10. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Nursing Presentation - 1

What Do the Doctors and Nurses / Midwives Know About Enuresis Nokturna?

S Gür, Y Issı, S Tiryaki
Gaziantep Cengiz Gokcek Maternity and Children's Hospital

Purpose

This study was carried out to determine the knowledge level of the doctors and nurses / midwives about enuresis nocturna (EN).

Materials and methods

The questionnaire was composed of 9 questions and 4 questions were demographic. The questionnaire was distributedby us and collected from clinics one week later.

Results

The questionnaire was distributed to 363 people who agreed to fill and the answer rate was 81%. 85% of the participants were female and 15% were male and 68% were in the 20-30 age range. 63% of the group were nurses / midwives and 7% were doctors. It was found out that 77% of the participants had no diagnosis of EN to their relatives. The most important reason for EN was psychological 56% and secondly, genetic response was 19%. As the department to be directed, pediatric urology was the first with 41.5% and psychology / psychiatry with 29%. While 35% of the relatives of the people diagnosed with enuresis nocturna preferred the genetic response as a reason, 41% chose the psychological response. 23.5% of the participants stated that at which age EN should be treated was the age of 4 years. Those who had no idea about the starting age of treatment were 19% and those who stated that the treatment should be after the discontinuation of diaper was 18.5%. The option of "treatment should start after 5 years" was remained at 18% . 50% of the doctors gave the wrong answer to this question. 57% of participant said no to the question "Should treatment be a reward-penalty practice? and the percentage of who answered yes was 22%. 60.5% of those who chose psychology as the most important reason stated that there should not be a reward-penalty practice in the treatment process. 52% of the answers were no and 44% of the participants stated that they had no idea about this and 8% of the doctors, 5% of the nurses / midwives gave the answer of yes.

Conclusion

It was considered that there is a lack of information about EN by doctors and nurses / midwives who inform the families and that in-service training may be benefical

Halkın Güvenilir Bir Bilgi Kaynağı Olarak Gördüğü Doktor Ve Hemşire/Ebeler Enürezis Nokturna Hakkında Ne Biliyor?

S Gür, Y Issı, S Tiryaki
Gaziantep Cengiz Gökcek Kadin Dogum ve Çocuk Hastaliklari Hastanesi

Amaç

Bu araştırma halkı bilgilendirme ve yönlendirmede etkisi büyük olan doktor ve hemşire/ebelerin enürezis nokturna (EN) hakkındaki bilgi düzeyini ölçmek amaçlı yapılmıştır.

Gereç ve Yöntemler

Uygulamış olduğumuz anket 9 sorudan oluşmakta, 4 sorusu demografik içeriklidir. Anket formu tarafımızca dağıtılıp bir hafta sonrasında kliniklerden toplanmıştır.

Bulgular

Çalışmayı kabul eden 363 kişiye dağıtılmıştır ve cevaplandırma oranı %81’dir(n=294). Katılımcıların %85’i kadın ve %15’i erkek olup, %68’i (n=198) 20-30 yaş aralığındadır. Grubun %63’ünü (n=274) hemşire/ebeler, %7’sini (n=20) doktorlar oluşturmaktadır. Katılımcıların %77’sinin (n=226) herhangi bir yakınına EN tanısı konulmadığı ortaya çıkmıştır. EN'nin en önemli sebebi olarak psikoloji %56 (n=164) denilmiş olup, genetik cevabı %19 (n=56) oranında verilmiştir. Yönlendirilecek bölüm olarak çocuk ürolojisi %41,5 (n=122) ile birinci sıradadır, ikinci sıradaysa psikoloji/psikiyatri %29 (n=84) seçilmiştir. Yakınına EN tanısı konulan kişilerin %35'i (n=24), sebep olarak genetik cevabını tercih ederken, %41’i (n=28) ise psikolojik cevabını seçmiştir. EN kaç yaşından itibaren tedavi edilmeli sorusuna, katılımcıların %23.5'i 4 yaş cevabı verirken, tedavinin başlangıç yaşı ile ilgili olarak fikri olmayanlar %19 (n:56) oranında idi ve tedavinin bezin bırakılmasından sonra olması gerektiğini söyleyenler ise %18,5 (n:54) idi. "5 yaşından sonra tedavi başlanmalı" seçeneği ise %18 (n=52) oranında kalmıştır. Doktorların %50’si(n=10) bu soruya yanlış cevap vermiştir. Katılımcıların %57'si "Tedavide ödül-ceza uygulaması olmalı mı?" sorusuna hayır yanıtı verirken, evet cevabı verenlerin oranı ise % 22 (n:65) idi. En önemli sebep olarak psikoloji seçeneğini tercih edenlerin %60,5(n=99)'u, tedavi sürecinde ödül-ceza uygulamasınının olmaması gerektiğini belirtmişlerdir. Son olarak EN tedavisinde kullanılan ilaçların üreme üzerine olumsuz bir etkisi var mıdır diye sorduk. Cevapların %52’si hayır idi ve katılımcıların %44’ü(n=129) bu konu hakkında bir fikrinin olmadığını belirtti ve doktorların %8’i (n=1), hemşire/ebelerin %5’i (n=11) evet cevabını vermiştir.

Sonuç

Ailelerin sadece hastanede değil sosyal hayatta da bilgi kaynaklığını yapan doktor ve hemşire/ ebelerin EN hakkında bilgi eksikleri olduğu ve hizmet içi eğitimin faydası olabileceği düşünülmüştür.

Close