10. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation Short - 8

Single center experience of treatment approach to complete posterior urethral ruptures

ME Dörterler, M Çakmak, T Günendi, OH Kocaman, ME Boleken
Harran University Medical Faculty, Pediatric Surgery Department Sanliurfa/Turkey

Aim: Traumatic posterior urethral injuries are very rare in children. Diagnosis and management of this condition is very important. In our study; We aimed to discuss our experiences with the literature by evaluating our cases with posterior urethral rupture due to trauma.

Materials and Methods: In our clinic between January 2012 and December 2019, 6 cases with posterior urethral rupture due to trauma were evaluated retrospectively in terms of age, gender, location of injury, surgical interventions and results.

Findings: Of the 6 cases, 5 were male. The mean age was 7.7 years (3-15). In 4 of 6 cases with posterior urethral injury, 4 cases developed after traffic accident whereas 2 cases, there was pelvic fracture due to falling from height. All cases had complete urethral rupture. In two cases, primary anostomosis was performed in the early period and normal voiding and continence were achieved via subsequent urethral dilatations. Delayed surgical repair was attempted in two cases, but it failed due to long gap, secondary repair was performed using buccal mucosa but it also failed due to the prolongation of graft rejection and stenosis after surgery.In the case of a girl with a complete damage to bladder neck, complete damage to the bladder neck was detected in the late period, primary repair was performed and normal voiding and continence was achieved.

Discussion and Conclusion: There is still no universal treatment strategy because of the rarity of genital injuries and varying severity. Urethral injury is often suspected when a foley catheter can not be inserted to trauma patients. However, urethral injury should be suspected in all patients with pelvic trauma and pelvic fractures and retrograde urethrography should be performed. Acute treatment of urethral injuries after pelvic trauma is a direct, antegrade or retrograde endoscopy-assisted urethral catheter insertion or drainage of the urine with a suprapubic catheter. For each case, the correct diagnosis should be made and the operation time should be evaluated separately for each case. It should be treated as early as possible.

Komplet Posterior üretra rüptürlerine tedavi yaklaşımı tek merkez deneyimi

ME Dörterler, M Çakmak, T Günendi, OH Kocaman, ME Boleken
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Şanlıurfa,Türkiye

Amaç: Travmatik posterior üretra yaralanmaları çocuklarda çok nadir olarak görülür. Bu durumun tanı ve yönetimi çok önemlidir. Çalışmamızda; travmaya bağlı posterior üretra rüptürü olan olgularımız geriye dönük değerlendirilerek deneyimlerimizi literatür eşliğinde tartışmayı amaçladık.

Gereç ve Yöntemler: Kliniğimizde Ocak 2012- Aralık 2019 yılları arasında travmaya bağlı posterior üretra rüptürü olan 6 olgu yaş, cinsiyet, yaralanmanın yeri, yapılan cerrahi girişimler ve sonuçları geriye dönük olarak incelendi.

Bulgular: 6 olgunun 5 erkek 1 kız idi. Yaş ortalaması 7,7 yıl idi (3-15). Posterior üretra yaralanması olan 6 olgunun 4 olguda trafik kazası sonrası gelişirken 2 olguda yüksekten düşmeye bağlı ve pelvik kırık mevcuttu. Tüm olgularda komplet üretral rüptür vardı. İki olguda erken dönemde primer anostomoz yapıldı ve dilatasyonlar ile normal işeme ve kontinan olmaları sağlandı. İki olguda gecikmeli onarım yapıldı fakat uzun aralık olması nedeniyle başarılı olunamayarak buckal mukoza kullanılarak yapılan cerrahi sonrası greft reddi ve darlık gelişmesi üzerine başarılı olunamadı. Mesane boynu rüptüre kız olguda geç dönemde mesane boynuda komplet hasarlanma olduğu görülerek onarım yapıldı ve normal işeme ile kontinans sağlandı.

Tartışma ve sonuç: Genital yaralanmaların az gözlenmesi ve farklı şiddette olması nedeni ile hala evrensel bir tedavi stratejisi yoktur. Üretral yaralanmadan genellikle travma hastalarına foley kateter takılamadığı anda şüphelenilir. Fakat pelvik travmalı özelliklede pelvik kırığı olan her hastada üretral yaralanmadan şüphelenilmelidir ve retrograd üretrografi çekilmelidir Pelvik travma sonrası üretral yaralanmaların akut tedavisi direkt, antegrad veya retrograd endoskopi yardımlı üretral kateter yerleştirilmesi veya suprapubik kateter ile idrarın drene edilmesidir. Her olgu için doğru tanı konulmalı ve operasyon zamanı her olgu için ayrı değerlendirilmelidir. Mümkün olduğu sürece erken dönemde tedavi edilmelidir.

Close