9. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster With Presentation - 18

Anticholinergic Usage in Patients with Spina Bifida: Oxybutynin Side Effect Profile and Factors Affecting Intolerance

ŞK Özel*, İ Alataş**, H Canaz**, R Caymaz**
*Istanbul Medeniyet University Göztepe Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery
**İstanbul Bilim University Spina Bifida Research Center Department of Pediatric Neurosurgery

Aim

Anticholinergic treatment is one of the classical treatment modalities in neurogenic bladder due to spina bifida. The aim of this study was to study the side effects and factors affecting side effect development in these patients.

Materials and Methods

Patients who received anticholinergic treatment among those who were treated in our Spina Bifida Center were studied retrospectively. Oxybutinin was started as an anticholinergic in the first line. Tolterodine, trospium and propiverine were preferred in order in case of intolerance. Patients were groupped as with oxybutynin intolerance and without intolerance. Age, gender, bladder compliance , capacity and bladder wall thickness, postmicturition residual urine, hydronephrosis presence, constipation and VP shunt presence were studied. Quantitative parameters were compared with student’s t test and qualitative parameters with chi square test.

Results

A total of 733 patients were studied. 510 patients did not receive anticolinergic therapy, 223 patients (30,4%) had  this treatment. When 27 patients who had intolerance and did not receive any threapy thereafter were included, study population was composed of 240 patients. There were 155 patients who received oxybutynin and 85 patients who had intolerance. Oxubutynin had an intolerance rate of 35,4%, tolterodine 17%, respectively. Patient age was smaller in oxybutynin intolenace group when compared to drug group (3,5±2,9 years vs 5,17±4 years, p=0,0001). Bladder compliance was more frequnetly normal and there were less residual urine in intolerance group (p<0,05).

Discussion

Oxybutynin may have a tendency for intolenace in younger spina bifida patients. Patients should be informed and followed accordingly. The effect of this drug on bladder compliance is not known and should be investigated. Oxybutynin is still the first line of anticholinergic threapy as it shows increased residual urine as a sign of adequate bladder relaxation.

Spina Bifidalı Hastalarda Antikolinerjik Kullanımı: Oksibutinin Yan Etki Profili ve İntoleransı Etkileyen Faktörler

ŞK Özel*, İ Alataş**, H Canaz**, R Caymaz**
*İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**İstanbul Bilim Üniversitesi Spina Bifida Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Beyin Cerrahisi Kliniği

Amaç

Spina bifidaya bağlı nörojenik mesane disfonksiyonunda klasik tedavi yaklaşımlarından birisi antikolinerjik kullanımıdır. Bu çalışmada bu hasta grubunda antikolinerjik tedavide yan etki oluşumunun ve etkileyen faktörlerin irdelenmesi amaçlanmıştır.

Materyel ve Metod

Spina Bifida Uygulama ve Araştırma Merkezinde takip ve tedavi edilen hastalar içinden antikolinerjik tedavi alan hasta grubu retrospektif olarak çalışmaya alındı. Hastalara ilk planda oksibutinin başlandı. İntolerans gelişenlerde tolterodin, trospiyum ve propiverin sırasıyla tercih edildi. Ardından oksibutinin kullanan ve intolerans gelişen ile gelişmeyen hastalar iki gruba ayrılarak yaş, cinsiyet, mesane kompliansı, kapasitesi ve duvar kalınlığı, postmiksiyonel rezidü, hidronefroz varlığı, kabızlık, şant varlığı gibi faktörler incelendi. Kantitatif  değerler student t testi, kalitatif değerler ki kare testi ile değerlendirildi.

Sonuç

Toplam 733 hastanın dosyası incelendi. 510 hastada antikolinerjik tedaviye gerek görülmediği, toplam 223 hastanın  (%30,4) antikolinerjik kullandığı tespit edildi. Oksibutinin başlanıp intolerans nedeniyle ilacı kesilen ve başka ilaç başlanmayan 27 hasta ile beraber toplam 240 hasta çalışmaya dahil edildi. Oksibutinin kullanan 155 hasta, intolerans gelişen 85 hasta mevcut idi. Oksibutinin yan etki gelişme oranı %35,4 ile en yüksek antikolinerjik ilaç olarak gözlendi. Tolterodin kullanan toplam 58 hastada %17 oranında yan etki saptandı. Oksibutinin intolerans grubunun yaşının ilaç grubuna göre anlamlı olarak daha düşük olduğu izlendi (3,5±2,9 yıl vs 5,17±4 yıl, p=0,0001). İntolerans grubunda mesane kompliansının daha normal olduğu ve daha az rezidü idrar olduğu saptandı (p<0,05).

Tartışma

Oksibutinin özellikle küçük yaştaki spina bifidalı hastalarda daha fazla yan etki gösterme eğiliminde olabilir. Bu özelliğinin bilinerek hastaların bilgilendirilmesi ve yakın takip edilmesi gereklidir. Bu ilacın mesane kompliansı üzerine etkileri bilinmemektedir ve daha ileri çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır. Yine de oksibutinin artmış rezidü idrar ile yeterli mesane gevşemesi sağladığı görüldüğünden antikolinerjik kullanımında halen birinci tercih olmaya devam etmektedir. 

 

Close