36th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association and 3rd Annual Congress of IPEG-MEC

View Abstract

Oral Presentation - 18

COMPARISON OF TWO DIFFERENT METHODS FOR EXTRACTION OF COIN WHICH IS THE MOST FREQUENT ESOPHAGEAL FOREIGN BODY

C Erdener, S Yıldız, İ İnanç, O Kızılkaya, E Serbest Çin, ÜN Başaran
Trakya University Department of Pediatric Surgery

Aim: In childhood, coins are the most common esophageal foreign bodies, and esophageal foreign bodies are recommended to be removed as soon as possible. In this study, it was aimed to compare esophagoscopy method under general anesthesia versus trapping with foley catheter in the extraction of esophageal coins.

Materials and Methods: We included 27 patients who were admitted to our emergency department with the complaint of swallowing coin between January 2015 and July 2018. 27 patients who were confirmed with an X-ray of foreign bodies located in esophagus were included in the study.

Findings: 6 patients whose foreign bodies were located in the medial esophageal segment and at the lower end were treated endoscopically without attempting foley catheterization. 21 patients whose foreign bodies were located in proximal esophagus were trapped with a foley catheter, 10 attempts were successful with a foley catheter. and in 11 patients, foley catheter method was failed, coins were endoscopically extracted. No complications were observed except epistaxis in the patients who underwent the Foley catheter method and the time interval between the application and the intervention was found to be significantly lower than the endoscopic group.

Conclusion: We believe that the procedure of trapping with foley catheter is practical and safe on proximally located coins because of the short duration of intervention, there is no need for anesthesia, and it can be used by centers that doesn't have rigid or flexible esophagoscopy.

ÇOCUKLARDA EN SIK ÖZOFAGUS YABANCI CİSMİ OLAN MADENİ PARANIN ÇIKARILMASINDA İKİ FARKLI YÖNTEMİN KARŞILAŞTIRILMASI

C Erdener, S Yıldız, İ İnanç, O Kızılkaya, E Serbest Çin, ÜN Başaran
Trakya Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Amaç: Çocukluk çağında özafagus yabancı cisimlerinin en sık görüleni madeni paralardır ve özofagus yabancı cisimlerinin mümkün olan en kısa sürede çıkarılması önerilmektedir. Bu çalışmada özofagus yerleşimli madeni paraların çıkarılmasında foley sonda ile tuzaklama ve genel anestezi altında özofagoskopi yöntemlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Acil servisimize Ocak 2015 - Temmuz 2018 tarihleri arasında para yutma şikayetiyle başvuran hastaların bilgilerine ulaşılmış ve yabancı cismin özofagusta olduğu direkt grafi ile doğrulanan 27 hasta çalışmaya dahil edilmiştir.

Bulgular: Madeni paranın özofagus medial kesimde ve alt uçta saptandığı 6 hastaya foley sonda yöntemi denenmeden endoskopik olarak müdahale edilmiştir. Özofagus 1. darlıkta saptanan 21 hastanın hepsine foley sonda ile tuzaklama uygulanmış, 10 hastada başarılı olunmuş ve 11 hastada foley sonda ile çıkarılamayan yabancı isim endoskopik çıkarılmıştır. Foley sonda yöntemi uygulanan hastalarda epistaksis dışında komplikasyon gözlenmemiş ve başvuru ile müdahale arasında geçen süre endoskopik grubuna göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur.

Sonuç: Özofagus proksimalindeki madeni paraların çıkarılmasında müdahale süresinin kısa olması, hastaya anestezi verilmesinin gerekmemesi ve rigid veya fleksibl özofagoskop bulunmayan merkezlerde de uygulanabilir olmasıyla foley sonda ile tuzaklama yönteminin pratik ve güvenli olduğu görüşündeyiz.

Close