where it was marked. The same application was performed four times. The forth needle was put in the diaphragm as circlage and taken out. Then the nodes were buried under the skin by knitting the sutures outside.  The skin was sutured with 5/0 monofilament. The process lasted about 1 hour. The chest tube was replaced from trocar edge. The same transaction was applied to the other patients. Both patients were discharged on the fourth day after the chest tubes were taken out on the third day. The controls in the third and sixth month after the operation, the diaphragmatic levels were normal and it was determined that the recurring lung infection was decreased.
CONCLUSİON
It is thought that diaphragmatic eventration placation is a successful method by means of good cosmetic results, less pain, short time of stay in the hospital. Moreover we think that the nodes which are knitted outside and placed under the skin shorten the time of the surgery.

 

DİAFRAGMA EVANTRASYONUNDA EKSTRAKORPORAL DÜĞÜM İLE TORAKOSKOPİK PLİKASYON

~~GİRİŞ: Diyafram evantrasyonu nadir görülen ancak kolay tanı konulabilen bir klinik tablodur. Hastaların çoğu asemptomatiktir. Tedavide amaç, yükselmiş olan diyaframın düzleşmesini sağlayarak mediastenin karşı tarafa yer değiştirmesinin ve paradoksal hareketin mümkün olduğunca önlenmesi ile akciğer ekspansiyonunun sağlanmasıdır. Bu amaçla en çok torakotomi yöntemi kullanılmaktadır. Fakat laparoskopi yada torakoskopik yöntemlerin gelişmesi ile birlikte diafragma evantrasyonu torakoskopik veya laparoskopik olarak plikasyon yapılabilmektedir.
Bu çalışmada diafragma evantrasyonu nedeniyle torakoskopik olarak diafragma plikasyonu yaptığımız iki çocuk hastadaki cerrahi deneyimimizi sunmayı amaçladık.
OLGU SUNUMU
Birinci hasta 1.5 yaşında, tekrarlayan akciğer enfeksiyonu nedeniyle pediatri tarafından çekilen PA akciğer grafilerinde sağda akciğerin yarısına kadar evantre olmuş diafragma evantrasyonu tespit edildi. İkinci hasta ise 2 yaşında yine aynı şikayetlerle pediatriye başvurmuş diafragma evantrasyonu olması üzerine kliniğimize konsülte edilmiş.  Her iki hastayada torakoskopik olarak diafragma plikasyonu planlandı. Genel anestezi altında sağ lateral dekübit pozisyonda sağ skapula altından 3 mm’ lik kamera portu ve üçgen oluşturacak şekilde 3 mm’lik iki adet çalışma portu girildi. Diafragmanın yüksekte olduğu görüldü. Diafragma olması gereken yerden kalem ile işaret konulduktan sonra işaretin olduğu yerden 1/0 Polyproplene iğnesi geçirilerek diafragmadan 2-3 yerden plikasyon yapılarak geçirildi ve tekrar iğne işaretimizin olduğu yerden dışarı alındı. Aynı işlem 4 kez daha tekrar edildi. Dördüncü iğne ise diafragmaya çevresel dönecek şekilde birkaç yerinden geçilerek iğne dışarı alındı. Daha sonra dışarıda bulunan klemplemlenmiş süturler bağlanarak düğümler cilt altına gömüldü. Cilt 5/0 monoflamant ile süture edildi. İşlem yaklaşık 1 saat kadar sürdü. Trokar girişinden göğüs tüpü konuldu.  Aynı işlem diğer hastayada uygulandı.  Her iki hastanında 3. gün göğüs tüpleri çıkarılarak 4. gün taburcu edildi. Postoperatif 3. ve 6. aylardaki kontrollerinde diafragma seviyeleri normal görülürken her iki hastanında tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarının azaldığı tespit edildi.
SONUÇ
Torakoskopik diafragma evantrasyonu plikasyonu iyi kozmetik sonuçları, daha az ağrı, daha kısa süre hastanede kalış ile başarılı bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz. Ayrıca düğümlerin dışarıdan atılarak cilt altında bırakılması hem ameliyat süresini kısaltmakta hemde daha sağlam ve güçlü bir düğüm ile nüks oranını azalttığı kanaatindeyiz.

Close