33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 22

Idiopathic granulomatous appendicitis in an adolescent girl: A rare case

MY Özdamar*, S Şahin**
*Bozok University, Faculty Of Medicine, Department Of Pediatric Surgery, Yozgat,Turkey
**Bozok Universty, Faculty of Medicine, Department of Pathology, Yozgat

Introduction: Granulomatous appendicitis (GA) is extremely rare in children, and its etiology is wholly unknown. However, the etiology of postoperative proven appendiceal inflammation with granulomatous histopathology have been reported to occur due to several causes such as a foreign body, fungi, parasites, mycobacteria, Yersinia and Crohn's pathology, especially in adults. We also aimed to present such a case that was rarely reported in the literature as well.

Case: A 13-year-old girl with abdominal pain, nausea and vomiting was admitted to our outpatient clinic. No findings were determined in our investigations related to appendicitis, excluding abdominal x-ray and physical examination. The patient with abdominal pain had been discharged with medical treatment from the hospital in each hospitalization for several years. Contrary to this application, we decided to make an abdominal exploration to the patient who had a persistent para caecal air-fluid level in abdominal x-ray and unchanging tenderness without the rebound in the right lower quadrant. We detected an ischemic looking and tough appendix vermiformis without perforation during the surgery (figure 1). Appendectomy was performed. Histopathological diagnosis was granulomatous appendicitis (figure 2). The etiology of appendicitis was not detected and accepted as an idiopathic GA. Therefore, the patient without a problem is still followed in terms of other probable diseases that is not currently be detected.

Conclusion: When a surgeon encountered with a non-perforated, rough and ischemic looking appendix during the appendectomy, he/she should warn to the pathologist about a possible diagnosis, especially in the children with chronic abdominal pain. If the histopathological diagnosis is a GA, we suggest that the patient should be followed in terms of Crohn or other inflammatory diseases in the long period. 

Adolesan bir kızda granülomatöz apandisit: Nadir bir olgu

MY Özdamar*, S Şahin**
*Bozok Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi A.D, Yozgat
**Bozok Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Patoloji A.D, Yozgat

Giriş: Granülomatöz apandisit çocuklarda oldukça nadirdir ve etyolojisi tam olarak bilinmemektedir. Ancak, özellikle erişkinlerde; yabancı cisim, mantarlar, parazitler, mikobakteri, Yersinia ve Crohn gibi nedenlerle oluşan postoperatif kanıtlanmış granülomatöz histopatolojiye sahip apandikal inflamasyonun etyolojis olarak bildirililmiştir. Bizde literatürde de nadiren bildirilen böyle bir vakayı sunmayı amaçladık.

Olgu: 13 yaşında karın ağrısı, bulantı ve kusması olan bir kız polikliniğimize başvurdu. İncelemelerimizde abdominal grafi ve fizik muayene dışında apandisitle ilişkili bulgu saptanmadı. Karın ağrısı olan hasta birkaç yıldan beri  her hastaneye yatışında medikal tedavi ile taburcu edilmişti. Bu uygulamanın aksine, abdominal grafisinde sebat eden paraçekal hava-sıvı seviyesi ve sağ alt kadranda ribaund olmadan devam eden hassasiyeti olan hastaya abdominal eksplorasyon yapmaya karar verdik. Ameliyatta perforasyon olmayan, iskemik görünümlü, sert bir apendiks vermiformis tespit ettik (şekil 1). Apendektomi yapıldı.Histopatolojik tanı GA idi (şekil 2). Apandisit etyolojisi belirlenemedi ve idiopatik GA olarak kabul edildi. Bu nedenle, problemi olmayan hasta hala şu anda tespit edilemeyen muhtemel diğer hastalıklar açısından takip edilmektedir.

Tartışma: Bir cerrah özellikle kronik karın ağrısı olan çocuklardaki apendektomi esnasında; perfore olmamış, sert ve iskemik görünümlü apandiksle karşılaştığı zaman patoloğu muhtemel tanı hakkında uyarmalıdır. Eğer histopatolojik tanı GA ise, hastanın uzun dönem Chron ve diğer inflamatuvar hastalıklar açısından takip edilmesini öneriyoruz.

Close