33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 104

First Experience with Dual-Energy Computed Tomography in Patients with NEC: Is It a New Surgical Decisive?

M Yiğiter*, M Kantarcı**, ME Çelikkaya*, İ Caner***, M Kara***, A Oral*, AB Salman*
*Ataturk University School of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Erzurum
**Ataturk University Medical Faculty Department of Radiology, Erzurum
***Ataturk University Medical Faculty Department of Pediatri, Clinic of Neonatal Intensive Care, Erzurum

Abstract: NEC is one of the most important mortality and morbidity causes of newborns. Despite the failure of specific clinic and labaratory diagnostic findings, early diagnosis and treatment are the most important factors that influence the result. In the literature, a few studies have focused on arterial Doppler ultrasonography features for management of the disease; however, these studies are not able to reveal intestinal ischemia directly.

In this preliminary report, we emphasized the importance of Dual-Energy CT (DECT) to determining presence of intestinal ischemia in patients with NEC.

Material and Methods: Newborns with suspected or confirmed NEC were included in this study. All patients were scanned with DECT. Patients who received surgery were evaluated with surgical outcomes while non-surgical patients evaluating with clinical results.

Findings: Necrosis was observed in 9 out of 13 patients on DECT. All of these patients were operated and ileostomy, colostomy or resection-anastomosis was made because of necrosis. Only four of these patients had gas in the portal vein and only three of them had macroscopic rectal bleeding. One patient died due to impaired general condition before surgery. Evidence of necrosis or ischemia was not seen on DECT in three patients. Clinics of these followed patients were recovered by medical treatment.

Conclusion: Clinical identification of intestinal ischemia in new borns is difficult due to having similar signs of other acute abdominal situations. Although emergency surgery extremely effective performed on time, the successes of surgery in patients diagnosed late were also lower. Our study showed that DECT is extremely effective for evaluating intestinal tissue perfusion and diagnosing NEC. Even if a surgical decisive criterion such as portal venous gas and macroscopic rectal bleeding remains inefficient, DECT is extremely effective in these cases. Additionally, diagnosing ischemia in clinically suspected patients is extremely important in terms of early surgery.

Nekrotizan Enterokolitli Hastalar da Dual-Enerji Bilgisayarlı Tomografi ile bir Ön Çalışma: Yeni bir Cerrahi Belirleyici mi?

M Yiğiter*, M Kantarcı**, ME Çelikkaya*, İ Caner***, M Kara***, A Oral*, AB Salman*
*Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Erzurum
**Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, Erzurum
***Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Ana Bilim Dalı, Erzurum

Giriş: NEK yeni doğan dönemin de mortalite ve morbiditenin en önemli nedenlerinden birisidir. Spesifik tanı koydurucu klinik ve laboratuar bulguları olmadığı halde, erken tanı ve tedavi sonucu etkileyen en önemli faktörlerdir. Literatürde, NEK tanı ve tedavisini belirlemek için dopler ultrasonografi ile yapılan çalışmalar vardır. Ancak bu çalışmaların hiç biri intestinal iskemiyi direkt ortaya koyamamaktadır.

Bu ön çalışma da biz şüpheli NEK veya NEK olduğu düşünülen yeni doğanlarda, intestinal iskeminin varlığını tespit etme de Dual-Enerji BT (DEBT)’nin önemini vurgulamayı amaçladık.  


Gereç yöntem: Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan ve NEK ön tanısı alan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalar şüpheli ve kesin NEK grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm hastalara Dual-Enerji BT çekildi. Ameliyata alınan hastalar ameliyat sonuçları ile alınmayan hastalar ise klinik sonuçlar ile değerlendirildi. 


Bulgular: Toplam 13 hastanın 9 tanesinde DEBT de nekroz tespit edildi. Bu hastaların tamamı opere edildi ve nekroz nedeni ile ileostomi, kolostomi veya rezeksiyon - anastomoz yapıldı. Bu hastaların yalnızca 4’ünde portal ven de gaz ve sadece 3’ünde makroskobik rektal kanama vardı. 1 hasta operasyon öncesi genel durum bozukluğu nedeni ile öldü. 3 hastada DEBT de iskemi veya nekroz lehine bulgu izlenmedi. Takip edilen bu hastaların kliniği medikal tedavi ile düzeldi. 

Sonuç: Yeni doğan hastalar da intestinal iskeminin klinik olarak tespit edilmesi, diğer akut abdominal durumlar ile benzer bulgulara sahip olmasından dolayı zordur. Zamanın da yapılan acil cerrahi son derece etkili olduğu halde geç tanı almış hastalar da cerrahinin başarısı da düşüktür.  Çalışmamız göstermiştir ki, DEBT doku intetstinal perfüzyonunu değerlendirmede ve NEK tanısının konulmasında son derece etkilidir. Portal ven de gaz ve makroskobik rektal kanama gibi cerrahi belirleyici kriterlerin bile yetersiz kaldığı vakalarda DEBT son derece etkilidir. Ayrıca klinik olarak şüpheli hastalarda iskemi tanısının konulabilmesi erken cerrahi açısından son derece önemlidir.

Close