36th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association and 3rd Annual Congress of IPEG-MEC

View Abstract

Video Presentation - 9

Laparoscopic esophagus-phrenic gastropexy in gastric organoaxial volvulus: presentation of two case

MS Arda*, N Kuas*, E Gündoğdu**, H İlhan*
*Eskisehir Osmangazi Uiversity, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery
**Eskisehir Osmangazi University, Faculty of Medicine, Department of Radiology

Gastric volvulus is an extremely rare pathology in children with different degrees. It might occur both primary or secondary such as paraesophageal, diaphragm hernia or following fundoplication. Mesenteroaxial, organoaxial or mix type have been defined. In this study, two cases with organoaxial volvulus and our laparoscopic approach have been presented. One of them was one and the other was twenty-four-month old.

Case 1:Two-year-old baby has admitted to the clinic with the complain of progressive vomiting and abdominal pain after feeding that has begun one month ago. Otherwise he is healthy. Organoaxial volvulus was revealed on upper gastrointestinal (UGI) series.

Case 2: A thirty-day-old new born baby admitted to our clinic owing to projectile breast milk type vomiting, poor nutrition and failure to thrive. He was at 30 percentiles according to his birth weight. After 30thday of his life, he did not gain weight furthermore drop to <1%. As ultrasound evaluation was not helpful for diagnosis, patient was undergone UGI so that gastric organoaxial volvulus was detected.

In both patient, laparoscopic esophagus-phrenic gastropexy was performed. Patients began to feed postoperative 1st-2nddays. After a follow up of 2 months, 3 weeks respectively, both of them did well and is gaining weight without vomiting.

In conclusion, we believe that laparoscopic esophagus-phrenic gastropexy is safe and reliable in both new born and infants, in patients with gastric organoaxial volvulus.

Midenin organoaksiyel volvulusunda laparoskopik özofago-frenik gastropeksi: iki olgu sunumu

MS Arda*, N Kuas*, E Gündoğdu**, H İlhan*
*Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı

Mide volvulusu çocuklarda nadir rastlanan midenin değişik derecelerde rotasyonu sonucunda karşılaşılan bir durumdur. Primer veya sekonder (Paraözofageal herni, diafragma hernisi, Nissen fundoplikasyonu vb) olabileceği gibi akut veya kronik olması da mümkündür. Mezenteroaksiyel, organoaksiyel ve her ikisinin de birlikteliği tanımlanmıştır. Bu çalışmada biri 24 aylık diğeri de 1 aylık olan iki olguda saptanan organoaksiyel volvulusa laparoskopik yaklaşımımız sunuldu.

Olgu 1:24 aylık erkek hasta son bir aydır devam eden ve ilerleyici nitelikte olan, yediklerini içerir kusma ve beslenme sonrası karın ağrısı yakınması ile başvurudu. Öz ve soy geçmişinde özellik olmayan olgunun çekilen özofagus mide duedonum grafisinde (ÖMD) organo-aksiyel volvulus ile uyumlu bulundu.

Olgu 2:Miadında, normal spontan vajinal yolla doğan 30 günlük erkek olgu doğumundan beri olan her beslenme sonrası anne sütü içerikli kusma, uykuya eğilim, gelişme geriliği yakınmaları ile başvurdu. Ultrasonografide pilor stenozu ile uyumlu bulgu saptanmaması üzerine ÖMD grafisi çekildi ve organo-aksiyel volvulus ile uyumlu bulundu.

Her iki hastaya da laparoskopik özofagofrenik gastropeksi yapıldı. Hastalar postoperatif (PO) 1-2. günde beslenmeye başladı. İlk hastanın PO 2. ayında, ikincisinin de PO 3. haftasında beslenme sorunu olmadan izlemine devam edilmektedir.

Organoaksiyel gastrik volvulusda hem yenidoğan hem de çocuk yaş grubunda laparoskopik özofagofrenik gastropeksinin güvenli bir yaklaşım olduğu kanısındayız.

Close