34th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 28

The effects of increased intraabdominal pressure during laparoscopic surgery on pancreas

S Sağ*, M İmamoğlu**, A Alver***, E Yuluğ****, Ş Geze*****, H Sarıhan**
*Kanuni Education and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery
**Karadeniz Technical University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Trabzon
***Karadeniz Technical University, Faculty of Medicine, Department of medical biochemistry, Trabzon
****Karadeniz Technical University Faculty of Medicine, Department ofHistology and Embryology, Trabzon
*****Karadeniz Technical University Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology, Trabzon

AİM: To invastigate the possible effects of increased intraabdominal pressure (IAP) while doing laparoscopic surgery to the pancreatic endocrine/exocrine functions, oxidative stress situation and histopathological structure.

METHODS: There is three groups which has eight rats have formed. All groups have ventilated with tracheostomy. In Group I pneumoperitoneum has not formed, pneumoperitoneum has formed for 60 minutes with 6 mmHg IAP in group 2 and 12 mmHg in group 3 and then they have been left for reperfusion for 30 minutes. After the procedure blood samples have taken from the three groups and serum amylase, insülin and glucagon levels have evaluated. Pancreatic tissue samples have taken from the same points of all rats with median laparotomy. Ischemia-reperfusion damage has showen with acconting the tissue malondialdehyde levels, however histopathologic effect has showen with damage grading and biopsy scorring scales.

RESULTS: There is no important histopathological damage has found in each three groups. When the three group’s tissue malondialdehyde levels have compared there is no statistically significant differance between Group 1-Group 2, Group 2-Group 3, but there is significant differance has found between Group 1-Group 3 (p= 0,001). When the groups amylase levels are statistically compared; there is no significant differance has found between Group 1-Group 2, Group 1-Group 3, Group 2- Group 3. When the both three groups insülin and glucagon levels are compared there is no significant differance has found between Group 1-Group 2, however there is significant differance has found both Group 1-Group 3 and Group 2-Group 3 (p=0,001, p=0,001 and p=0,001, p=0,001)

CONCLUSION: The safe laparoscopic interval pressures which are accepted between 6 and 12 mmHg pressures with 60 minutes per a surgery, the damage that has happening in pancreas is increasing proportional a little with the pressure level; nevermore this effects don’t produce serious pathological problems. 

Laparoskopik cerrahi esnasında oluşan intrabdominal basınç artışının pankreas üzerine olan etkileri

S Sağ*, M İmamoğlu**, A Alver***, E Yuluğ****, Ş Geze*****, H Sarıhan**
*Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahi Servisi
**Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Trabzon
***Karadeniz Teknik Üniveristesi, Tıp fakültesi Tıbbi Biyokimya AD, Trabzon
****Karadeniz Teknik Üniveristesi Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji AD, Trabzon
*****Karadeniz Teknik Üniveristesi, Tıp fakültesi Anestezi ve Reanimasyon AD, Trabzon

Amaç: Laparoskopik cerrahi esnasında oluşan karın içi basınç (KİB) artışının pankreasın endokrin/ekzokrin fonksiyonları, oksidatif stres durumu ve histopatolojik yapısı üzerine olası etkilerinin incelenmesi.

Metod: Çalışmada her grupta sekiz rat olmak üzere üç grup oluşturuldu. Tüm gruplar trakeostomi açılarak ventile edildi. Grup1’ de pnömoperitonyum oluşturulmadı, Grup 2’de 6 mmHg KİB ile Grup 3’de ise 12 mmHg KİB ile 60 dk süreyle pnömoperitonyum oluşturuldu ve 30 dk reperfüzyona bırakıldı. İşlem sonrası her üç gruptaki ratlardan kan örnekleri alındı ve serumda amilaz, insülin ve glukagon değerleri çalışıldı. Tüm ratların pankreas doku örnekleri aynı noktalardan olacak şekilde alındı. İskemi-reperfüzyon hasarı doku malondealdehit düzeyleri tespit edilerek gösterilirken, histopatolojik etkisi ise hasar derecelendirme ve biyopsi skorlamalarıyla gösterildi.

Sonuç: Her üç grupta histopatolojik olarak önemli bir hasar tespit edilmedi. Doku malondealdehit değerleri karşılaştırıldığında; Grup 1 ve Grup 2, Grup 2 ve Grup 3 arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamazken, Grup 1 ve Grup 3 arasında anlamlı fark görüldü (p=0,001). Grupların amilaz değerleri istatistiksel olarak karşılaştırıldığında; Grup 1 ve Grup 2, Grup 1 ve Grup 3, Grup 2 ve Grup 3 arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı. Her üç grubun insülin ve glukagon değerleri karşılaştırıldığında; Grup 1 ve Grup 2 arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamazken, Grup 1 ve Grup 3, Grup 2 ve Grup 3 arasında anlamlı fark görüldü (p=0,001, p=0,001 ve p=0,001, p=0,001).

Tartışma: Güvenli laparoskopi aralığı olarak kabul gören 6 ve 12 mmHg basınçlarda 60 dk’lık ameliyat süresinde pankreasta meydana gelen hasar basıncın derecesi ile orantılı olarak bir miktar artmakta; ancak oluşan bu etkiler çok ciddi bir patolojik bulgu meydana getirmemektedir. 

Close