16th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 26

THE ROLE OF BRONCHOSCOPY AND IMPORTANCE OF PREPARATION BY NURSES IN FOREİGN BODY ASPIRATIONS

 

Foreign body aspirations into tracheobronchial system are one of the important problems of respiratory system in children. Bronchoscopy is the safest method for diagnosis and treatment of foreign bodies. Bronchoscopy is the visualization of the airways by a camera and light system.

Bronchoscopy should be performed rapidly and effectively therefore preparations before the procedure should be perfect. The suitable bronchoscope for the age and body weight of the child should be prepared; one size bigger and smaller also should be ready. The imaging and recording systems should be ready. The surgeon should be comfortable during the procedure and forceps, optical forceps, magill forceps, laryngoscope should be ready for the removal of foreign body. The instruments should be cleaned thoroughly following the procedure and the placement of the instruments should be neat.

As a conclusion, foreign body aspiration is frequently encountered in children and it requires emergent intervention. Complete obstruction may lead to mortal complications. The team who is dealing with foreign body aspiration should be well equipped and should have sufficient knowledge about bronchoscopy. 

YABANCI CİSİM ASPİRASYONLARINDA BRONKOSKOPİNİN YERİ VE HEMŞİRELİK HAZIRLIĞININ ÖNEMİ

 

Trakeobronşial sisteme yabancı cisim aspirasyonu, çocukluk döneminde ortaya çıkan solunum sistemi problemlerinin sık karşılaşılan bir nedenidir. Bronkoskopi, yabancı cisimlerin tanısı ve çıkarılması için kullanılan en güvenilir yöntemdir. Bronkoskopi, hava yollarının bir kamera ve ışık sistemi yardımıyla görüntülenmesi işlemidir.

Bronkoskopi hızlı ve efektif yapılması gereken bir işlem olması nedeniyle ön hemşire hazırlığının tam ve eksiksiz olması gerekir. Çocuğun kilo ve yaşına uygun bronkoskop hazır olmalı, her daim bir küçük ve bir büyük boyu da hazırlanmalıdır. Görüntüleme sisteminin çalışır ve kayıt sisteminin hazır olması gerekir. İşlem sırasında cerrahın konforu en üst düzeyde tutulmalı; yabancı cismin çıkarılması için forseps, optikal forseps, fogarty, magill forseps ve laringoskop hazır olmalıdır. Bronkoskopi sonrasında da aletlerin temizliğinin ve bakımının uygun yapılması, düzenli bir şekilde yerleştirilmesi hemşirenin öncelikli görevidir.

Sonuç olarak yabancı cisim aspirasyonu çocuklarda çok sık görülen ve acil müdahale gerektiren bir durumdur. Tam tıkanmada ölüme kadar varan komplikasyonlar yaratır. Bronkoskopi yapan ekibin yeterli bilgi ve donanıma sahip olması gerekir. 

Close