32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 153

An unexpected cause of abdominal distansion in a 3-month-old baby: ileal atresia

Background and Aim: Abdominal distension and bilious vomiting in newborns and infants can be seen related to several reasons. Most common causes in newborn period are intestinal atresia, whereas Hirschsprung’s disease, and malrotation and volvulus are more frequent in infancy. In this study, an ileal atresia in a 3 months old infant is discussed since the diagnosis is unexpexted for this age.

Case report: 3-month-old boy admitted to our department with feeding intolerance, bilious vomiting, abdominal distention, and unable to defecation. Presumed diagnosis was Hirschsprung’s Disease, as abdominal X-Ray revealed dilated intestinal segments with air-fluid levels and gasless pelvis. Clinical history revealed that he was delivered at 25th gestational week with 700 gr weight from 32 years old G3P3 mother. He was intubated after delivery and treatment was started for broncho-pulmonary dysplasia; and he was fed for three months through N/G tube and trophic feeding regime was applied. N/G tube had been withdrawn 2 days before his discharge, and oral feeding was gradually increased. Barium-enema revealed unused colon, and retention X-Ray was positive with barium at distal kolon; so full-thickness rectal biopsy was obtained. However, abdominal distention progressed and bilious vomiting increased, and rectal irrigation was not yielded defecation. In emergent surgical exploration Type 1 ileal atresia was determined 15 cm far from the ileo-cecal valve. After resection and anastomosis of atresia recovery period was uneventful and he discharged home at 10th postoperative day without any complication.

Conclusion: In literature, there are late reported cases of intestinal atresia exist as a cause of infantile abdominal distention. An important factor in late diagnosis of such cases is, misleading daily defecation reports. The evaluation of the defecation material, passing from rectum before or after rectal irrigation, by a doctor will prevent such delays in diagnosis.

3 aylık bir olguda batın distansiyonun beklenmeyen bir sebebi: ileal atrezi

Giriş ve Amaç: Yenidoğan ve bebeklerde batın distansiyonu ve safralı kusma, değişik nedenlerle ortaya çıkar. Yenidoğan döneminde en sık atreziler, ilerleyen aylarla beraber ise Hirschsprung’s hastalığı, malrotasyon ve volvulus gibi nedenler ilk sıralara yerleşir. İntestinal obstruksiyonlu 3 aylık bir bebekte, ileal atrezi gibi hiç beklenmedik bir tanı ile karşılaşılması nedeniyle  olgu tartışıldı.

Olgu sunumu: Beslenmeyi tolere edememe, safralı kusma ve batın distansiyonu, kaka yapamama şikayetleri ile kliniğimize başvuran 3 aylık erkek olgu, ADBG’de ileri derecede dilate, seviye yapmış barsak ansları mevcut ve pelvis gazsız olduğundan Hirschsprung hastalığı ön tanısı ile kliniğimize yatırıldı. 32 yaşında G3P3 anneden 25 haftalık ve 700 gr doğan bebeğin entübe edilerek RDS tedavisi başlandığı; bu arada NGT ile 3 ay trofik beslenme yapıldığı, taburcu edilmeden iki gün önce oral beslenmesinin kademeli olarak arttırıldığı öğrenildi. Lavman opakt grafisinde kullanılmamış kolon görünümü olan hastada, retansiyon grafisi sonrası alınan rektal biyopsisi ganglionik olarak bulundu. Lavmanlara rağmen deşarj olmaması, safralı drenaj ve batın distansiyonunun giderek artması nedeniyle yapılan acil eksplorasyonda ileoçekal valve 15 cm mesafede Tip1 ileal atrezi olduğu saptandı. Barsak uçlarının rezeksiyonu ve anastomozu sonrası, iyileşme dönemi sorunsuz olarak geçti, olgu postop 10. günde komplikasyonsuz olarak taburcu edildi.

Sonuç: İnfantil dönemde batın distansiyonları nedenleri arasında geç rapor edilmiş atrezi olguları literatürde mevcuttur. Bu tip olguların tanısının gecikmesinde önemli bir faktör gaita çıkışı takip kayıtlarının yanlış yönlendirmesidir. Lavman öncesi veya sonrası rektal yolla gelen materyallerin bizzat doktor tarafından değerlendirilmesi intestinal atrezilerde bu tür tanısal gecikmeleri engelleyebilir.

Close