33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 74

Differentiation potentials of Human Newborn Foreskin Stem Cells to Myogenic Precursors and Their Applications

ÖS Somuncu*, S Somuncu**, E Boylu*, P Çolakoğlu*, F Şahin*
*Yeditepe University Department of Biotechnology
**Bahçeşehir University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery

 

Purpose

One of the foremost targets of tissue engineering is being able to substitute diseased internal organs. Numerous different stem cell sources are presently being examined for tissue engineering. In this study, convertibility of human newborn stem cells (hnFSSCs) to myogenic precursors and capacity towards tissue formation is examined.

Methods

Flow cytometry analysis is utilized in order to detect the stem cell specific cell surface markers. Cells are then exposed to myogenic differentiation. After differentiation is completed, myogenic specific gene expression is examined with real-time PCR reaction. Cells are also seeded on specific scaffold and exposed to differentiation medium and normal medium in comparison in order to control tissue formation ability.

Results

Flow cytometry results indicated that, non-differentiated hnFSSCs actively express surface specific stem cell markers. After myogenic differentiation, cells shown increased myogenic specific gene expression compared to non-differentiated cells. SEM imaging of cells grown on specific scaffold revealed that, only cells under myogenic differentiation have the ability to form tissue like structures. 

 

İnsan Yenidoğan Sünnet Derisi Kök Hücrelerinin Kas Öncülü Hücrelere Farklılaşma Potansiyellerinin Tespiti ve Bu Hücrelerin Klinikte Kullanılmasına İlişkin Çalışmalar

ÖS Somuncu*, S Somuncu**, E Boylu*, P Çolakoğlu*, F Şahin*
*Yeditepe Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü
**Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Amaç

Doku mühendisliği çalışmalarının ortak amacı hastalıklı veya hasarlı organların sağlıklı dokularla değiştirilmesi veya bu hasarlı dokuların yenilenme potansiyellerini arttırmaktır. Dolayısıyla, günümüze kadar birçok farklı kök hücre kaynağı bu tür çalışmalar için kullanılmıştır. Bu çalışmada, insan yenidoğan sünnet derisi kök hücrelerinin kas öncülü hücrelere farklılaşma potansiyelleri ve kas dokusuna dönüşme eğilimleri incelenmiştir.

 Metotlar

Akış sitometresi analizleri kök hücrelere özgün yüzey antijenlerinin tespiti için kullanıldı. Farklılaştırma süreci tamamlandıktan sonra, kas hücrelerine özgü genlerin ekspresyon seviyeleri gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu ile ölçüldü. Hücreler ayrıca özgün doku iskelelere ekildi ve farklılaştırmayı uyarıcı besiyeri ile muamele edildiler. Bu şekilde farklılaştırılmamış ve farklılaştırılmış hücrelerin iskeleler aracılığı ile doku formasyonları karşılaştırıldı.

 Sonuçlar

Akış sitometresi sonuçları göstermiştir ki, farklılaştırılmamış insan yenidoğan sünnet derisi kök hücreleri aktif şekilde kök hücrelere özgün kök hücre yüzey antijenlerini eksprese etmektedir. Kasa özgü farklılaştırmalar sonrasında, kas hücrelerine özgün genlerin ekspresyonları artmıştır ve farklılaştırılmamış olanlar ile karşılaştırılmıştır. Taramalı elektron mikroskopu sonuçları ise, iskeleler üzerinde farklılaştırılan ve farklılaştırılmayan hücrelerin, doku oluşturabilme kapasitelerini karşılaştırmak amacıyla kullanılmıştır.

 

 

Close