9. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Video Room - 9

Laparoscopic Ureterovesical Reimplantation According to the Leich-Gregoir Technique

M Küçükaydın
Memorial Kayseri Hospital

Purpose: To present a laparoscopic ureterovesical reimplantation according to the Leich-Gregoir technique in a patient with grade IV vesicoureteral reflux.

Case: A 7-year-old male patient was admitted to the left IV grade reflux according to MCU  and affected renal parenchyma in the DMSA scintigraphy. The patient had frequent urinary tract infections, but learned until recently that no research had been done. The patient was admitted to the hospital for ureterovesical reimplantation  

Method: The patient was placed to the right lateral position under general anesthesia. Three 5 mm ports and a 45º telescope were used for the operation. The ureter was released without damaging the bloodstream. The detrusor muscle was cut off without the mucosa opened. The detrusor muscle was then closed with interrupted 4/0 Vicryl® sutures to form a tunnel about 4 cm in length. Port places were closed with 3/0 Vicryl® and 4/0 Tegmon®.  

Results: The patient was fed after 6 hours and discharged from hospital on the first post-op day.


Conclusion: Despite open techniques provide shorter operation time and laparoscopic techniques require long learning curve, we think that laparoscopic techniques are superior to open ones since that they provide a better post-operative comfort and are better tolerated in terms of complications. 

Leich-Gregoir Tekniğine Göre Laparoskopik Üreterovezikal Reimplantasyon

M Küçükaydın
Memorial Kayseri Hastanesi

Amaç: Tek taraflı IV. Derece vezikoüreteral reflüsü olan bir hastada Leich-Gregoir Tekniğine Göre Laparoskopik Üreterovezikal Reimplantasyon’u sunmak.

Olgu: yedi yaşında erkek hasta, çekilen VSUG’de solda IV.derece reflü ve DMSA sintigrafisinde böbrek parankiminde etkilenme ile baş vurdu. Hastanın sık idrar yolu enfeksiyonu geçirdi, fakat son zamanlara kadar herhangi bir araştırma yapılmadığı öğrenildi. Hasta antireflü işlemi için hastaneye yatırıldı.

Yöntem: Hasta G.A.A . sağ lateral pozisyonda yatırıldı. İşlem için 3 adet 5 mm port ve 45º teleskop kullanıldı. Üreter, kan dolaşımına zarar verilmeden, serbestleştirildi. Mukoza açılmadan detrüsör adalesi kesildi. Daha sonra yaklaşık 4 cm tünel oluşturulacak şekilde detrüsör adelesi 4/0 Vicryl® sütürlerle üreter üzerinden kapatıldı. Port yerleri 3/0 Vicryl® ve 4/0 Tegmon® ile sütüre edildi.


Bulgular: Hasta 6 saat sonra beslendi ve post-op 1. günü taburcu edildi.


Sonuç: Açık tekniklerin daha kısa operasyon süresi sağlamasına ve laparoskopik tekniklerin uzun öğrenme eğrisi gerektirmesine rağmen, laparoskopik tekniklerin açık olanlara göre daha üstün olduğunu düşünüyoruz. Çünkü ameliyat sonrası daha iyi bir konfor sağlar ve komplikasyonlar açısından daha iyi tolere edilirler.

Close