34th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 138

A delayed case of surgical non-bilious vomiting due to confusion of diagnosis: a case

AO Erdem*, SK Özkısacık*, M Yazıcı*, Y Tokgöz**
*Adnan Menderes Üniversity School of Medicine Department of Pediatric Surgery
**Adnan Menderes Üniversty school of Medicine Department of Pediatric Gastoenterolojy , AYDIN

Introduction:

Duodenal web is a rare cause of congenital duodenal obstruction caused by abnormal embryonic development . Vomiting , abdominal bloating and growth retardation are common in these anomalies. Proximal gastrointestinal barium passage graphy and endoscopic examination can be help to diagnosis.  Here we presented a case of duodenal web who was treated of gastroesophageal reflux (GER) before.

Case:

14 month old girl with Down syndrome.  She was followed with GÖR because of her vomiting include gastric content. She was growth retarded. Upper GİS graphy was include dilated duodenum and a small amount of transition to distally. Our prediagnosis were; duodenal web, annuler pancreas and extraduodenal ladd band. Gastroduodenal endoscopy was performed and dilated bulbus was determined and endoscope was not advanced distally. After that laparotomy was performed. Second part of duodenum was observed and duodenal web was extending proxymal portion of the papilla water to distally. Surgery was performed and web excised with duodenotomy. There was no postoperative complication. 

Conclusion:

Duodenal atresia occurs because any  problems of distal and proximal duodenal part during recanalization. Type 1 duodenal atresia is the most common and there is a membranous tissue in the duodenum and cause obstruction. Sometimes this membran (web) is fenetrated and this anomaly is called ‘wind-sock’ deformity. The web can be located pre or postampullary. This can caused non-bilious and bilious vomiting respectively. Our case has “wind-sock” anomally. It started proximally of papilla watery. So the patient had nonbilious vomiting. 

In conclusion, we should keep in mind for the differential diagnosis that there may be duodenal congenital anomalies in who has growth retardation and long time nonbilious vomiting infants. Thus, we thought that could be prevented waste of time for a long time medical therapies and any radiologic imaging like these surgical pathologies.

Tanı kargaşası nedeniyle gecikmiş cerrahi safrasız kusma nedeni :olgu

AO Erdem*, SK Özkısacık*, M Yazıcı*, Y Tokgöz**
*Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Aydın
**Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı , Pediatric Gastroenteroloji Bilim Dalı , AYDIN

Giriş:

Duodenal web, anormal embriyolojik gelişimi nedeniyle oluşan nadir konjenital duodenal tıkanıklık nedenidir. Bunlarda kusma, karın şişkinliği ve büyüme geriliğine sık rastlanmaktadır. Tanıda baryumlu pasaj grafileri ve endoskopik inceleme yardımcı olabilir. Burada gastroözefageal reflü (GÖR) tanısı ile izlenen, daha sonra duodenal web tanısı alan gecikmiş bir olguyu sunduk.

Olgu:

14 aylık Down sendromlu kız olgu. Doğumundan beri ara ara yediklerini içerir tarzda kusma şikayeti olan hasta GÖR nedeniyle takip edilmiş. Gelişme geriliği olan hastanın üst GİS opaklı grafisinde; duodenum dilate ve geç grafilerde de distale az miktarda geçiş saptandı. Ön tanı olarak; duodenal web, anuler pankreas , duodenal dış bası düşünüldü. Hastaya üst GİS endoskopi yapıldı; bulbus dilate idi ve endoskop distale geçirilemedi. Bunun üzerine hastaya laparatomi yapıldı. Duodenum 2 kısmında papilla waterinin proksimalinde distale uzanan duodenal web olduğu gözlendi. Hastaya cerrahi planlandı ve duodenotomi ile web eksize edildi. Postoperatif erken ve geç dönem herhangi bir sorun yaşanmadı. 

Tartışma:

Duodenal atrezi, distal ile proksimal duodenumun birleşme ve rekanalizasyonu sırasındaki sorunlar nedeniyle oluşur. En sık Tip 1 duodenal atrezi görülür ve lümen içinde obstrüksiyona neden olan bir membran (web) vardır. Bazen membranın ortasında fenestrasyon olabilir ve ‘wind-sock’ anomalisi gelişebilir. Web, pre ya da postpapiller duodenumda lokalize olabilir, bu durum sırası ile safrasız veya safralı kusmaya yol açabilir. Bizim olgumuzda “wind-sock” anomalisi mevcuttu. Web’in başlangıç noktası papilla waterinin proksimali idi ve bu nedenle kusma safrasızdı.

 Uzun süredir kusması ve büyüme gelişme geriliği olan infantların ayırıcı tanısında konjenital duodenal anomalilerin olabileceği akılda tutulmalıdır. Böylece kesin tedavisi sadece cerrahi ile mümkün olan hastalıklarda uzun süreli medikal tedaviler, görüntüleme ve radyolojik çalışmalarla  zaman kaybedilmesinin önüne geçilebileceği kanısındayız.


Close