32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 18

Evaluation of the effects of sedation application at systometry procedure on child and parent

S Özmert*, F Sever*, A Ergön**, HT Tiryaki***
*Ankara Child Health and Diseases, Hematology Oncology Training and Research Hospital Department of Anestesiology
**Ankara Child Health and Diseases, Hematology Oncology Training and Research Hospital Uroteraphy Clinic
***Ankara Child Health and Diseases, Hematology Oncology Training and Research Hospital Department of Pediatric Surgery

Introduction: During systometry which is an invasive process in children, distress occurs at high percent around 61-71%.  That is due to the catheterization in bladder and rectal.  Midazolam is a preferable medicine because of properties like affecting fast, lasting short, having no considerable side effect while providing necessary sleeplessness and cooperation during by three different midazolam application method before systometry process on children and parent by evaluating retrosepevtively.

Material and method: 0.5 mg/kg oral, 0.3 mg/kg nasal and rectal midazolam applied 55 child cases (40 female, 15 male) between 5-17 years old (average 7.92) were evaluated retrospectively. Hearth rate, blood pressure, oxygen saturation, Children Hospital of Wisconsin Sedation scale (CHWSS) and Groningen Distress Rating Scale (GDRS) were measured during patient entrance, 10th and 20th minutes of midazolam application, catheterization, bladder filling, voiding and end of the treatment. Then demographic, hemodynamic data, CHWSS and GDRS scores and parents’ satisfactory was evaluated.

Results: Systolic (SBP), diastolic (DBP) and average (ABP) blood pressure values at patient entrance, DBP at 10th min. and DBP and ABP at 20th min. after midazolam application were measured high for patients were applied midazolam orally with respect to the  other two methods (p<0.05). CHWSS score at 10th min. of midazolam application was considerably high for oral treated group compared to the other groups. GDRS score for oral treated group was higher than nasal treated group, however, similar with rectal treated group. There was not any significant difference determined among other conditions. Lastly, ¾ of the parents were very satisfied, ¼ of parents were satisfied by treatment, there was not any unsatisfied group reported.

Conclusion: All of three different method of midazolam application in Uradynamia process provided safe and enough sedation. High CHSS score at oral treated group is pointing low efficiency of sedation. Nasal and rectal methods should be preferred in order to obtain more effective sedation.    

Sistometri Girişiminde Sedasyon Uygulamasının Çocuk ve Ebeveyn Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi

S Özmert*, F Sever*, A Ergön**, HT Tiryaki***
*Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezioloji Kliniği
**Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroterapi Birimi
***Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Ürolojisi Kliniği

GİRİŞ: Çocuklarda invaziv bir işlem olan sistometri sırasında %61-71 gibi yüksek oranlarda distres geliştiği bunun da mesane ve rektal kateterizasyon sırasındaki deneyimlerden kaynaklandığı bilinmektedir. Midazolam, çocuklarda sistometri işlemi için gerekli olan uyanıklık ve kooperasyonu sağlaması, etkisinin hızlı başlaması, kısa süreli olması, ciddi bir yan etkisinin olmaması açısından değerli bir ilaçtır. Çalışmamızda, sistometri işlemi öncesi üç farklı yoldan midazolam ile sedasyon uygulanan olguları geriye dönük olarak karşılaştırarak hasta ve ebeveyn üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçladık.

GEREÇ VE YÖNTEMLER: ASA I-II, 5-17 yaş arası 55 çocuk olgu hastane kayıtlarından geriye dönük olarak incelendi. Anestezi kliniğimizin protokolü gereği oral midazolam 0,5 mg/kg, nazal ve rektal midazolam ise 0,3 mg/kg’dan verilmektedir. Hastaların odaya giriş, ilaç verildikten sonraki 10. ve 20. dakika, kateterizasyon, mesane doldurulması, işeme, odayı terk etme aşamalarında kalp hızı, kan basıncı, oksijen satürasyonu, Wisconsin Çocuk Hastanesi Sedasyon Skalası (CHWSS ) ve Groningen Distress Rating Scale (GDRS)’sı skorları kaydedilmektedir. Çalışmamızda olguların demografik, hemodinamik verileri, CHWSS ve GDRS skorları ile aile memnuyetleri karşılaştırıldı.

BULGULAR: Çalışmamızda toplam 55 olgu (40 kız, 15 erkek, ortalama 7,92 yaş) değerlendirmeye alındı. Oral grupta, odaya girişte ölçülen sistolik (SKB), diyastolik (DKB) ve ortalama (OKB) kan basınç değerleri ile yine oral grupta 10. dakikadaki DKB ve 20. dakikadaki DKB ve OKB değerleri diğer iki gruba göre daha yüksek bulundu (p<0,05). CHWSS skoru 10. dakikada diğer iki gruba göre oral grupta anlamlı olarak yüksek saptandı. Odaya girişteki GDRS skoru oral grupta nazale göre yüksek saptanıp, rektal gruba göre ise fark yoktu. Diğer değerlendirmeler arasında fark belirlenmedi. Ailelerin yaklaşık ¾’ünün çok memnun, ¼’ünün ise memnun kaldıkları, işlemden memnuniyetsiz olan ailenin bulunmadığı belirlendi.

SONUÇ: Ürodinami işleminde midazolamın üç ayrı yolla uygulanması, güvenli ve yeterli sedasyonu sağlamaktadır. Oral uygulama yapılan grupta CHWSS skorlarının daha yüksek olması bu grupta sedasyon etkinliğinin daha az oluştuğunu düşündürmektedir. Daha etkin sedasyon sağlanması için nazal yada rektal yol tercih edilebilir.

Close