9. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster - 37

Urethral Injuries in children: a single-institution experience

ME Dörterler, M Çakmak, T Günendi, OH Kocaman, ME Boleken
Department of Pediatric Surgery, Harran University, Şanlıurfa, Turkey

Aim: Traumatic urethral injuries are rare in children. Its diagnosis and management is of utmost importance. In our study, we aimed to discuss our experience in literal context and retrospectively evaluate our cases with urethral injuries related to traumas.

Materials and Methods: Nine cases with traumatic urethral injury who were admitted to our clinic between January 2012 and December 2017 were examined retrospectively in terms of age, sex, location of injury, conducted surgical procedures and results.

Findings: Out of nine patients,eight patients were male and one patient was female. Average age was 7,7 years . Four cases had an anterior urethral injury and two of these cases were secondary to animal bite, one case was firearms injury and one case was related to milking machine accident. Three cases with partial urethral rupture were managed conservatively, one case with complete rupture had surgical intervention. Management and follow up of four cases with anterior urethral injury were uneventful.

Four cases with posterior urethral injury were related to motor vehicle accidents resulting in complete urethral rupture. Two of these cases were surgically repaired using primary realignment anostomosis and continence was maintained by subsequent dilatations. In one case, delayed surgical intervention was performed however urethral stricture developed and secondary surgery with buccal mucosa repair was unsuccesful. Last case of this group is still in follow up after delayed surgical intervention.

One female case who had a bladder neck injury was operated on because of complete neck injury.

Discussion and Conclusion: Initial management of urethral injury secondary to pelvic trauma is drainage of urine by direct, antegrade or retrograde endoscopy assisted urethral catheter insertion or suprapubic catheterization. Accurate diagnosis for urethral injuries should be established timely and the operation time should be evaluated separately for each case.

Çocuklarda Üretra Travmaları ,Tek merkez deneyimi

ME Dörterler, M Çakmak, T Günendi, OH Kocaman, ME Boleken
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Şanlıurfa,Türkiye

Amaç: Travmatik üretra yaralanmaları çocuklarda çok nadir görülür. Bu durumun tanı ve yönetimi çok önemlidir. Çalışmamızda; travmaya bağlı üretra yaralanması olan olgularımız geriye dönük değerlendirilerek deneyimlerimizi literatür eşliğinde tartışmayı amaçladık.

Gereç ve Yöntemler: Kliniğimizde ocak 2012- Aralık 2017 yılları arasında travmaya bağlı üretra yaralanması olan 9 olgu yaş, cinsiyet, yaralanmanın yeri, yapılan cerrahi girişimler ve sonuçları geriye dönük olarak incelendi.

Bulgular: Dokuz olgunun sekizi erkek bir kız idi. Yaş ortalaması 7,7 yıl idi (3-15). Ön üretra yaralanması olan 4 olgudan 2 tanesi hayvan ısırığı, bir tanesi areşli silah yaralanması diğeride süt sağma makinasına bağlı olarak gelişmiş. Parsiyel üretral rüptür olan 3 olgu konservatif olarak tedavi edilirken komplet üretral rüptür olan olguya cerrahi uygulandı. Ön üretra travması olan 4 olgunun takiplerinde herhangi bir komplikasyon gelişmedi.

Arka üretra yaralanması olan olgunun 4 olguda trafik kazası sonrası gelişirken 4 olguda tam üretral rüptür gelişmiş. İki olguda primer anostomoz yapılmış ve dilatasyonlar ile işeme ve kontinan olmaları sağlandı. Bir olguda gecikmeli onarım yapıldı fakat darlık gelişmesi üzerine tekrar buckal muoza kullanılarak yapılan cerrahi sonrası başarılı olunamadı. Diğer olgu ise gecikmeli onarım yapılmak üzere takip edilmektedir.

Mesane boynu zedelenen kız olguda geç dönemde mesane boynuda komplet hasarlanma olduğu görülerek onarım yapıldı.

Tartışma ve sonuç: Genital yaralanmaların az gözlenmesi ve farklı şiddette olması nedeni ile hala evrensel bir tedavi stratejisi yoktur. Üretral yaralanmadan genellikle travma hastalarına foley kateter takılamadığı anda şüphelenilir. Fakat pelvik travmalı özelliklede pelvik kırığı olan her hastada üretral yaralanmadan şüphelenilmelidir ve retrograd üretrografi çekilmelidir Pelvik travma sonrası üretral yaralanmaların akut tedavisi direkt, antegrad veya retrograd endoskopi yardımlı üretral kateter yerleştirilmesi veya suprapubik kateter ile idrarın drene edilmesidir. Genital yaralanmaların az gözlenmesi ve farklı şiddette olması nedeni ile hala evrensel bir tedavi stratejisi yoktur. Her olgu için doğru tanı konulmalı ve operasyon zamanı her olgu için ayrı değerlendirilmelidir.

Close