33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 39

ASSOCIATION OF OMPHALOMESENTERIC DUCT REMNANT AND URACHAL ABNORMALITY

E Basuguy, H Zeytun, MŞ Arslan, B Aydoğdu, MH Okur, S Arslan
Dicle University Medical Faculty Department of Pediatric Surgery

Introduction and Objective: 

Umbilical discharge is a very common problem in the newborn period. The cause for that is generally omphalitis, polyps and less frequently urachal abnormality and ompholomesenteric duct (OMD) remnant. These generally present symptoms immediately and the treatment is arranged according to this. OMD is a formation providing the connection between the midgut and the yolk-sac during embryonic period and it may be rarely connected with the umbilicus. 

We aimed to present a case who had association of OMD and urachal abnormality in the present case. 

Case: 

Our patient was a 2.5 year old boy. He referred because of umbilical discharge for about 1 week. In the physical examination, purulent discharge, erythema and swelling were detected on the umbilicus. In the past-medical history of the patient, it was learned that he was operated because of right uretherocele and he had single kidney.  The ultrasound was interpreted as suppurated cystic lesion? infected OMD canal cyst? Antibiotherapy was started and the patient was operated. Association of OMD and urachus was detected in the surgery. The urachus was liberated until the bladder and repaired. OMD was corrected through a vedge resection. The patient was discharged after a follow-up period for 3 days. He is still under follow-up without any problem at 8th month after the procedure. 

Conclusion: 

Consequently, for pathological cases related with the umbilical cord during newborn period, omphalomesenteric duct abnormalities should be considered for the cases with umbilical bleeding and inflamation. Furthermore, OMD remnant and urachus cyst may exist rarely together.

OMFALOMEZENTERİK KANAL ARTIĞI VE URAKAL ANOMALİ BİRLİKTELİĞİ

E Basuguy, H Zeytun, MŞ Arslan, B Aydoğdu, MH Okur, S Arslan
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD

Giriş ve Amaç: 

Göbekten akıntı gelmesi yeni doğan döneminde oldukça sık rastlanan bir problemdir. Bunun sebebi çoğunlukla omfalit, polip, daha az sıklıkta urakal anomali ve omfalomezenterik kanal(OMK) artığıdır. Bunlar genellikle hemen semptom verir ve tedavi buna göre düzenlenir. OMK embriyonal dönemde midgut ile vitellin kese arasındaki bağlantıyı sağlayan yapıdır ve ender olarak umbilikusa bağ dokusu ile bağlı olabilir Ancak omfalomezenterik kanal artığı ve urakal anomali birlikteliği sık rastlanan bir durum değildir.

Biz bu çalışmamızda OMK ve urakal anomali birlikteliği olan olguyu sunmayı amaçladık. 

Olgu Sunumu: 

Hastamız 2.5 yaşında erkek hastaydı.. Yaklaşık 1 haftadır devam eden göbeğinde akıntı şikayeti ile başvurdu. Yapılan muayenede göbekte pürülan akıntı, eritem ve şişlik tespit edildi. Hastanın özgeçmişinde daha önce sağ üreterosel nedeni ile ameliyat edildiği ve tek böbreğinin olduğu öğrenildi. Hastanın ultrasonografisinde apseleşmiş kistik lezyon? enfekte OMK kanal kisti? şeklinde tespit edildi. Hastaya antibiyotik tedavisi başlanarak ameliyat edildi. Ameliyatta OMK ve urakus birlikteliği saptandı. Urakus mesaneye kadar serbestlenerek onarıldı. OMK vedge rezeksiyon ile düzeltildi. Hasta klinikte 3 gün takip edildikten sonra taburcu edildi. Şu an ameliyat sonrası 8. ayında problemsiz bir şekilde takip edilmektedir. 

Sonuç: 

Sonuç olarak, yenidoğan döneminde göbek  ile ilgi patolojik durumlarda, göbekten kanama bulgusu olan ve inflamasyon olgularda omfalomezenterik kanal anomalileri akılda tutulmalıdır. Ayrıca OMK artığı ve urakus kisti nadirde olsa birlikte bulunabilir.

Close