9. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster With Presentation - 12

Appropriate age and anesthesia type in circumcision; analysis of 4223 circumcision cases in the second-line health center

V Avci*, R Eryılmaz**
*Medicine School of Yuzuncu Yil University Department Pediatric Surgery
**Medicine School of Yuzuncu Yil University Department of Urology

Material and Method:The data of 4223 patients between September 2014 and October 2016 who had only sircumcision were retrospectively reviewed.

Results:We prefered local anesthesia in %89 of patients(n=3740) and general anesthesia in %11(n=483) of them.Sedation was preferred only among children aged 3-6 years.2174 patients were younger then 3 years and 1074 patients were older than 6 years.

Modality:Circumcision with local anesthesia was performed in a colored room which walls painted with cartoon heroes in the precence of their parents.Parents tried to motivate them by constantly verbal communication with their children during the process of surgery.Some families have been preoccupied their child with playing games, listening music or showing cartoon on technological device which took away their attention from the tense environment created by surgical procedure.This could be done even with a mothers lullaby.With this method we mentioned, children were circumcised in a calm and peaceful manner.Lidocain was preferred as a local anesthesic agent.Bipolar cautery was preferred for bleeding control.

Conclusion:In our society, parents prefer young age for circumcision because they believe that  wound will heal quickly.Indeed, it is stated in the literature that wound healing is faster in young children.

Complications such as apnea, aspiration pneumonia, hypoxia, laryngeal spasm, convulsion, malignant hyperthermia and cardiac arrest can be seen in general anesthesia.Because they are often afraid of these complications of general anesthesia, parents require circumcision with local anesthesia.Although physicians complaints circumcision complications caused by non-competent persons, local anesthesia is not preferred in many health centers.Therefore, only a small percentage of circumcision procedures are performed by physicians(approximately 15%).

As a result, circumcision should be performed by physicians under three years of age and local anesthesia in order to reduce complications caused by circumciser, to prevent general anesthesia complications and thus to reduce cost.

Sirkumsizyonda uygun yaş ve anestezi tipi tercihi; ikinci basamak sağlık merkezindeki 4223 sünnet vakasının analizi

V Avci*, R Eryılmaz**
*Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD
**Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji AD

Amaç: Bu çalışmanın amacı sirkumsizyonda ideal yaşın ve kullanılan anestezi yöntemlerinin irdelenmesidir.

Materyal ve metod: 2014 Eylül ve 2016 Ekim tarihleri arasında sadece sirkumsizyon işlemi yapılan 4223 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Hastaların yaşı, uygulanılan anestezi yöntemleri ve cerrahi işlemin yapıldığı ortam değerlendirildi. 

Bulgular: Hastaların %89’unda(n=3740) lokal anestezi tercih edilirken, %11’inde(n=483) sedasyon altında sünnet işlemi gerçekleştirildi. Sedasyon sadece 3-6 yaş aralığındaki çocuklarda tercih edildi. 2174 hasta üç yaşından küçük, 1074 hasta ise altı yaşından büyük idi.

Yöntem: Lokal anestezi ile sünnet, anne-baba refakatinde ve duvarları çizgi film kahramanları ile süslenmiş renkli bir odada gerçekleştirildi. İşlem esnasında anne-babalar çocukları ile sürekli sözel iletişim kurarak onları motive etmeye çalıştılar. Bazı aileler teknolojik aygıtlarla çocukları cezbedecek çizgi film, müzik veya oyun gibi uğraşılar yaratarak çocukların dikkatini cerrahi girişimin oluşturduğu gergin ortamdan uzaklaştırdı. Bu atmosferi bazen annenin söylediği bir ninni bile sağlayabildi. Bahsettiğimiz bu yöntemle çocuklarda sakin ve huzurlu bir şekilde sünnet işlemi gerçekleştirildi.

Lokal anestezik olarak lidocaine kullanıldı. Kanama kontrolü için bipolar koter tercih edildi. Sünnet sonrası kanama kontrolü için 30 dakika kadar beklenildi.

Sonuç: Toplumumuzda aileler yaranın çabuk iyileşeceğine inandıkları için küçük yaşta yapılan sünneti tercih ederler. Gerçekten de literatürde yara iyileşmesinin küçük çocuklarda daha hızlı olduğu belirtilmiştir.

Genel anestezide apne, aspirasyon pnömonisi, hipoksi, laringeal spazm, konvülsiyon, malign hipertermi ve kardiyak arrest gibi komplikasyonlar görülebilir. Aileler çoğunlukla genel anestezinin bu komplikasyonlarından korktukları için lokal anesteziyle sünnet talebinde bulunurlar. Hekimler ise uygunsuz şartlarda, ehil olmayan kişilerce yapılan sünnete bağlı gelişen komplikasyonlardan sıkça dem vurmalarına rağmen, birçok sağlık merkezinde lokal anestezi tercih edilmez. Bu yüzden sünnet işleminin çok az bir kısmı hekimler tarafından yapılmaktadır (yaklaşık %15).

Sonuç olarak sünnetçilerin neden olduğu komplikasyonların azaltılması, genel anestezi komplikasyonlarının engellenmesi ve böylece maliyetin azaltılması açısından sünnet işlemi üç yaşın altında ve lokal anesteziyle hekimler tarafından yapılmalıdır.

Close