16th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 18

TOTAL PARENTERAL NUTRITION IN PREMATURE INFANTS

 

The survival of very low body weight neonatal has been increased by the development of neonatal intensive care units. Recently, the main problem of these units is to decrease the morbidity of these babies rather than their survival. The long term follow-up and quality of life of those babies depends on the treatment and nutrition in the intensive care units.

Besides suitable ventilator support, total parenteral nutrition (TPN) also has an important role in the survival of those babies. Total parenteral nutrition is the venous supply of all nutrients in patients who can not tolerate oral or enteral feeding. The aim of TPN is to prevent protein catabolism, provide tissue repair, accelerate rehabilition, decrease hospital stay and increase the quality of life.

TPN should be infused though peripheral veins or central veins according to osmolarity and oral feeding time.

Although TPN increases quality of life, it has septic, mechanic and metabolic complications. Therefore nursing care is very important for complication- free, effective total parenteral nutriton. Nurses follow body weights, liquid input and output blood sugar levels daily, for the effectiveness of TPN. Multidisciplinary team work is required for effective TPN. 

PREMATÜRE BEBEKLERDE TOTAL PARENTERAL BESLENME

 

Cerrahi yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin gelişmesi, riskli yenidoğanların özellikle çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerin yaşam şansını arttırmıştır. Günümüzde artık yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin temel sorunu bu bebekleri yaşatmak değil, morbiditeyi azaltmak haline gelmiştir. Bu bebeklerin uzun dönem izlemlerinde gelişebilecek sorunların önlenmesinde ve yaşam kalitelerinin artırılmasında cerrahi yenidoğan yoğun bakım ünitesinde aldıkları tedavilerin ve özellikle beslenmelerinin çok önemli olduğu görülmektedir.

Riskli yenidoğanların yaşam oranlarının artmasında ventilatör desteği kadar total parenteral beslenme olanaklarının sağlanması da önemli rol oynamaktadır. Total parenteral beslenme; oral veya enteral beslenemeyen yenidoğanların vücut gereksinimleri olan tüm yapıtaşlarının direkt olarak venöz sisteme verilmesidir. Parenteral beslenmenin amacı; protein katabolizmasının önlenmesi, vücut dokularının onarımının sağlanması, rehabilitasyonun hızlandırılması, hastanede yatış süresinin kısaltılması ve yaşam kalitesinin artırılmasıdır.

Total parenteral beslenme, osmolarite ve oral beslenmeye başlama zamanına göre periferik ya da santral venöz yol ile infüzyon edilmelidir.

Total parenteral beslenme yaşam kalitesini artırdığı gibi septik, mekanik ve metabolik komplikasyonlara da yol açabilmektedir. Bu nedenle cerrahi yenidoğanlarda parenteral beslenmenin etkin ve komplikasyonsuz uygulanmasında hemşire bakımı ve yakın takibi önemlidir. Parenteral beslenmenin etkinliğini belirlemek için, cerrahi yenidoğan yoğun bakım hemşireleri bebeklerin günlük vücut ağırlığı ve aldığı çıkardığı sıvı takibi, haftalık baş çevresi ve boy ölçümü, kan şekeri ve rutin tetkiklerini uygun aralıklarla kontrol etmelidirler.

Total parenteral beslenmenin etkili bir şekilde uygulanabilmesi için multidisipliner bir ekip çalışması gerekmektedir.

Close