17th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 39

ORIENTATION TRAINING FOR OPERATING ROOM NURSES

The process of rapid change in the field of science & technology and the data obtained from research and investigations are affecting nursing care interventions. Generally, the level of knowledge is increasing in all fields of health sciences, serving methods of health and care services are changing rapidly. To follow the development of medical science in health care workers are required to renew themselves constantly. Therefore, orientation programs are inevitable necessity to provide and improve health care services.

 

In Turkey, it’s known that; conducted programs, especially for operating room nurses’ orientation, is not prepared in a systematic manner. Also it’is known that; new operating room nurses are often trained in the style of the master-apprentice relationship by experienced operating room nurses. However, an operating room nurse must be authorized to assist major surgery operations after taking a systematic and effective orientation program.

 

Orientation training is very important for ensuring adaptation of workers especially in complex operation rooms requiring specialized knowledge and skills. To start working in an environment such as the operating room, the nurse compliance / orientation is required. Orientation program prepared for nurses who started to work in the operating room will reduce the risks like accident, injury, infection, burns, etc. for patients. Orientation program, also, facilitate employee compliance, provide patient and team satisfaction and increase productivity.

 

AMELİYATHANE HEMŞİRELERİNİN ORYANTASYON EĞİTİMİ

                        

        Bilim ve teknoloji alanındaki hızlı değişim süreci, araştırma ve incelemelerden elde edilen veriler, hemşirelik bakım girişimlerini etkilemektedir. Genellikle sağlık bilimlerinin tüm dallarında bilgi düzeyi gittikçe artmakta, sağlık ve bakım hizmetlerini sunma yöntemleri hızla değişmektedir.

Tıp bilimlerinde gelişimi yakalamak için sağlık çalışanlarının da kendilerini sürekli yenilemeleri gereklidir. Bu nedenle oryantasyon programları sağlık hizmetlerinin verilmesinde ve gelişmesinde de kaçınılmaz bir zorunluluktur.

 

      Türkiye’de özellikle ameliyathane hemşirelerinin oryantasyonu için yürütülen programların sistemli bir biçimde hazırlanmadığı, çalışmaya yeni başlayan hemşirelerin çoğu kez deneyimli bir ameliyathane hemşiresi denetiminde usta-çırak ilişkisi tarzında eğitildiği bilinmektedir. Oysa bir ameliyathane hemşiresinin büyük ameliyatlara girebilecek düzeye gelebilmesi için sistemli ve etkin bir oryantasyon programından geçmesi, daha sonra yetkilendirilmesi gereklidir.

 

    Oryantasyon eğitimi, özellikle kullanılan teknik araç-gereç ve işleyiş açısından karmaşık olan, özel bilgi ve beceri gerektiren ameliyathanelerde çalışanların işe uyumunu sağlamada çok önem taşımaktadır. Ameliyathane gibi bir ortamda çalışmaya başlamak, hemşirenin uyumunu/oryantasyonunu gerektirmektedir. Ameliyathanede çalışmaya başlayan hemşirelere yönelik hazırlanan oryantasyon programı, hastaya yönelik kaza, yaralanma, enfeksiyon, yanık vb. riskleri azaltacaktır. Ayrıca çalışanın uyumunu kolaylaştıracak, hasta çalışan ve ekip memnuniyeti ve verimliliği artıracaktır.

 

Close