32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 118

GIANT CYSTIC TERATOM IN MEDIASTINUM

ME Dörterler*, A Erkoç*, ME Boleken*, S Koçarslan**
*Harran University Medical School, Deparment of Pediatric Surgery , Şanlıurfa, Turkey
**Harran University Medical School, Deparment of Pathology, Şanlıurfa, Turkey

~~Introduction: Benign teratomas  are generally  seen in anterior mediastinum as well as in parenchyma and  paravertebral space. Usually   teratomas are non-symptomatic but sometimes because of its mechanical effects; chest pain, cough, dyspnea and recurrent pneumonia can be seen in these diseases. These tumors can be adhering to adjacent organs, for that reason pericardial and pleural resection may be mandatory.
Case report: A seven month girl presented our clinic with dyspnea and recurrent pneumonia .This patient has used various antibiotic regimens for 20 days. In her physical examination ; she has a serious tachypnea and she was cyanotic .There were no  respiratory sounds in right thorax .A big opacity that involved right mediastinum is determined in chest X ray. Routine hematologic and biochemical studies were normal. Mantoux test was negative. The oncologic indicators; α- fetoprotein and β-hCG were normal. In thorax CT a big mass determined that involved all of the right mediastinum .And this mass made shift to the left mediastinum. Immediately thoracotomy was done and the mass is completely removed.  Histopathological diagnosis determined as a benign mature teratoma that included respiratory epithelia, cartilage and mature fatty tissue.  The patient is controlled 3 months after the operation and signs were normal.
Conclusion: The treatment of teratomas is surgical and prognosis is well. The aim must be total excision of the mass in operation room. Chemotherapy and radiotherapy aren’t necessary for benign teratomas in mediastinum when the mass is removed totally.
 

MEDİSTİNAL DEV MATÜR KİSTİK TERATOM

ME Dörterler*, A Erkoç*, ME Boleken*, S Koçarslan**
*Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Şanlıurfa
**Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı, Şanlıurfa

~~Giriş: Benign teratomlar sıklıkla ön mediastende yerleşmekle birlikte parankim içinde ya da paravertebral alanda yerleşebilirler. Sıklıkla asemptomatik olup semptomlar mekanik nedenlerle oluşur ve göğüs ağrısı, öksürük, dispne, tekrarlayan pnomoni atakları şeklindedir. Tümör çevre yapılara yapışık olabilir ve perikard, plevra veya akciğer rezeksiyonu gerekebilir.
Olgu : 7 aylık kız hasta dış merkezden kliniğimize giderek istirahatte artan nefes darlığı ve düzelmeyen akciğer enfeksiyonu nedeniyle sevk edildi. Hastanın 20 gündür çeşitli antibiyotik rejimleri aldığı öğrenildi. FM de hastanın takipneik ve siyanotik olduğu nazal oksijene ihtiyaç duyduğu görüldü. Oskültasyonda sağ hemitoraksın solunuma katılmadığı tespit edildi. PA akciğer grafisinde sağ mediastenin tamamını dolduran opasite vardı. Rutin hematolojik testleri ve abdominal sonografi normal sınırlarda idi. Mantoux testi negatif idi. Tümör belirteçleri (α-fetoprotein ve β-hCG), normal sınırlarda idi. Bilgisayarlı Tomografide göğüs karşı tarafa mediastinal şift yaptığı ve sağ hemitoraksı işgal büyük bir kitle saptandı. Klinik ve radyolojik olarak ön tanıda benign teratom düşünülen hastaya tanı ve tedavi amacıyla torakotomi uygulandı. Kitle total olarak eksize edildi. Histopatolojik incelemede katlı yassı ve solunum epiteli, olgun yağ dokusu, kıkırdak ve bağ dokusu içeren benign matür teratom olduğu saptandı. Hasta postoperatif 3. ayda kontrol edildi, anormal bulgu saptanmadı.
Sonuç: Tedavi, cerrahi olarak kitlenin rezeke edilmesidir.Ama kitlenin total olarak çıkarılmasıdır. Çünkü benign mediastinal teratomlar total olarak rezeke edilirse , bu yeterli  bir kür için sağlayacağından kemoterapi ve radyoterapiye ihtiyaç duyulmaz.
,

Close