33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 76

Tuba-ovarian auto-amputation caused by ovarian teratoma

A Atıcı*, E Yılmaz*, A Karaman*, S Apaydın**, ÇE Afşarlar*
*Dr. Sami Ulus Maternity and Children Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery, Ankara
**Ankara Dr.Sami Ulus Maternity and Children Training and Research Hospital, Pathology, Ankara

Introduction:

Ovarian auto-amputation is an extremely rare condition commonly encountered in perinatal period. For the first time in 1748, Giovanni Morgagni defined this state in a postmortem case. Spontaneous or secondary torsion of ovary caused by an ovarian lesion may result in infarction and subsequent auto-amputation of ovary. This paper demonstrates a case undergone laparoscopic appendectomy in whom an auto-amputated right ovary was detected incidentally.

Case:

A sixteen years old adolescent girl was admitted to our department with a history of one-day abdominal pain. Physical examination of the patient revealed abdominal tenderness and rigidity on right lower quadrant. Abdominal US did not reveal any significant pathology except acute appendicitis. Patient underwent a laparoscopic appendectomy with a preliminary diagnosis of acute appendicitis, and further exploration revealed a 2x2 cm white ovoid mass flouting freely in the pelvis. The left ovary was clearly identified in its usual localization, but the right tuba was blindly ending without any fimbria and ovary. Postoperative course of the patient was uneventful and discharged by postoperative day 2.  The histopathological examination revealed a necrotic calcified ovarian teratoma.  

Conclusion:

Auto-amputated ovary is a rare occasion mostly encountered during perinatal period, which can be unilateral or bilateral. Similar with the reported case, it is usually identified incidentally and right side is the most common localization. Although the most common cause of auto-amputation during perinatal and adolescent period is torsion due to ovarian cyst, auto-amputated ovarian mass may be a teratoma as a rare occasion.

Over teratomuna bağlı tuboovariyan otoamputasyon

A Atıcı*, E Yılmaz*, A Karaman*, S Apaydın**, ÇE Afşarlar*
*Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği, Ankara
**Dr.Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji,Ankara

Giriş:

Otoampute over daha çok perinatal dönemde görülen oldukça nadir bir durumdur. İlk olarak 1748’de postmortem bir vakada Giovanni Morgagni tarafından tarif edilmiştir. Overin spontan ya da ovariyan bir lezyon sonucu torsiyonu, overin infaktına ve daha sonra otoamputasyonuna neden olabilmektedir. Bu yazıda akut apandisit nedeniyle laparaskopik appendektomi yapılan ve tesadüfen tespit edilen ‘sağ otoampute ovariyan teratom’ olgusu sunulmuştur.


Olgu:

Onaltı yaşında kız hasta bir günlük karın ağrısı şikayetiyle polikliniğimize başvurdu. Hastanın muayenesinde sağ alt kadranda hassasiyeti ve defansı vardı. Yapılan batın ultrasonografisinde akut apandisit dışında sonopatoloji yoktu. Akut apandisit ön tanısıyla laparoskopik apendektomi yapılan hastanın eksplorasyonunda pelviste serbest yüzen 2x2 cm büyüklüğünde, beyaz renkte, yuvarlak kalsifiye bir kitle tespit edildi. Hastanın sol overi yerinde ve normaldi. Ancak sağ tuba kör sonlanıyordu ve ucunda over ve fimbria yoktu. Takibinde sorunu olmayan hasta postoperatif ikinci gününde şifa ile taburcu edildi. Kitle patolojisi ‘nekrotik kalsifiye ovariyan teratom’ şeklinde raporlandı. 

Sonuç: 

Otoampute over unilateral ya da bilateral olarak daha çok perinatal dönemde görülen nadir bir durumdur. Bizim vakamızda da görüldüğü gibi genellikle tesadüfen tespit edilmekte ve daha çok sağ tarafta görülmektedir. Perinatal ve adolesan dönemde en çok otoamputasyon nedeni ovaryan kiste bağlı torsiyon olmakla birlikte otoampute over kitlesinin çok nadiren de teratom olabileceği akılda bulundurulmadır.

Close