37th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association & STEPS 2019

View Abstract

Oral Presentation - 86

Laparoscopic cauterization of hernia sac in girls; The Burnia

S Dayı
Bursa Health Sciences University, Yuksek Ihtisas Education and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery, Bursa, Turkey.

Introduction

Tha aim of this study was to evaluate efficiency of Burnia technique in female inguinal hernia.

Materials and Methods

A retrospective study of the Burnia technique in girls with inguinal hernia by one surgeon at one center was designed and patient features, per-operative findings, outcomes, complications were analyzed.Umbilical 300 camera with Hasson open technique, 3-5 mm stab incision in the midclavicular line at lower abdominal quadrant were used at the side of inguinal hernia.If bilateral hernia was present, only the side at the most prominent inguinal sac was used.The opposite side was reached from this point.The hernia sac was grasped, and pulled into the abdomen and cauterized the sac.Close follow-up has been arranged postoperatively at the first week, 1-3-6-month and yearly.

Results

Sixty-two inguinal hernias were repaired with the Burnia technique in 41 girls during two years.The ages ranged from 45 days to 16 years old.The weight ranged from 3,5 kg to 35 kg.There was no conversion to the open approach.There were 15 girls with right inguinal hernia(36,5%), 19 girls with left inguinal hernia(46,4%), 7 bilateral inguinal hernia(17,1%). During operation, 6 of 15 right inguinal hernia (40%) have left patent processus vaginalis. 8 of the 19 girls (42%) with left inguinal hernia have right patent processus vaginalis. One ovary lying in the inguinal canal and one incidentally right ovary torsion were determined. Average operative time for unilateral and bilateral hernias was 15 minutes (5-35 minutes) and 20 minutes (8-45 minutes) respectively. No patient required a hospital stay and no complications and reccurence occurred during operations or post-operatively.

Conclusions

The absence of complications and recurrences, shorter operation time and good cosmetic result promising Burnia technique can effectively used to repair inguinal hernia in girls.

Kızlarda İnguinal Herni Kesesinin Laparoskopik Koterizasyonu; Burnia Tekniği

S Dayı
Bursa Sağlık Bilimleri Üniversitesi Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, Bursa, Türkiye.

Giriş:

Çalışmanın amacı Burnia tekniği ile inguinal herni onarımı yapılan kız çocuklarında tekniğin uygulanabilirliğini ve ameliyat sonrası sonuçların değerlendirilmesidir.

Materyal metod:

2 yıllık sürede Burnia tekniği ile ameliyat edilen 41 hastaya ait kayıtlar ameliyat öncesi, ameliyat ve sonrası bulgular, komplikasyon gelişimi açısından retrospektif olarak incelendi.Teknik, göbekten yerleştirilen 30 derecelik kamera portu ve karın alt kadrandan midklavikuler hattan stab insizyon ile girilen bir grasper/ligasure kullanılarak uygulandı.İki internal inguinal kanal açık değerlendirildikten sonra tek taraflı herni varlığında herniye olan tarafa, bilateral herni varlığında ise açıklığın belirgin olduğu tarafa stab insizyon yapıldı.Çocuğun yaşına göre 3 mm grasper veya 5 mm ligasure tercih edildi. Herni kesesi tutulup karın içine doğru çekildikten sonra skar ve fibrozisle kanal açıklığının kapatılması hedeflenerek koterize edildi.Ameliyat sonrası ilk hafta ve 3-6-12.ay kontrolleri sonrasında senelik poliklinik kontrolleri yapıldı.

Bulgular

Burnia tekniği yaş aralığı 45 gün-16 yaş ve kilo aralığı 3,5-35 kg olan 41 çocuğuna ait 62 inguinal herni kesesine uygulandı.Ameliyat öncesinde hastaların 15’inde sağ(%37), 19’unda sol(%46), 7’sinde bilateral inguinal herni(%17) saptandı.Ameliyat sırasında sağ inguinal herni hastalarının 6’sında(%40) sol patent prosessus vajinalis olduğu, sol inguinal herni hastalarının 8’inde(%42) sağ patent prosessus vajinalis olduğu görüldü. Ek olarak tek hastada over inguinal kanal içinde yerleşimekteydi. Bir hastada sağ overin torsiyone olduğu saptandı. Ortalama ameliyat zamanı tek taraflı herni için 15 dakika (5-35 dakika), bilateral için 20 dakika (8-45 dakika) idi.Açık cerrahi girişim gereksinimi olmadı.Hastaların tümünde günübirlik uygulanan cerrahi sırasında veya sonrasında komplikasyonla karşılaşılmadı.Ortalama takip süresi olan bir yılda rekürrens saptanmadı (1-27 ay).

Sonuç:

Burnia tekniği, karşı taraf internal inguinal kanal açıklığının değerlendirilmesi ve bilateral herni varlığında tek taraftan her iki internal inguinal açıklığa ulaşılabilmesine olanak sağlamaktadır.Kısa ameliyat süresi ve kozmetik görünüm açıdan avantajlı olması nedeni ile etkili ve kolay uygulanabilir alternatif bir inguinal herni onarımı tekniği olarak düşünülebilir.

Close