33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 157

Thoracotomy is not always necessary in traceoesophageal fistula secondary to button battery ingestion: report of a rare case.

O Bosnalı, S Moralıoğlu, A Cerrah Celayir
Zeynep Kamil Maternity and Children’s Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery

Background and purpose: Childhood injuries due to button batteries are increasing in daily practice due to increasing use of such batteries in daily life and toys. Button batteries can be seen in tracheobronchial, gastrointestinal, and even in genitourinary system. Those batteries can result with local necrosis if they lodge and stay for long time on tissue and can cause different type fistulas according to their localization. In this study we report a tracheoesophageal fistula case due to a button battery in esophagus to draw attention to our clinical approach and to clinical course of the patient.
Case report: 2.5-year-old girl was admitted to a hospital with suspicion of battery ingestion. As investigations and X-ray did not reveal any abnormality, she was discharged home. Three days after her first admission she was admitted to our clinic with difficulty in swallowing. PA chest X-ray showed an image consistent with button battery in upper one-third of the esophagus. Battery was extracted with rigid esophagoscopy. Esophagus was edematous and hemorrhagic, thus oral feeding was started 24-hour later. On third postoperative day, coughing and cyanosis was detected and bronchoscopy was performed immediately after respiratory arrest. There was a fistula on the membranous part of upper one-third trachea. The diameter of the fistula was 1.5 cm and saliva was coming out of this defect. Cervical esophagostomy and Stamm gastrostomy was performed at the same session. During follow-up of the case, approximately 8-month later we found tracheoesophageal fistula was closed spontaneously by complete healing of anterior esophageal wall and incomplete closure of the membranous part of the trachea. There were no stricture detected either in esophagus and trachea. Oral feeding was uneventful after gastrostomy closed. The follow–up period is uneventful in last 1.5-year.
Conclusion: The spontan closure of the tracheoesophageal fistulas developed due to button battery in our case in which followed-up with cervical esophagostomy and gastrostomy, prevented the case from thoracotomy to repair tracheoesophageal fistula which is much morbid and even mortal.

Buton pile bağlı gelişen trakeoözefageal fistüllerde torakotomi her zaman gerekli değildir: nadir bir olgu sunumu

O Bosnalı, S Moralıoğlu, A Cerrah Celayir
Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği

Giriş ve Amaç: Buton pillerin günlük hayatta ve oyuncaklarda kullanımının artmasına paralel olarak buton pillere bağlı çocuk yaralanmaları günümüz pratiğinde giderek artmaktadır. Buton piller trakeobronşial, gastrointestinal ve hatta genitoüriner sistemde dahi gözlenebilirler. Bulunduğu bölgede uzun süre kalan piller lokal nekroza, perforasyon ve fistüllere yol açabilir. Özefagusta takılı kalan ve trakeoözefageal fistül oluşturan bir buton pil yutma olgusu; olgunun seyri ve tedavi yaklaşımımıza dikkat çekilmesi amacıyla sunulmuştur.

Olgu sunumu: 2,5 yaşında kız olgu, oyuncak pili yutma şüphesi ile götürüldüğü bir hastanede yapılan tetkikler sonrası x-ray de pil gözlenmediği için evine gönderilmiş. Üçüncü gün yutma güçlüğü gelişen hasta kliniğimize getirildi ve PA akciğer grafisinde özefagus üst 1/3 kısmında buton pil ile uyumlu opakt görünüm saptandı. Özefagoskopi ile pil çıkarıldı, özefagusu ödemli ve hemorajik görünümlü idi. Olgu 24 saat sonra oral besledi. Postoperatif 3.gün beslenme sırasında öksürük ve morarma şikayetleri ve ardından solunum arresti gelişen hastada acil resüssitasyon sonrası yapılan rijit bronkoskopide trakea üst 1/3 kısımda trakea membranöz yüzde yaklaşık 1,5 cm çapında bir defekt olduğu ve bu defektin içerisinden tükürük geldiği görüldü. Olguya aynı seansta servikal özefagostomi ve Stamm gastrostomi açıldı. 8. ayda yapılan bronkoskopide fistülün, özefagus ön duvarı tarafından kapatıldığı ve trakeanın membranöz kısmınında bu kısım üzerinde kısmen kapanmış olduğu; trakea ve özefagusta herhangi bir darlık olmadığı saptandı. Oral beslenmesi sorunsuz olan hastanın gatstrostomi tüpü çekildikten bu yana 1,5 yıldır yapılan takiplerinde yakınması yoktur.

Sonuç: Servikal özefagostomi ve gastrostomi ile yapılan takiplerde, buton pile bağlı olarak gelişen trakeoözefageal fistülün spontan kapanmış olması; hastada daha morbid ve hatta mortal olabilecek torakotomi ile fistül onarımı gereksinimini ortadan kaldırmıştır.

Close