32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 25

Delayed diagnosis of esophageal atresia: an avoidable cause of morbidity and mortality

SC Karakuş*, BH Özokutan*, Ü Bakal**, H Ceylan*, M Saraç**, S Kul***, A Kazez**
*University of Gaziantep, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery
**Firat University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Elazig, Turkey
***University of Gaziantep, Faculty of Medicine, Department of Medical Statistics

Introduction: With the advances in technology,  the long-term survival rate of the children with esophageal atresia has been reported up to 100%. Delayed diagnosis of esophageal atresia can lead to severe pneumonia, sepsis, dehydration and mortality. The aim of this study is to determine the consequences of delayed presentation of esophageal atresia.

Material and Methods: We retrospectively reviewed 80 neonatal patients (46 male, 34 female) with a diagnosis of an esophageal atresia between 2008 and 2013. They were assigned into two groups. Group 1 consisted of 58 patients diagnosed within the first 48 h of life and group 2 included 22 patients diagnosed after 48 h of life.

Results: There were no significant differences between groups in terms of sex distribution, mean gestastional age at birth, mean birth weight, type of delivery, type of lesion and the mean postoperative hospitalization period. Ventilator dependence, severe pneumonia and sepsis at the time of diagnosis and overall early complications were significantly higher in Group 2 compared to Group 1 (p<0.001). A comprehensive neonatal examination within the first 48 h of life was performed in 52 (89.7%) in Group 1 and 8 (36.4%) of the patients in Group 2. This difference between the groups was statistically significant (p<0.001).

Conclusion: Delayed diagnosis of esophageal atresia leads to potentially avoidable and serious morbidity. Also, mortality increases dramatically. The risk of morbidity and mortality may decrease by a careful physical neonatal examination at birth.

Özofageal atrezinin geç tanısı: morbidite ve mortalitenin önlenebilir bir nedeni

SC Karakuş*, BH Özokutan*, Ü Bakal**, H Ceylan*, M Saraç**, S Kul***, A Kazez**
*Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD
**Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD, Elazığ
***Gaziantep Üniversitesi Tıp Fak. Biyoistatistik AD

Giriş: Teknolojideki gelişmelerle birlikte, özofagus atrezisi olan çocuklardaki sağkalım oranlarının %100’e kadar ulaştığı bildirilmektedir. Özofagus atrezili olgulara geç tanı konulması ciddi pnömoni, sepsis, dehidratasyon ve mortaliteye yol açmaktadır. Bu çalışmada, özofagus atrezisinde geç tanının yol açtığı sorunların değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Hastalar ve Yöntem: 2008-2013 yılları arasında özofagus atrezisi nedeniyle opere edilen 80 (46 erkek, 34 kız) yenidoğan olgu geriye dönük olarak incelendi. Hastalar iki gruba ayrıldı: Grup 1’ de (58 hasta) doğumdan sonra ilk 48 saat içinde tanı almış, Grup 2’de (22 hasta) ise 48 saatten sonra tanı almış olgular yer aldı.

Bulgular: Gruplar arasında cinsiyet, ortalama gestasyonel yaş, ortalama doğum ağırlığı, doğum şekli, atrezinin tipi ve ortalama postoperatif hastanede kalış süresi açısından anlamlı fark saptanmadı. Tanı anındaki ventilatör ihtiyacı, ciddi pnömoni ve sepsis ile tüm erken dönem komplikasyonları Grup 1 ile karşılaştırıldığında Grup 2’de belirgin şekilde daha yüksekti (p<0.001). Grup 1’de 52 (89.7%) hastaya doğumdan sonra ilk 48 saatte kapsamlı bir yenidoğan muayenesi yapılmışken Grup 2’de sadece 8 (36.4%) hastaya muayene yapıldı ve gruplar arasındaki bu fark anlamlı bulundu (p<0.001).

Sonuç: Özofagus atrezinde tanının geç konulması, önlenebilir ciddi morbidite nedenidir. Ayrıca, mortalite de önemli ölçüde artmaktadır. Doğum sonrası her yenidoğana dikkatli bir fizik muayene yapılmasıyla özofagus atrezisi tanısını zamanında konularak olası mortalite ve morbidite azaltılabilir.

Close