36th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association and 3rd Annual Congress of IPEG-MEC

View Abstract

Oral Presentation - 33

Should we perform a neuropsychiatric screening in the lower urinary tract dysfunction?

MA Özen*, T Mutluer**, I Necef**, M Taşdemir***, I Bilge***, E Eroğlu*
*Koc University, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery
**Koc University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Psychiatry Istanbul, Turkey
***Koç University, School of Medicine, Department of Pediatric Nephrology

Background and aim: Debates are ongoing about the underlying neuropsychiatric disorders in children with voiding dysfunction. In this study, we aimed to determine neuropsychiatric disorders associated with four lower urinary tract dysfunction (LUTD).

Patients and Methods: After exclusion of neurological and anatomic etiology, patients with LUT symptoms were divided into four groups according to uroflowmetry-electromyography (UF-EMG). 1) Overactive bladder (OAB), 2) Dysfunctional voiding (DV), 3) Underactive bladder bladder (UAB), 4) Primary bladder neck dysfunction (PBND). Those with at least 2 UF-EMG and a void volume of more than 50 ml were included in the study. Neuropsychiatric disorders accompanying each dysfunction; 1) Externalising disorders (attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), oppositional defiant disorder (ODD) 2) Internalising disorders (anxiety, obsessive/compulsive disorders (OCD), depression) were investigated. A short screening test was used for the psychological problems, derived from the Child Behavior Checklist-CBCL. Patients who were above the threshold score were directed to psychiatry.

Results: A total of 139 children (78 girls (56.1%) and 61 boys (43.9%) were diagnosed with LUTD. Mean age at presentation was 8.15 years (range 6-15 years). 69 patients were evaluated as OAB, 47 patients as DV, 10 patients as UAB and 13 patients as PBND. A total of 39(28%) children had neuropsychiatric disorders. Externalising disorders were twice as much. The most common disorders were ADHD (22 patients) and anxiety (7 patients). Depression was observed only in the DV and UAB groups whereas OCD was observed in the OAB and UAB groups. ADHD and ODD were also present in the four groups. The groups with the highest rates of neuropsychiatric disorders were UAB and OAB.

Conclusions: Comorbid psychiatric disorders in patients with LUTD can be detected by screening test. It can be performed together with voiding diary. Patients who are above the threshold score should be directed to psychiatry.

Alt üriner sistem disfonksiyonunda nöropsikiyatrik tarama yapmalı mıyız?

MA Özen*, T Mutluer**, I Necef**, M Taşdemir***, I Bilge***, E Eroğlu*
*Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Psikiyatrisi Kliniği
***Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Nefrolojisi Kliniği

Önbilgi ve amaç: İşeme disfonksiyonu olan çocuklarda altta yatan nöropsikiyatrik bozukluklar olabileceği konusunda tartışmalar dikkat çekmektedir. Bu çalışmada başlıca dört alt üriner sistem disfonksiyonuna (AÜSD) eşlik eden nöropsikiyatrik bozuklukları tespit etmeyi amaçladık.

Hastalar ve Metod: Nörolojik ve anatomik etyoloji dışlandıktan sonra AÜS semptomları olan hastalar uroflovmetri-elektromyografi (UF-EMG) testine göre four gruba ayrıldı: 1) Aşırı etkin mesane (AEM), 2) Disfonksiyonel işeme (Dİ); 3) Az etkin mesane (AzEM), 4) Primer mesane boynu disfonksiyonu (PMBD). En az 2 UF-EMG çalışması ve işeme miktarı 50 ml den fazla olanlar çalışmaya dahil edildi. Her bir disfonksiyona eşlik eden nöropsikiyatrik bozukluklar; 1) Dışa vurum bozuklukları (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), karşı gelme bozukluğu (KGB)), 2) İçe atım bozuklukları (anksiyete, obsesif/kompulsif bozukluklar (OKB), depresyon) olarak araştırıldı. Buna yönelik olarak çocuklar için davranış değerlendirme ölçeğinden ‘’(Child Behavior Checklist-CBCL)’’ türetilen, psikolojik sorunlar için kısa tarama testi kullanıldı. Eşik puanın üstünde alanlar psikiyatri değerlendirmesine alındı.

Bulgular: Toplam 139 çocuğa (78 kız (% 56.1) ve 61 erkek (% 43.9) AÜSD tanısı konuldu. Ortalama tanı yaşı 8.15 yıldı (6-15 yıl). 69 hasta AEM, 47 hasta Dİ, 10 hasta AzEM ve 13 hasta ise PMBD olarak değerlendirildi. Toplamda 39 (%28) çocukta nöropsikiyatrik bozukluk saptandı. Dışa vurum bozukluğu iki kat daha fazlaydı. En sık DEHB (22 hasta) ve anksiyete (7 hasta) bozukluğu tespit edildi. Depresyon sadece Dİ ve AzEM grubunda gözlenirken, OKB ise AEM ve AzEM grubunda gözlendi. DEHB ve KGB ise dört grupta da mevcuttu. AÜSD içerisinde nöropsikiyatrik bozukluğun en yüksek oranda görüldüğü gruplar ise AzEM (%50) ve AEM (%28.9) idi.

Sonuç: AÜSD açısından değerlendirilen hastalara, başlangıçta eşlik eden psikiyatrik bozukluklar, tarama testi ile saptanabilir. İşeme günlüğü ile beraber bu tarama testi uygulanabilir.Tarama testi sonucunda eşik puanın üstünde alan hastalar çocuk psikiyatrisine yönlendirilmelidir.

Close