32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 71

What Is The Difference Between Complication And Negligence?

AIM: Complication and negligence are concepts that generally intermixed or misreading. But these concepts are examined very well during the decision whether any criminal processing is necessary after the medical interventions. In this paper aimed that emphasizes the importance and properties of two concepts.
MATERIALS AND METHODS: Variety resources are investigated to identify the properties and differences between complication and negligence. These sources include paper and books of the Turkish Medical Association, Forensic Medicine, Health Law, Administrative Law and Criminal Law. In addition; the opinion was taken from a faculty member of the University’s Law Faculty Department of Administrative Law and Criminal and Criminal Procedure; and also another university’s department of Forensic Medicine’s opinion was taken from faculty members and used the sources in our city.
FINDINGS: During the medical interventions to the patient the result that foreseen or unforeseen occurred if necessary precautions are taken are referred to as “complication”. However, during medical interventions still unpredictable and the resulting undesirable; but the medical attention and care due to lack of initiative that adverse results are interpreted as negligence. Differences between these two concepts emphasized with variety examples. Despite all the explanations of these concepts that are commonly intermixed.
RESULTS: Attention and care is very important that who make medical interventions and processes. Not giving the full treatment can occur that a result that thought as complication to turn to negligence. Also it would require punishment and compensation should never be forgotten.
Diligence necessary to be considered as a result of complications taxi concept will lead to the scope; it should never be forgotten that it would require punishment and compensation.
 

Komplikasyon İle Taksir Arasında Ne Fark Vardır?

AMAÇ: Komplikasyon ile taksir, genellikle karıştırılan veya yanlış yorumlanan kavramlardır. Oysa bu kavramlar tıbbi girişimler sonrasında herhangi bir cezai işleme gerek olup olmadığına karar verilmesi aşamasında çok iyi irdelenmelidir. Bu bildiride, bu iki kavramın özelliklerinin ve öneminin vurgulanması amaçlanmıştır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Komplikasyon ve taksir kavramlarının özellikleri ve aralarındaki farkların belirlenmesi için değişik kaynaklar incelenmiştir. Bu kaynaklar arasında Türk Tabipler Birliği, Adli Tıp, Sağlık Hukuku, İdare Hukuku ve Ceza Hukuku makale ve kitapları bulunmaktadır. Ayrıca ilimizdeki bir üniversitenin Hukuk Fakültesi İdare Hukuku ve Ceza ve Ceza Muhakemesi Anabilim Dallarından; diğer bir üniversitenin Adli Tıp Anabilim Dalından ilgili öğretim üyelerinin görüş ve kaynaklarından yararlanılmıştır.
BULGULAR: Hastaya uygulanacak tıbbi girişimler sırasında oluşan, öngörülemeyen ya da öngörülürse de gerekli önlemler alınmasına rağmen yine de ortaya çıkan olumsuz sonuç, komplikasyon olarak adlandırılır. Ancak, yine tıbbi girişimler sırasında oluşan, öngörülemeyen ve sonuçta oluşması istenmeyen; ancak tıbbi girişimi yapanın dikkat ve özen eksikliğinden dolayı ortaya çıkan olumsuz sonuç, taksir olarak yorumlanır. Bu iki kavram arasındaki farklar değişik örneklerle vurgulanmıştır. Ancak tüm açıklamalara rağmen yine de bu kavramların karıştırıldığına sıkça rastlanmaktadır.
SONUÇLAR: Tıbbi girişimlerde ve işlemlerde işlemi yapanın dikkat ve özeni çok önemlidir. Gerekli özenin gösterilmemesi komplikasyon olduğu düşünülen bir sonucun taksir kavramı kapsamına girmesine yol açacağı; bunun da ceza ve tazminat gerektireceği hiçbir zaman unutulmamalıdır.
 

Close