32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 47

Trauma Project Izmir-2014

Objective: Trauma is a public health problem affecting young and productive population worldwide. According to data from Izmir 112 Ambulance Service in 2012, a total of 36,387 trauma patients (21.4% of total) were transported with ambulance. In developed countries leveling of hospitals reduced mortality by 9-25%. The aim of this project is to reduce death and disability from trauma; to organize medical treatments at the field, during transport and in the hospital; to increase the coordination between ambulances and hospitals at; to determine the level of medical care in the hospital to trauma patients, to regulate post-treatment rehabilitation services; and to make arrangements for the prevention of trauma.

Materials and Methods-Results: All public hospitals in the northern region are the natural partners of this study. A total of 343,944 trauma patients were admitted to these hospitals in 2012. At the beginning of the project, a trauma coordination unit has been established for the collection and coordination of all statistical information related to the trauma. To collect data prospectively, automation systems and integrated modular software for all hospitals have been completed. During transport of patients in the CDC Field Triage Algorithm 2011 is planned to be used. The hospitals are leveled and transports of trauma patients are planned according this algorithm. In addition, the minimum and the standard trainings are planned for the field and in-hospital teams.

Conclusion: The main objective of this project is to provide the best possible quality of medical services as soon as possible for the trauma patients. As far as we know this project on trauma patients in our country is one the first projects. Our wish is that the project will be progress and be helpful to our country.

Keywords: Field triage of trauma, major trauma, trauma leveling system

Travma Projesi İzmir-2014

Amaç: Travma, dünya çapında genç ve üretken nüfusu etkileyen bir halk sağlığı problemidir. İzmir 112 Ambulans Servisi’nin 2012 yılı verilerine göre, ambulans ile toplam 169.495 hastanın nakli yapılmıştır. Bu nakillerin 36.387’sini (%21,4) travma hastaları oluşturmaktadır. Gelişmiş ülkelerde hastanelerin travma açısından derecelendirilmesi, mortaliteyi %9-25 oranında azaltmıştır. Bu projenin amacı travmadan ölüm ve sakatlıkların azaltılması; travma alanında, nakil sırasında ve hastanede uluslararası standartlarda tıbbi tedavilerin yapılması; ambulans ve hastane arası koordinasyonun en üst düzeyde sağlanması; hastanelerin travma hastalarına tıbbi bakım düzeylerinin belirlenmesi, tedavi sonrası rehabilitasyon hizmetlerinin düzenlenmesi; travmaların önlenmesidir.

Gereç-Yöntem-Bulgular: Kamu Hastaneler Kurumu İzmir Kuzey Sekreterliği’ne bağlı kamu hastaneleri çalışmanın doğal ortağıdır. Çalışma süreci içinde, üniversiteler, travma ve acil tıp pratiği ile ilgili dernekler öngörülen proje ortaklarıdır. Projenin başlangıcında, Travma Koordinasyon Birimi kurulmuştur. Böylece travma ile ilgili bütün istatistiksel bilgilerin toplanması ve koordinasyon sağlanması amaçlanmıştır. Kuzey bölgesinde bulunan 14 hastane büyüklükleri ve işlevleri açısından, Türkiye’nin genel yapısına benzerlikler taşımaktadır. İzmir Tepecik EAH, Kemalpaşa DH, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi EAH, Buca Seyfi Demirsoy DH, Karşıyaka DH, Bergama DH, Bornova Türkan Özilhan DH, Çiğli DH, Alsancak DH ve Menemen DH’ye 2012 yılında toplam 343.944 travma hastası başvurmuştur. Bu verilerin ileriye dönük olarak toplanmasına karar verilmiştir ve tüm hastanelerin otomasyon sistemlerine entegre modül yazılımları tamamlanmıştır. Travma hastası için Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Alanda Triyaj Algoritması 2011 versiyonu kulanılması planlanmıştır. Hastaneler alt yapı, malzeme ve personel açısından seviyelendirilmiş ve sevklerin 112 Komuta Kontrol Merkezi tarafından bu algoritme uygun yapılması planlanmıştır. Ek olarak, travma ile ilgili ekiplerin alacağı asgari ve standart eğitimler planlanmıştır.

Sonuç: Bu projenin temel amacı, travma hastalarına mümkün olan en iyi kalitede tıbbi hizmeti en kısa sürede sağlamaktır. Bildiğimiz kadarıyla bu proje travma hastalarıyla ilgili olarak ülkemizde yapılan ilk projelerden birisidir. Dileğimiz bu projenin ilerlemesi ve ülkemize faydalı olmasıdır.

Anahtar Kelimeler: Alanda travma triajı, major travma, travma seviyelendirme sistemi

Close