9. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation Long - 9

The study of parent awarness and anxiety after hypospadias surgery in two instutition: A student research

EY Ayvaz*, E Akkoç**, S Özensel***, A Cesur**, H Tuğtepe****, E Keskin*****
*Marmara University School of Medicine
**Istanbul University, Istanbul Faculty of Medicine
***Istanbul University Cerrahpaşa Faculty of Medicine
****Marmara University, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Division of Pediatric Urology, Istanbul, Turkey
*****Istanbul University, Istanbul Medical Faculty, Department of Pediatric Surgery

Introduction:This study aims to determine; the awareness, the anxiety levels, the knowledge about the treatment of parents whose children had a hypospadias surgery.The problems they had during the process were also questionned to find out the solutions for a better health care.

Patients and Method:This descriptive study is realized by interviewing  the parents of 167 boys who underwent hypospadias surgery between 2012-2018 in two medical schools. 22 open and closed ended questions were asked. The closed-ended questions were evaluated by descriptive statistics and the open-ended ones by content analysis.

Findings:The median age of mothers (n=167) was 34±6,05. The age of the boys at first operation and the number of  operations  were 2,7±2,35. and 1,5±1,16 respectively. 94.5 % of the mothers told that they heard the name of the disease for the first time with the diagnosis of their child. % 22.7 confessed that they were happy to hear that the disease was called ”prophet’s circumcision” and didn’t know that this was anomaly requiring surgical treatment. 70% of parents who looked on the internet and asked friends about the anomaly were negatively affected by what they learned. The difficulties for the mothers during the process were grouped as preoperative and postoperative. The preoperative preoccupations were; the success of the operation (38.2%),  the anesthesia (34.5%) and the eventual recurrence.To see their child suffering (40%)  and the presence of a catheter (40%) were the most common postoperative concerns. Communication with the medical staff was also a problem (15.5%). Half of the boys (52%) developed a fear from doctors and 21.8% were extremely disturbed with the touch the sexual region.

Result:The hypospadias treatment process deeply affects the whole family. The appropriate communication skills of the medical staff and his informative approach is as important as the surgical treatment.

İki kurumda hipospadias cerrahisi sonrası ebeveyn farkındalığı ve kaygısının incelenmesi: bir öğrenci araştırması

EY Ayvaz*, E Akkoç**, S Özensel***, A Cesur**, H Tuğtepe****, E Keskin*****
*Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi
**İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi
***İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
****Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrrahisi Anabilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı, İstanbul
*****İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi AD

Giriş Amaç: Bu çalışmada çocukları hipospadias ameliyatı geçirmiş annelerin hastalık hakkındaki farkındalıkları, anksiyete düzeyleri,  tedavi süreci konusundaki bilgileri ve bu süreçte yaşadıkları sorunların saptanması; elde edilen veriler ışığında daha iyi sağlık hizmeti verebilmek için çözüm yollarının oluşturulması amaçlanmıştır.

Gereç Yöntem: Araştırma tanımlayıcı tipte olup  Istanbul’daki iki Tıp Fakültesinin Çocuk Cerrahisi Kliniğinde çocukları 2012-2018 tarihleri arasında hipospadias ameliyatı geçirmiş 167 anne ile görüşülerek gerçekleştirilmiştir. Görüşme sırasında açık ve kapalı uçlu 22 sorudan oluşan bir soru formu kullanılmıştır. Kapalı uçlu sorular  tanımlayıcı istatistiklerle, açık uçlu sorular ise içerik analizi yöntemiyle  değerlendirilmiştir.

Bulgular: Araştırmaya alınan çocukların annelerinin (n=167) yaş ortalaması 34±6,05, çocukların ilk hypospadias ameliyatı yaş ortalaması 2,7±2,35 yaştır. Çocuk hasta başına ameliyat sayısı  1,5±1,16 dir. Annelerin %94,5’i bu hastalığın adını ilk defa duyduklarını belirtmişlerdir.  Yüzde 22,7’si ilk başta durumun “peygamber sünneti” olarak tanımlandığını öğrendiklerini ve buna memnun olduklarını, ameliyat gereken bir hastalık olduğunu ise sonradan öğrendiklerini ifade etmişlerdir. Hastalığı araştırmak için en sık internet ve yakın çevreye başvuran ebeveynlerin %70’i bu kaynaklardan aldıkları bilgilerden olumsuz etkilendiklerini söylemişlerdir. Annelerin tedavi sürecinde yaşadıkları zorluklar genel olarak ameliyat öncesi ve sonrası endişeler ve sorunlar olmak üzere iki grupta toplanmaktadır. Ameliyat öncesi endişelerinen sık üç kaynağı ameliyatın başarılı geçip geçmeyeceği düşüncesi (%38,2), çocuğun anestezi alacak olması (%34,5) ve sorunun tekrarlama ihtimali (%34,5) dir. Ameliyat sonrası endişe nedenleri ise çocuğun bakımı ve sonda kulanımı (%40), çocuğun acı çektiğini görmek (%40) ve hastane personeli ile iletişim sorunu (%15,5) şeklinde sıralanmaktadır. Ameliyat sonrası çocukların %52’sinde doktor korkusu oluştuğu, %21,8’nin cinsel bölgesine dokunulmasından aşırı rahatsız olmaya başladığı tespit edilmiştir.

Sonuç: Hypospadias tedavi süreci çocuğu ve ebeveynleri  derinden etkilemektedir. Bu sürecin doğru yönetilmesinde sağlık personelinin iyi iletişim becerileri eşliğinde, uygun ve bilgilendirici yaklaşımı en az cerrahi tedavi kadar önem kazanmaktadır.

Close