37th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association & STEPS 2019

View Abstract

Oral Presentation - 60

Efficacy of sigmoid colon resection in chronic severe constipation not responding to medical treatment

Hİ Tanrıverdi, FB Şimşek, F Doğaneroğlu, C Taneli
Manisa Celal Bayar University Medical School Department of Pediatric Surgery, Manisa, Turkey

Introduction:Dolichocolone is a segment of colon is longer than normal.It's most commonly seen in sigmoid(dolichosigmoid).Colonic transit time is prolonged and constipation is seen in these patients.We present results of sigmoid resections in patients with dolicosigmoid didn't respond to conservative methods.

Materials and methods:In cases referred to us because of no response to conservative methods, medical treatment was reorganized, diet and toilet training, enema and high dose oral laxatives(PEG3350) were given for not less than 6months.In unsuccessful cases, gastric dysmotility and pelvic floor dysfunction(dysinergic defecation) were excluded by anal manometry and singtigraphy.Transabdominal IFC was used for slow-transit constipation in patients with suspected colon dysmotility.Sigmoid resection was performed in patients who were followed up for at least one year without any responce to all methods and who long sigmoid colon was detected.These patients were evaluated for bowel habits and constipation parameters(Rome IV, Bristol) before and after surgery.

Results:Total of 5patients(F/M=3/2) underwent sigmoid resection.Mean follow-up period until surgery was 19.2±10.7(12-36)months.Mean age at surgery was 9.4±5.41(3-17)years.At least 2/3of sigmoid was resected.None of patients experienced complications postoperatively.Preoperative, postoperative and late (6th month) findings are given in Table1.Difference between pre and postoperative findings was statistically significant, except for number of weekly stool incontinence.Constipation was completely improved after resection in three cases, one patient was using laxatives much lower dose than preoperative, and one was still suffering from painful defecation despite using full dose laxatives.

Conclusion:When long sigmoid is detected in constipation due to prolonged colonic transit time, sigmoid resection is a successful method performed safely.In patients with chronic severe constipation don't respond to medical treatments, patients should be carefully examined before deciding on to surgery, especially dissinergic defecation should be ruled out.

Table 1.Results at preoperative, postoperative and late period

Preoperative

Postoperative

Late period

P

Bristol stool scale (Mean)

1

3.4

3.4

0.0002

Roma 4 criteria (Mean)

4.6

1.2

1.2

15

No of defecations per week (Mean)

0.8

6.2

5.8

0.0003

No of stool incontinence per week (Mean)

1.4

0.4

0

0.49

Painful defecation (No of patient)

5

1

1

-

Constipation score (Mean)

21.2

2.2

3.6

0.0003

Medikal tedaviye yanıt vermeyen kronik ağır kabızlıkta sigmoid kolon rezeksiyonunun etkinliği

Hİ Tanrıverdi, FB Şimşek, F Doğaneroğlu, C Taneli
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Manisa

Giriş:Dolikokolon, kalın barsağın bir segmentinin normalden daha uzun olmasıdır. En sık sigmoid kolonda (dolikosigmoid) görülür. Bu hastalarda kolon geçiş zamanı uzamıştır. Bu çalışmada, konservatif yöntemlere yanıt alınamayan ve dolikosigmoid saptanan olgularda uygulanan sigmoid kolon rezeksiyonlarının sonuçları sunulmuştur.

Materyal ve metod:Konservatif tedavi yöntemlerine cevap alınamadığı için kliniğimize refere edilen olgularda, medikal tedavi yeniden düzenlenerek 6 aydan az olmayacak şekilde diyet ve tuvalet eğitimi, lavman ve yüksek doz oral laksatif (PEG3350) verildi. Başarılı olunamayan olgularda anal manometri ve singtigrafik yöntemlerle gastrik dismotilite ve pelvik taban disfonksiyonu (disinerjik defekasyon) dışlandı. Kolonda dismotilite düşünülen olgularda yavaş geçişli kabızlık için transabdominal interferensiyal elektrik stimulasyonu (IFC) uygulandı. Tedavi yöntemlerinin hiçbirine yeterli yanıt alınamayan ve en az bir yıl süre ile tarafımızdan takip edilen ve kolon grafilerinde uzun sigmoid kolon saptanan olgulara sigmoid kolon rezeksiyonu uygulandı. Bu hastalar, operasyon öncesi ve sonrası barsak alışkanlıkları ve kabızlık parametreleri (Roma IV ve Bristol) açısından değerlendirildiler.

Bulgular:Toplam 5 hastaya (K/E=3/2) sigmoid kolon rezeksiyonu uygulandı. Hastalar kliniğimizde operasyon öncesi ortalama 19,2±10,7(12-36) ay takip edildiler. Hastaların operasyon yaşı ortalama 9,4±5,41(3-17) yıl idi. Operasyonda sigmoid kolonun en az 2/3’ü çıkarıldı. Hastaların hiç birisinde postoperatif dönemde sorun yaşanmadı. Hastaların operasyon öncesi, sonrası ve 6 aylık geç dönemdeki bulguları Tablo 1’de verilmiştir. Haftalık gaita kaçırma sayısı dışında, operasyon öncesi ve sonrası bulgular arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır. Üç olguda rezeksiyon sonrası konstipasyon tümüyle düzelirken, bir olgu operasyon öncesine göre çok daha düşük dozda laksatif kullanmakta, bir olguda ise tam doz laksatif kullanmasına rağmen ağrılı defekasyon yakınması devam etmektedir.

Sonuç:Uzamış kolon geçiş zamanına bağlı kabızlıkta, uzun sigmoid kolon saptandığında, sigmoid kolon rezeksiyonu güvenle uygulanan başarılı bir yöntemdir. Medikal tedavilere yanıt alınamayan bu kronik ağır kabızlık olgularında, operasyon kararı vermeden önce hastalar dikkatle incelenmeli, özellikle dissinerjik defekasyon ekarte edilmelidir.

Tablo 1.Hastaların operasyon öncesi, sonrası ve geç dönemdeki bulguları

Operasyon öncesi

Operasyon sonrası

Geç dönem

P

Bristol kaka skalası (Ort)

1

3,4

3,4

0,0002

Roma 4 kriterleri (Ort)

4,6

1,2

1,2

0,015

Haftalık dışkılama sayısı (Ort)

0,8

6,2

5,8

0,0003

Haftalık gaita kaçırma sayısı (Ort)

1,4

0,4

0

0,49

Ağrılı defekasyon (Hasta sayısı)

5

1

1

-

Konstipasyon skoru (Ort)

21,2

2,2

3,6

0,0003

Close