33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 34

Iatrogenic sigmoid colon perforation developed secondary to colonoscopy in a child with Crohn’s disease

S Büyükbeşe Sarsu
Gaziantep Children's Hospital

Colonoscopy has been used in the diagnosis, and monitorization  of Crohn’s disease. It is an invasive procedure, and its most frequently seen complications are bleeding, and iatrogenic colon perforation (ICP). ICP which is the most serious complication seen in children which can occur due to uncontrolled insertion of colonoscope without visualization of the colon lumen, and delivery of excessive amount of gas with  resultant barotrauma. Perforation frequently occurs at sigmoid colon because of its tortuous configuration , and rectosigmoid junction. Diagnosis is based on the presence of free air under  diaphragm as detected on plain abdominal X-rays obtained in standing position. In patients with multiple perforations, delayed hospital admissions futher increase mortality rates.

Consultation was requested by a pediatric gastroenterologist for a 14-year-old girl complaining of severe left lower quadrant abdominal pain developed within 6 hours after diagnostic colonoscopy. On physical examination abdominal distension, and tenderness on palpation were  detected. His hemogram revealed leukocytosis (18.2103/mm3 (4.5-11), and on plain abdominal X-ray obtained in standing position revealed diffuse collection of free air under diaphragm. During laparotomy performed during the early stage, multiple perforation foci on sigmoid colon, and rectosigmoid junction measuring nearly 1 cm in size were closed with primary repair, and laparotomy incision sites were sutured. Any postoperative problem was not experienced.

Complaints of colicky pain of the patients who underwent colonoscopy can be seen secondary to excessive inflation with gas, and distension of mesocolon. Therefore, if timely diagnosis can not be made, ICP with a potentially fatal course can be occasionally overlooked.This case report aims to distract attention to the importance of early diagnosis in a patient with Crohn’s disease who developed ICP. In a patient who complained of severe abdominal pain following colonoscopy, the probability of perforation should be kept in mind, and close follow-up conveys importance.

Crohn hastası bir çocukta kolonoskopiye bağlı gelişen iatrojenik sigmoid kolon perforasyonu

S Büyükbeşe Sarsu
Gaziantep Çocuk Hastanesi

Kolonoskopi, Crohn hastalığının tanı ve takibinde yaygın olarak kullanılmaktadır. İnvaziv bir işlem olup en sık görülen komplikasyonları kanama ve iatrojenik kolon perforasyonudur (İKP). Çocuklardaki en ciddi komplikasyon olan İKP, lümen görülmeden kolon duvarı boyunca kolonoskopun kontrolsüz itilmesi ve aşırı gaz verilmesi nedeni ile meydana gelen barotravma sonucu oluşabilir. Perforasyon; sıklıkla kıvrımlı anatomik yapısından dolayı sigmoid kolon ve rektosigmoid bileşkededir. Tanı, ayakta direkt batın grafisinde (ADBG), diyafragma altı serbest hava görülmesi ile konulur. Birden fazla perforasyonu olan hastalarla, geç yapılan başvurularda, mortalite oranı daha da yükselmektedir.

Crohn hastalığı olan 14 yaşındaki bir kız olgudan, çocuk gastroenterologu tarafından tanısal kolonoskopi yapıldıktan sonraki ilk 6 saat içerisinde sol alt kadranda gelişen şiddetli karın ağrısı nedeni ile konsültasyon istendi. Fizik muayenede abdomende distansiyon ve palpasyonla hassasiyet mevcut olan hastanın yapılan tam kan sayımında lökositozis 18.2103 (4.5-11) ve ADBG’de diafragm altında yoğun serbest hava tespit edildi. Erken dönemde yapılan laparotomide sigmoid kolon ve rektosigmoid bileşkede büyüklükleri yaklaşık 1cm olan multipl perforasyon sahaları primer onarım yapıldıktan sonra batın kapatıldı. Ameliyat sonrası dönemde sorun yaşanmadı.

Kolonoskopi yapılan hastaların  kolik ağrı yakınması; kolonunun aşırı gazla şişirilmesi ve mezokolonun gerilmesine bağlı da görülebilmektedir. Bu nedenle zamanında tanı konulamadığında fatal seyredebilen İKP'ları kimi zaman gözardı edilebilmektedir. Bu olgu, İKP gelişen Crohn hastası bir çocukta erken tanı konulmasının önemine dikkat çekmeyi amaçlamaktadır.  Kolonoskopi sonrası şiddetli karın ağrısı yakınması olan bir hastada, perforasyon olabileceği hatırda tutularak yakın takiplerinin yapılması önemlidir.

 

 

Close